“Trajno će ostati činjenica da je visoki predstavnik obespravio Bošnjake i oktroisao vlast po mjeri Dragana Čovića!”

“Trajno će ostati činjenica da je visoki predstavnik obespravio Bošnjake i oktroisao vlast po mjeri Dragana Čovića!”

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlementa BiH Nezir Pivić kaže da je odlukom visokog predstavnika suspendovan ustavni i pravni poredak na jedan dan sa ciljem da Bošnjacima bude oduzeto političko pravo da učestvuju u vlasti.  

“Voljom visokog predstavnika po treći put SDP je doveden na čelo Vlade FBiH, a Bošnjaci kao politički narod izbrisani su iz Ustava FBIH. Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, oktroiranje izvršne vlasti okupljene oko HDZ-a, podržao je ukupno 51 zastupnik. Od toga broja je 15 je kompenzacionih mandata. Za Nikšićevu vladu glasali su skoro svi hrvatski zastupnici i tek jedna trećina bošnjačkih zastupnika. Tačno 2/3 Bošnjaka u Parlamentu Federacije BIH uskratilo je podršku Nikšićevoj vladi”, kazao je Pivić, naglašavajući da je to najmanja podrška Bošnjaka bilo kojoj vladi nakon rata.

Pivić dalje navodi da su od potvrđivanja izbornih rezultata, stranke Trojka+ najprije tvrdile tvrdile da imaju “komotnu većinu” što je bila notorna laž.

“Spasila ih je međunarodna zajedica koja se uključila i nekako skrpila tijesnu većinu. Pa su onda tvrdili da je HDZ ‘nezaobilazan’ iako su imali priliku da naprave vladu i bez HDZ i bez SDA. Visoki predstavnik je na jedan dan obrisao potpredsjednika Lendu iz Ustava FBiH izmjenivši tako i Washingtonski sporazum. Razumljivo, za stranke HNS-a, Bošnjaci su nebitni i nemaju politička prava, ali duboko zabrinjava činjenica da je ovim činom i Visoki predstavnik zauzeo isto mišljenje”, kazao je Pivić za naš portal. 

On kaže da je Trojka+ svjesna da su politički diskreditirani samom činjenicom da je Visoki predstavnik suspendovano ustavni poredak, obrisao Bošnjake iz Ustava kao politički narod i protivno većinskoj volji Bošnjaka nametnuo vladu. Međutim, dodaje Pivić, ono što posebno zabrinjava jeste glasno odobravanje Trojke+.

“Drugom odlukom, visoki predstavnik učvrstio je HDZ kao trajnu vlast u Federaciji BiH. Međutim, da bi omogućio nesmetano provođenje prve odluke i ostavio prostora da Čoviću Trojka+ isporuči i bolje rješenje, druga odluka će stupiti na snagu tek u maju 2024. godine. Dakle, ono što je iz Ustava obrisalo Bošnjake na jedan dan, stupa na snagu istog momenta, a druge izmjene stupit će na snagu ako tako odluči Dragan Čović”, kazao je.

Pivić kaže da činjenica da je Schmidt donošenjem više odluka pokušao da zbuni Bošnjake sa ciljem da onima koje je doveo na vlast ostavi prostor da spinovima i obmanama pokušaju zamesti trag onom što su uradili, upravo govori “koliko je loša namjera visokog predstavnika prema Bošnjacima, prema demokratskom društvu i ustavnom i pravnom poretku”. 

“Međutim, trajno će ostati činjenica da je visoki predstavnik svojom odlukom suspendirao ustavni i pravni poredak na samo jedan dan, razorio vladavinu prava, obespravio Bošnjake i oktroirao vlast po mjeri Dragana Čovića i HDZ-a”, kazao je na kraju razgovora za SB zastupnik Pivić.  

Previous Pobjeda bosanskih rukometaša u Podgorici i novi plasman na EP
Next Bosanski bokseri na SP – očekuju najviši plasman

You might also like

RIJEČ

Europarlamentarka iz Irske: Ovo nije samo izraelski genocid. Također je i evropski

-Izrael je proveo mjesec dana razbijajući Gazu u ruševine i puneći ulice dječjom krvlju. Sa evropskim i američkim oružjem, i evropskom i američkom podrškom. Ipak Von der Leyen (Ursula von

RIJEČ

Hemon: U Zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi podivljala islamofobija ušla u mejnstrim

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH MISLILACA I KNJIŽEVNIKA NAŠEG DOBA GOVORI O NEGIRANJU GENOCIDA, DRUŠTVENOJ AROGANCIJI ZAPADA I CJELOŽIVOTNOJ RASELJENOSTI. Aleksandar Hemon je bio u Čikagu kada je počeo rat u Bosni

RIJEČ

Komšić: Previše je žrtava za ovu zemlju palo. Čuvajmo je, kakva je takva je, ona je naša

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku svim građanima u Bosni i Hercegovini i u svijetu povodom Dana nezavisnosti BiH. ”Na referendumu 29. februara i 01. marta