Srebreničani jedinstveno na izbore pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’

Srebreničani jedinstveno na izbore pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’

Na sastanku političkih lidera Bošnjaka u Srebrenici danas je donesena odluka o zajedničkoj kampanji podizanja izlaznosti za izbore 2020. godine, pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’.

Za vođu inicijative imenovan je Alija Tabaković, a formirani su operativni timovi sa konkretne zadatke.

Danas smo pokazali zrelost, stavili po strani lične sujete. Okupili smo lidere bošnjačke povratničke zajednice, te istakli važnost da imamo jedinstvenog kandidata za načelnika opštine Srebrenica i zajedno osiguramo izlaznost Bošnjaka povratnika, raseljenih osoba u Federaciji BiH i naših ljudi a u dijaspori, poručio je Alija Tabaković.

Dodao je kako svi dijele odgovornost zbog nejedinstva koje se dogodilo 2016. godine, te da današnjim skupom pokazuju spremnost da se takva greška ne ponovi.

Najvažnija stvar je da napravimo dobar posao i pokažemo da smo spremni prevazići sve razmirice. Samo tako ćemo mobilisati javnost, pokazati da smo spremni žrtvovati lične interese, u korist pobjede u Srebrenici u oktobru. Srebrenicu smo izgubili dva puta u našim životima, 1995. i 2016. godine, ne smijemo dozvoliti da ova generacija doživi još jedan poraz. Toliko dugujemo i onima kojih nema, ali i generacijama koje tek dolaze – dodao je Sadik Ahmetović, koji je prilikom sastanka povukao svoju kandidaturu za načelnika u korist postizanja konsenzusa o jedinstvenom kandidatu za načelnika.

Ahmetović je poručio da će ostati dijelom inicijative i uključen u realizaciju projekta.

Pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’ pokrenut je i Centar za pružanje pravne pomoći i informacija, koji će biti servis građanima do izbora. Podršku skupu dali i Hamdija Fejzić, Ćamil Duraković, Begija Smajić, Nedib Smajić i Munir Habibović.

Srebreničani širom svijeta čekaju signal iz Srebrenice. Kad svi stanemo pod jednu zastavu i pošaljemo takvu poruka odavde, lako ćemo pobijediti sve one koji u Srebrenici predvode politike negiranja genocida, bore se protiv povratnika, udaraju na našu djecu u školama i rade na tome da nam uskrate budućnost na Drini – dodao je Habibović.

Na sastanku je prihvaćen Plan za registraciju i mobilizaciju za izbore 2020. godine. Pozvani su donosioci odluka i svi probosanski politički lideri da daju doprinos da bi na ovim izborima vlast u Srebrenici osvojile snage koje ne negiraju genocid, žele sačuvati državnost Bosne i Hercegovine i osigurati opstanak Bošnjaka na ovim prostorima – saopćili su organizatori sastanka.

Previous Posjetom grobu Gorana Čengića obilježen Dan pravednika
Next Sanski Most: Sjećanje na generala Mehmeda Alagića

You might also like

NAŠI DANI

Dolaskom današnjih 500.000 doza vakcina veći bosanski entitet ima više kupljenih nego doniranih doza

Zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, vršitelj dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake

NAŠI DANI

Stanovnik Ukrajine ruskim vojnicima: ‘I ja sam Rus, ali živim u ovoj državi. Vi imate svoju državu, mi imamo svoju’

“Šta radite ovdje, do đavola? I ja sam Rus, ali živim u ovoj državi. Vi imate svoju državu, mi imamo svoju. Zar vi nemate problema u svojoj zemlji da rješavate?

NAŠI DANI

Stanove u vogošćanskom naselju Rosulje dobilo 62 pripadnika boračke populacije

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo je 62 stana pripadnicima boračke populacije u novoizgrađenom objektu B1-A u vogošćanskom naselju Rosulje. Resorni ministar Hajrudin Grabovica izjavio je da su, na