Sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju

Sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju

Golinjevo u blizini Buškog jezera. Radovi su u toku, vlasnik kompanije “Eko sir Puđa” Tomislav Puđa nadzire rekonstrukciju objekta i njegovo proširenje. Od male lokalne firme za nekoliko godina su porasli do prepoznatljivog brenda u zemlji i regiji.

“Livanjski sir je punomasni tvrdi sir za rezanje i ribanje sa 45-60% mliječne masti u suhoj tvari sira, i 49-56% vode u bezmasnoj suhoj tvari sira. Proizvodi se od miješanog kravljeg i ovčijeg mlijeka i zrije pod korom na prirodan način minimalno 90 dana. Odlikuju ga puni okus i miris te specifična i dobro izražena pikantnost. Sirna okca su rijetka i pravilno raspoređena, pravilnog okruglog oblika i ne prevelika, a tijesto je srednje čvrsto i lako se reže. Proizvodimo ga u kolutima različitih veličina, koje stavljamo na tržište kao cijele ili izrezane i vakuumirane polovine i četvrtine s rokom trajanja od 1 godine. Čuva se i transportira na temperaturi +4 do +8 °C”, pojašnjavaju nam domaćini.

Mlađi brat Livanjskog sira, sir Livanjac nastao je kao originalni proizvod obitelji Puđa. Rezultat je dugogodišnje proizvodnje sira u obitelji, kućne radinosti, kada se sir kuhao uz peć, bez posebnih pomagala i strojeva, oslanjajući se samo na vlastita osjetila i iskustvo. Livanjac je tvrdi sir, proizveden od punomasnog mlijeka. Kao i Livanjski sir, zrije pod prirodnom korom, a originalna obiteljska receptura daje mu poseban okus, miris i teksturu. Nepregledni pašnjaci ovog dijela Bosne i Hercegovine,prepuni ljekovitog bilja već stoljećima prehranjuju ovce pramenke, male, vunene tvornice najkvalitetnijeg mlijeka. Ovčji sir s ovog područja, pravi je rudnik minerala, vitamina i amino kiselina, intenzivnog mirisa i pikantnog okusa. Isto vrijedi i za kozji, koji se odlikuje specifičnim mirisom i okusom. 

“Ukusne kriške boje slonovače kriju i brojna blagotvorna svojstva. Sir proizvodimo u velikim i malim kolutovima, pod atraktivnim crnim premazom”, dodaju domaćini.

Kroz saradnju sa USAID/Sweden FARMA II projektom osigurali su nove tehnologije u kontroli kvalitete mlijeka kod farmera. Nove prakse i efikasniji mehanizmi zaštite osiguravaju dugotrajnu saradnju i povjerenje koje je ključno za proizvođača, ali i za zajednicu. Da sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju potvrđuju i posljednje nagrade koje je ‘Eko sir Puđa’ osvojio na Balkanskom festivalu sira. I dok prodaja raste, raste proizvodnja, ali je Puđa odlučan da zaštiti kvalitetu i ostvareno povjerenje kupca.

Previous Hava Tatarević, simbol bosanske majke, dobitnica "Povelje Kulina bana"
Next Svečano predstavljen Udruženi pokret za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washingtonu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

U Bosanskom Petrovcu okreću se uzgoju lana

Lan je rijetka i ljekovita biljka koja se nekada uzgajala u većim količinama u Bosni i Hercegovini. Sada se ovoj uljarici okreću na području Bosanskog Petrovca. Ulje lana veoma je

Ekonomija/Biznis

Džindić: Za 391 izvoznika 30 miliona KM direktne pomoći (VIDEO)

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH donijela odluku o raspodjeli 30 miliona KM direktne pomoći za 391 izvozno orijentisanu

MADE IN BOSNIA-387

Bosanska firma proizvodi uređaje za prečišćavanje voda; Posla u Bosni i Hercegovini ima i previše

Velikokladuška firma Regeneracija, koja se bavi proizvodnjom poliesterskih proizvoda za prečišćavanje voda, 100 posto je domaće preduzeće i sve što proizvede, proda u Bosni i Hercegovini. Približavanjem Bosne i Hercegovine