Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine

Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine

Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 razmatrana je tema “Eskalira propagandni rat protiv BiH”, a uvodničari su bili profesori Šemsudin Tucaković i Ismet Dizdarević koji su istakli da je na sceni propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, navodeći da je propaganda jedno od sredstava ratovanja, piše agencija Patria.

Oni su istakli da različiti oblici propagande dolaze iz centara u našim susjednim zemljama, ali i znatno šire. Profesor Tucaković kaže da takva propaganda razara svijest i multietničko biće BiH, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući centri koji bi djelovali kao kontrapropagandni.

– Cilj je da se Bosna i Hercegovina razori i da se ostvare osvajački ciljevi postavljeni u vremenu agresije na BiH, ali i prije toga.

Profesor Ismet Dizdarević je kazao da je uobičajeno govoriti o psihološkom ratu koji podrazumijeva sve postupke, metode, tehnike i principe od kojih se polazi u propagandi, a njen cilj je promijeniti stavove.

Cilj ovakve propagande je rastakanje države Bosne i Hercegovine, kazao je Dizdarević. A ono što se želi prikazati je da BiH ne može opstati kao država.

Također je zaključeno da Bosna i Hercegovina mora širiti istinu kako bi se zaustavili ovakvi trendovi i loša slika koja se stvara.

Previous Mumin Bajrić krajišku historiju čuva u svom muzeju starina
Next 'Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih'

You might also like

NAŠI DANI

Dragan Mioković, svjedok u Hagu: Odozgo su pucali “moji”, ostao sam i pobijedio

  Gost večeašnjeg Centralnog dnevnika (FACE TV) je bio penzionisani sarajevski policajac I nezaštićeni svjedok protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Perišića… – Ja sam rat dočekao u Sarajevu sa

NAŠI DANI

Francuskinja Claire Bernadat: U Bosnu došla da ostane

Claire Bernadat je djevojka koja se iz Pariza bez ikakvog plana, zaputila u Bosnu i Hercegovinu, te kaže, ne zna kada će i da li će se vratiti nazad. “Već

NAŠI DANI

Neutaživa želja za veličinom: Spomenik Nemanji u Beogradu izaziva podsmijeh

Postavljanje postamenta za budući spomenik Stefanu Nemanji od 23 metra ispred Žjelezničke stanice na Savskom trgu trebalo bi da počne sljedeće sedmice, a rješenje ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova od kako