O politici ‘osmorke’: ‘Prikazuje se podanički mentalitet da je to degutantno gledati’

O politici ‘osmorke’: ‘Prikazuje se podanički mentalitet da je to degutantno gledati’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatrao je da je, u situaciji u kojoj nam je predočen program rada buduće bh. vlade u kojem su izostavljeni ključni elementi za nastavak državničke politike prema euroatlanstkim integracijama, minimum poštovanja da se obrazloži šta se planiralo raditi.

Tako je za Hayat.ba kazao zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu FBiH Dennis Gratz komentirajuću odluku Komšića da ne glasa za odluku o imenovanju Borjane Krišto na čelo Vijeća ministara BiH koja je usvojena glasovima druga dva člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića.

Komšić je, dodaje Gratz, tražio odgovor zašto se odustalo od nečega u šta su uloženi ogromni napori.

Tu nisu stvoreni nikakvi presedani nego nešto što svako normalan razumije, a posebno neko patriotski nastrojen i ko voli ovu zemlju. To se nije desilo i Komšić je ostao pri stavu da neće podržati. Tako je jedini u Predsjedništvu BiH ostao garant jedne probosanske državničke politike jer se ovi očito bave samo svojim ministarskim pozicijama – kazao nam je Gratz.

Osvrnuo se i na šutnju Osmorke o tome na šta su pristali prilikom formiranja vlasti.

U ovoj kakofoniji svakodnevnog pravdanja očito da im nije lako palo. To je na njihovu ogromnu sramotu, mislim da su prilično diletantski postupili s obzirom na to da su imali mogućnost da određene stvari čak i zahtijevaju. Kompromis uvijek pretpostavlja da obje strane negdje prave ustupke, pristali su na sve kao da nikada nisu nikakvu poziciju imali pa su sad došli u poziciju da se raliziraju. Kada morate sarađivati sa strankama koje su, u najmanju ruku antibosanski nastrojene, onda uvjetujete vašu saglasnost o određenim stvarima za koje smatrate da su od određenog značaja – rekao je Gratz.

Podsjetio je da je Komšić to uradio 2018. pri izboru Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te da je tada Dodik pristao na taj uslov jer se nije moglo dalje.

-Prvo nema ništa o programu, ne očituju se. Sve što saznajemo od Osmorke može se pojednostaviti na dvije linije saopćavanja. Jedna je da se nemušto pravdaju stranke tzv. građanske provenijencije dok se stranke koje su osnovali bivši SDA-ovci, koji ne razumiju stvari, bave uglavnom sobom. Dok su Čović i Dodik sedmicama ponavljali uslove mi dobivamo informacije ko će biti ministri. Nastavnik gimnazije najvjerovatnije postaje ministar odbrane, dok jedan DIF-ovac želi preuzeti vanjske poslove, bez dana iskustva u tom sektoru. Ljudi se igraju državom – naveo je Gratz.

Istakao je i da je sve ovo izuzetno štetno za Bosnu i Hercegovinu te da nas je već unazadilo.

-Prije svega jer se sugerira da će nam visoki predstavnik opet rješavati stvari. Prikazuje se podanički mentalitet da je to degutantno gledati. Već nam nanosi ogromnu štetu jer smo dosta postigli na putu ka NATO-u. U ovom periodu stalnih blokada u zadnje četiri godine učestvovale su stranke koje sada formiraju vlast i koje su postavile uslove i zabranile određene probosanske stvari, a Osmorka na to pristaje. To je, maltene, izdaja – rekao je Gratz.

(Hayat.baMiruhBosne)

Previous Božićna poruka nadbiskupa Vukšića: Gladni, bolesni i beskućnici trebaju našu pomoć
Next Izvoz bosanske namjenske industrije u periodu 11 mjeseci iznosio 263 miliona maraka

You might also like

NAŠI DANI

Otkriveno kako je Hrvatska dobila podršku EU i izlobirala Dodika vezano za Pelješki most. U Neumu tek sad zabrinuti

U martu 1994. u Washingtonu je postignut okvirni sporazum o uspostavi hrvatsko-bošnjačke Federacije u Bosni i Hercegovini, do danas poznat pod nazivom Washingtonski sporazum. Jednom od njegovih odredbi, koju su

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanje na genocid: Građani Skoplja poručili da nikada neće zaboraviti Srebrenicu

Grupa građana Skoplja okupila se danas ispred Murat-pašine džamije u Staroj skopskoj čaršiji odakle su započeli simbolični “Marš mira” za Srebrenicu, s ciljem prisjećanja na nedužno stradale žrtve genocida nad

NAŠI DANI

EP: Crna Gora mora da riješi granični spor sa Bosnom i Hercegovinom

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) zatražili su velikim brojem amandmana na Nacrt rezolucije o Crnoj Gori, da ta zemlja riješi pitanje graničnih sporova sa susjednim državama. Poslanik iz Slovačke Eduard Kukan