U Sarajevu obilježena 31. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

U Sarajevu obilježena 31. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima obilježena je 18. godišnjica 2. pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i 31. godišnjice formiranja Armije Republike BiH, javlja Anadolija.

Vijenac na Šehidskom mezarju Kovači i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, položili su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i druge delegacije.

Bećirović se obratio novinarima i uputio najiskrenije čestitke povodom 31. godišnjice formiranja Armije Republike BiH i 18. godišnjice 2. pješadijskog puka OS BiH.

“Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila legalna oružana sila legalne i međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH je najvažnija historijska činjenica u našoj višestoljetnoj historiji. Da nije bilo Armije RBiH propao bi referendum građana Bosne i Hercegovine od 1. marta 1992. godine, a i prijem Bosne i Hercegovine 22. maja 1992. godine u Ujedinjene nacije ostao bi mrtvo slovo na papiru“, kazao je Bećirović.

Naglasio je da svi građani koji vole Bosnu i Hercegovinu mogu biti ponosni na slobodarsku i herojsku Armiju Republike Bosne i Hercegovine.

“Ona je branila džamije, crkve, sinagoge, obdaništa, škole. Branila je nedjeljivu, suverenu, nezavisnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu na bazi Ustava države i na bazi platformi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine“, zaključio je Bećirović.

Fena

Izvor: Agencije

Previous Predstavljena studija 'Sevdalinka od prve vijesti do savremenih pjevača'
Next U Bihaću obilježena 31. godišnjica formiranja Armije RBiH

You might also like

NAŠI DANI

Ramazanski topovi stigli u Brezu, Kakanj i Bugojno

Građani Breze, Kaknja i Bugojna ovog će Ramazana iftar dočekivati uz zvuk ramazanskog topa. Tradicija bosanskih čaršija oživljava se u projektu Grada Sarajeva koji traje treću godinu zaredom. Gradonačelnik Sarajeva

SANDŽAK

Ervin Ibrahimović izabran za potpredsjednika Skupštine Crne Gore

Glasovima 76 prisutnih poslanika, predsjednik Bošnjačke stranke i poslanik mr Ervin Ibrahimović izabran je za potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Izbor Ibrahimovića je u skladu sa novim Poslovnikom Skupštine Crne Gore, koji predviđa

ZDRAVLJE

SZO: Možda nikada neće biti pouzdanog lijeka protiv korona virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) danas je upozorila da možda nikada neće biti pouzdanog lijeka protiv korona virusa, iako se svi nadaju spasonosnoj vakcini protiv virusa od kojeg su oboljele desetine