Spriječio bacanje smeća u Usoru, nagrađen posebnim priznanjem

Spriječio bacanje smeća u Usoru, nagrađen posebnim priznanjem

Mirnes Kamišević iz Raduše kod Tešnja dobio je posebno priznanje Nevladine organizacije Eko zeleni.

Kamišević je izazvao veliki interes javnosti kada je natjerao bračni par da bačeno smeće u rijeku Usoru pokupi i odloži u kontejner. Stoga je nametnuto pitanje, da li vlast, osim deklarativnog zalaganja za zaštitu prirode donošenjem zakona koje tek nekolicina primjenjuje, na određen način, tjera građane da uzmu zakon u svoje ruke.

Kamišević je, dok se u vozio s prijateljem, primijetio ženu kako sa mosta u rijeku Usoru odbacuje vreće s otpadom. Nakon što se, kaže, oglušila o njegovo upozorenje, odlučio je da reagira.

– Naišli smo i reagirali na taj način kao što bi reagirao svaki normalan građanin – ističe Mirnes, prenosi FTV.

– To što je on uradio vić je jedan dobar primjer da svako od nas, kao pojedinac, može dati doprinos u smislu da, ako se neko ponaša neodgovorno, ako ništa, može prijaviti nadležnim da takvi budu sankcionisani – kaže ekološki aktivista Senad Ahmić.

Uz podršku Kamiševiću, bilo je i onih koji mu ne odobravaju što je odlučio da sam provede zakon.

– 70 do 80 posto komentara su pozitivni. Nije se rodio ko je narodu ugodio, to je stara izreka. Lično, mislim da sam uradio dobar gest – navodi on.

– Da ne bi intervenisao Kamišević i svi mi i eventualni izazvali neke neprijatnosti kod stanovništva, pozivamo organe vlasti da rade na implementaciji imovinskih zakona. Dakle, Kamišević je naš pokazao jednu hrabrost i smatramo da je on učinio pozitivan korak – poručio je Muhamed Omerović, predsjednik NVO Eko zeleni, Tuzla.

Kako bi mu iskazali podršku i zahvalnost iz NVO “Eko zeleni” su posjetili Kamiševića i uručili mu posebno priznanje.

Previous Edin Džeko novi igrač italijanskog šampiona Intera
Next Vinko Martinović Štela danas pred Sudom Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Novalić: Formiran tim koji će Federaciji Bosne i Hercegovine nabaviti do 400.000 vakcina

Vlada Federacija BiH potvrdila je na današnjoj hitnoj sjednici formiranje tima koji će uime Federacije Bosne i Hercegovine sa proizvođačima pregovarati nabavku vakcina.  Za predsjednika “Ad hoc” tima izabran je

NAŠI DANI

Zenica se obračunala s kladionicama!

Gradsko vijeće Zenice u četvrtak, 29. decembra, je prihvatilo Prijedlog o posebnim iznosima komunalnih taksi. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je predložio a Gradsko vijeće podržalo Odluku da se taksa za

NAŠI DANI

Lakrdija u N/FS se nastavlja: Iako je izborila opstanak, ekipa Mladosti nije dobila licencu za Premijer ligu

Otkad je izabrano novo rukovodstvo Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sve je više nezadovoljnih. Bilo je mnogo pritužbi na rad Saveza, od izbora selektora, pa do suđenja u Premijer ligi.