Europol o jučerašnjoj akciji: Srušen uži krug globalnog narko-kinga

Europol o jučerašnjoj akciji: Srušen uži krug globalnog narko-kinga

-U raciji velikih razmjera sprovedenoj u Bosni i Hercegovini, policijski službenici su preplavili domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘unutrašnjeg kruga’ narko- kralja uhapšenog u novembru 2022. godine . Europol je podržao jučerašnju akciju, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom. Kao iu operaciji ‘Desert Light’, nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Preko 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie” bio je podizanje optužnice i krivično gonjenje bosansko-hercegovačkog/holandskog državljanina koji Europol i Holandija smatraju visokovrijednom metom. Holandske vlasti su 2023. godine osudile osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom Mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosansko-hercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola.

Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., istraga je pokazala da je High Value Target nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim dilerima droge u Dubaiju, s kojima je zajedno ulagao u poduhvate trgovine više tona kokaina, bosansko-hercegovački/holandski državljanin postao je moćna figura u kontroli masovne ponude kokaina prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, sumnja se da je High Value Target odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Ciljanje na ‘unutrašnji krug’ narko-borca

Među 23 osobe koje su juče uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici koji su identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, laptopove i druge dokaze.

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. iz Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bosansko-hercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe, ili ‘unutrašnjeg kruga’ članova od povjerenja članova kriminalne organizacije High Value Target. Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini.

Uloga Europola

Europol je u Bosnu i Hercegovinu rasporedio dva specijalista s mobilnim uredima kako bi prikupili i unakrsnu provjeru obavještajnih podataka i pomogli u daljoj koordinaciji aktivnosti. Pored podrške koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je obavještajnim podacima i koordinacijom podržavao cjelokupnu istragu. Od početka 2021. godine, stručnjaci Europola razvili su i podijelili preko 30 obavještajnih paketa u vezi sa visokovrijednom metom i njegovom kriminalnom mrežom.

Agencije za provođenje zakona koje učestvuju:

 • Belgija: Savezna sudska policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen);
 • Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale – Ured za borbu protiv stupéfiantsa (OFAST));
 • Bosna i Hercegovina: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona policije Sarajevo (Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policija Kantona Sarajevo);
 • Sjedinjene Američke Države: Uprava za borbu protiv droga (DEA); Federalni istražni biro (FBI).

U nastavku saopćenje sarajevske policije.

AKCIJA “BLACK TIE 2”: SLOBODE LIŠENE 23 OSOBE

Sarajevo, 22.04.2024. godine – Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa SIPA-om i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH relizovala je akciju kodnog naziva „Black Tie 2“ s ciljem dokumentovanja krivičnog djela Organizovani kriminal (član 250. stav 3. KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom Pranje novca (član 209. stav 3. u vezi stava 2. KZ BiH), krivičnog djela Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (član 382a KZ FBiH), Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (član 382. KZ FBiH), Zloupotreba ovlaštenja (član 383. KZ FBiH), Primanje dara ili drugog oblika koristi (član 380. KZ FBiH) i krivičnog djela Odavanje tajnih podataka (član 164. KZ BiH).

U okviru predmeta „Black Tie 2“ prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europol.

Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišeni:

 1. A.S., rođen 1986. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 2. B.J., rođen 1983. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 3. S.J., rođen 1989. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 4. I.M., rođen 1983. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 5. A.H., rođena 1995. godine u Gračanici, iz Sarajeva
 6. N.S., rođena 1972. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 7. M.S., rođen 1995. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 8. M.Š., rođen 1992. godine u Orebiću (Hrvatska), iz Sarajeva
 9. E.S., rođen 1984. godine u Mostaru, iz Sarajeva
 10. S.Š., rođen 1993. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 11. M.S., rođen 1968. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 12. V.M., rođen 1971. godine u Rijeci (Hrvatska), iz Sarajeva
 13. S.K., rođen 1983. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 14. A.Ć., rođen 1989. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 15. E.D., rođen 1988. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 16. S.P., rođen 1981. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 17. D.C., rođen 1979. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 18. G.M., rođen 1972. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 19. E.A., rođen 1976. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
 20. E.K., rođen 1986. godine u Novom Pazaru (Srbija), iz Sarajeva
 21. T.Z., rođen 1981. godine u Zenici, iz Zenice
 22. H.B., rođen 1984. godine u Mostaru, iz Mostara
 23. A.H., rođena 1992. godine u Zenici, iz Zenice 

Svi lišeni slobode su na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom državnog tužioca, nastavljaju rad na ovom predmetu – Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Previous Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu
Next Dodik iz Rusije najavio 'mirni razlaz' i dramu u BiH nakon 2. maja

You might also like

NAŠI DANI

Tuka: Djelima pokazujemo ljubav prema domovini. Cijenimo svoja sela i gradove

Brojni bosanski sportisti oglasili su se i čestitali Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naš sjajni atletičar i srebrni s posljednjeg SP-a Amel Tuka posebno je bio nadahnut. -O ljubavi prema

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Hoće li biti ponovnog pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije i Crne Gore?

U februaru mjesecu 2017. godine navršava se deset godina od presude Haškog tribunala na tužbu za agresiju i genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore u periodu 1992

NAŠI DANI

RAK kaznio ATV zbog emisije “Ćirilica” o Srebrenici

  Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznio je banjalučku Alternativnu televiziju (ATV) zbog emitovanja emisije “Ćirilica”, 9. i 16. jula 2018. godine – prenosi N1. Kako se navodi u saopštenju