Spriječio bacanje smeća u Usoru, nagrađen posebnim priznanjem

Spriječio bacanje smeća u Usoru, nagrađen posebnim priznanjem

Mirnes Kamišević iz Raduše kod Tešnja dobio je posebno priznanje Nevladine organizacije Eko zeleni.

Kamišević je izazvao veliki interes javnosti kada je natjerao bračni par da bačeno smeće u rijeku Usoru pokupi i odloži u kontejner. Stoga je nametnuto pitanje, da li vlast, osim deklarativnog zalaganja za zaštitu prirode donošenjem zakona koje tek nekolicina primjenjuje, na određen način, tjera građane da uzmu zakon u svoje ruke.

Kamišević je, dok se u vozio s prijateljem, primijetio ženu kako sa mosta u rijeku Usoru odbacuje vreće s otpadom. Nakon što se, kaže, oglušila o njegovo upozorenje, odlučio je da reagira.

– Naišli smo i reagirali na taj način kao što bi reagirao svaki normalan građanin – ističe Mirnes, prenosi FTV.

– To što je on uradio vić je jedan dobar primjer da svako od nas, kao pojedinac, može dati doprinos u smislu da, ako se neko ponaša neodgovorno, ako ništa, može prijaviti nadležnim da takvi budu sankcionisani – kaže ekološki aktivista Senad Ahmić.

Uz podršku Kamiševiću, bilo je i onih koji mu ne odobravaju što je odlučio da sam provede zakon.

– 70 do 80 posto komentara su pozitivni. Nije se rodio ko je narodu ugodio, to je stara izreka. Lično, mislim da sam uradio dobar gest – navodi on.

– Da ne bi intervenisao Kamišević i svi mi i eventualni izazvali neke neprijatnosti kod stanovništva, pozivamo organe vlasti da rade na implementaciji imovinskih zakona. Dakle, Kamišević je naš pokazao jednu hrabrost i smatramo da je on učinio pozitivan korak – poručio je Muhamed Omerović, predsjednik NVO Eko zeleni, Tuzla.

Kako bi mu iskazali podršku i zahvalnost iz NVO “Eko zeleni” su posjetili Kamiševića i uručili mu posebno priznanje.

Previous Edin Džeko novi igrač italijanskog šampiona Intera
Next Vinko Martinović Štela danas pred Sudom Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Zelensky: Ukoliko nas Rusija napadne, borit će se svi Ukrajinci

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky kazao je kako će se, ukoliko Rusija preko Krima napadne njegovu zemlju, boriti svi Ukrajinci, i muškarci i žene, prenosi AA. Zelensky je u intervjuu za

NAŠI DANI

Financial Times: Sarajevski lider “mete” nacionalizam u Bosni

Jedan od najuglednijih svjetskih listova Financial Times na svom je portalu danas objavio članak o Edinu Forti. Tekst je dostupan na ovom linku. Edin Forto čisti svoj grad. Tokom osam sedmica ovog proljeća,

NAŠI DANI

Zovko: SDA je kriva što nema dogovora; mi imamo druge bošnjačke stranke spremne na kompromis

Zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko kritikovala je danas predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, SDA, ali i druge zbog izjava koje su date