Stranka za BiH o sastanku putujuće koalicije: Još jedna izdaja na koju je spremna Trojka

Stranka za BiH o sastanku putujuće koalicije: Još jedna izdaja na koju je spremna Trojka

(Patria) – Uoči još jednog u nizu sastanaka putujuće koalicije na državnom nivou (Čović – Dodik – Nikšić), koji se danas održava u Mostaru, u medijima se pojavio tekst izmjena Izbornog zakona koji kao glavni cilj ima smjenu aktuelnog saziva Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kako su to u više navrata najavljivali Dodik i Čović.

Očito se radi o još jednom ustupku, odnosno izdaji na koju je spremna Trojka, jer prema tumačenju njihovog koalicionog partnera Čovića, Hrvat je samo onaj koga predloži HDZ, i ako u sastavu CIK-a ima neki Hrvat koji nije kadar HDZ-a, njega odmah treba smijeniti, saopštili su iz Stranke za BiH.

“Pogubni je to princip koji ako se primjenjuje pokazuje svim građanima BiH koji se izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati, a nisu pripadnici separatističkih politika, da u ovoj zemlji nemaju nikakva prava.

Takvu poruku šalju im stranke Trojke sa svojim partnerima SNSD-om i HDZ-om. Izmjenama Izbornog zakona dolazi do radikalnog zaokreta koji se odnosi na osiguranje profesionalizma u radu CIK-a BiH, jednog od najznačajnijih državnih tijela za osiguranje fer i demokratskih izbora, a time i izgradnju demokratskih institucija.

Potpuno se politizira izbor članova CIK-a BiH, jer se u postupak njihovog imenovanja uključuje i Dom naroda (do sada je izbor vršio samo Predstavnički dom), a iz Komisije za izbor i imenovanja isključuju se članovi koje je do sada imenovao predsjednik CIK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Znači, uvodi se potpuna politizacija ovog najznačnijeg tijela za izborni proces i demokratske institucije. Osim toga, omogućava se smjena člana CIK-a i prije isteka mandata, a ne navode se nikakvi razlozi zbog kojih bi se razrješenje dogodilo.

Ostavljeno je na volju političkim strankama da ocjenjuju i procjenjuju koliko su pojedini članovi CIK-a BiH radili, odnosno koliko nisu radili u korist političkih stranaka koje su učestvovale na izborima i koje su formirale koalicije, odnosno vlade”, poručili su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Previous Aviokompanija Wizz Air ponovo uspostavila letove na relaciji Sarajevo – London
Next Salko Zildžić izlazi na slobodu!

You might also like

NAŠI DANI

Do kraja mjeseca besplatan parking u novootvorenoj podzemnoj garaži u Starom Gradu

Svi građani koji imaju potrebu za korištenjem parkinga u užoj gradskoj jezgri, do kraja mjeseca marta mogu koristiti parking mjesta u podzemnoj garaži prekoputa Vijećnice, besplatno. Zbog vanredne situacije uzrokovane

NAŠI DANI

Biden: Preletio sam Bosnu helikopterom, od Splita do Brčkog – apsolutno veličanstvena zemlja!

Demokrata Joe Biden (77) na pragu je pobjede nad republikanskog kandidatom i aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom (74) na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Izbori su održani jučer, a utrka

NAŠI DANI

Izetbegović u potpunosti odbacuje Zemanovu izjavu

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u potpunosti odbacuje izjavu predsjednika Češke Miloša Zemana da bi zbog svog nacionalnog sastava BiH mogla postati baza ISIL-a. U saopćenju se naglašava da ta