Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine

Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine

Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 razmatrana je tema “Eskalira propagandni rat protiv BiH”, a uvodničari su bili profesori Šemsudin Tucaković i Ismet Dizdarević koji su istakli da je na sceni propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, navodeći da je propaganda jedno od sredstava ratovanja, piše agencija Patria.

Oni su istakli da različiti oblici propagande dolaze iz centara u našim susjednim zemljama, ali i znatno šire. Profesor Tucaković kaže da takva propaganda razara svijest i multietničko biće BiH, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući centri koji bi djelovali kao kontrapropagandni.

– Cilj je da se Bosna i Hercegovina razori i da se ostvare osvajački ciljevi postavljeni u vremenu agresije na BiH, ali i prije toga.

Profesor Ismet Dizdarević je kazao da je uobičajeno govoriti o psihološkom ratu koji podrazumijeva sve postupke, metode, tehnike i principe od kojih se polazi u propagandi, a njen cilj je promijeniti stavove.

Cilj ovakve propagande je rastakanje države Bosne i Hercegovine, kazao je Dizdarević. A ono što se želi prikazati je da BiH ne može opstati kao država.

Također je zaključeno da Bosna i Hercegovina mora širiti istinu kako bi se zaustavili ovakvi trendovi i loša slika koja se stvara.

Previous Mumin Bajrić krajišku historiju čuva u svom muzeju starina
Next 'Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih'

You might also like

NAŠI DANI

Predao se Aleksandar Macan, prvoosumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca

Aleksandar Macan (34), prvoosumnjičeni za ubistvo dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se nakon što je bio u bjekstvu duže od mjesec dana, potvrđeno je za AA

NAŠI DANI

Sarajevo: Na Humu, Tabiji i Vijećnici državne zastave spuštene na pola koplja

Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije

NAŠI DANI

Diplomate Bosne i Ukrajine se sastale, dok Tužilaštvo vrši provjere o ikoni za Lavrova

Ministarstvo vanjskih polova Bosne i Hercegovine (BiH) održalo je u petak, 18. decembra, sastanak s predstavnicima Ukrajinske amabasade u BiH o noti upućenoj zbog ikone poklonjene ruskom šefu diplomatije Sergeju