U starogradskom naselju Faletići otvorena vodenica

U starogradskom naselju Faletići otvorena vodenica

U starogradskom naselju Faletići otvorena je prva vodenica u Starom Gradu. Vodenica je otvorena u sklopu restorana „Vrelo“, a čast da presječe vrpcu pripala je općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću koji je bio počasni gost. Načelnik je tom prilikom prisustvovao i pravljenju ćetenije, tradicionalne bosanske poslastice koja se na ovaj način čuva od zaborava.

Ova vodenica, odnosno mlin koji se nalazi u neposrednoj blizini Vrela Mošćanice, doprinijet će i turističkoj ponudi Starog Grada s obzirom na to da je to jedini mlin na području ove općine, a ono što ga čini još posebnijim jeste da će se žito mljeti na starinski način.

Image
Foto: Općina Stari Grad

Vlasnik restorana, Elvir Cibra nam je rekao da je njegova želja ponuditi gostima samo domaće proizvode.

„Na vodenici koju smo otvorili, mljet će se razne žitarice, ječam, kukuruz, raž, pšenica, nudit ćemo našim posjetiteljima samo domaće proizvode pravljene od brašna iz našeg mlina koji na starinski način melje žito. Čast nam je što je načelnik Hadžibajrić prisustvovao otvorenju i što nam je ukazao poštovanje i presjekao svečanu vrpcu,“ rekao je Elvir.

Napravljena i tradicionalana bosanska ćetenija

Zanimljivo je da se svake prve subote u februaru već četiri godine unazad, baš na ovom mjestu pravi tradicionalna bosanska poslastica ćetenija. Tako je bilo i ovog puta, a brojni gosti i djevojke odjevene u narodne nošnje upotpunili su događaj.

Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica, u obliku konca, koja se najčešće služi uz kafu, a pravi se u zimskom periodu. Ranije se ćetenija najčešće pripremala tokom sijela, s obzirom da priprema dugo traje i u njoj mora učestvovati najmanje četiri ili pet osoba. Tradicija je takva da bi muškarci sjedili i čekali dok su djevojke i žene prvo pržile šećer potreban za ćeteniju, a potom ga pretvarale u končaste niti i služile uz kafu.

Image
Foto: Opčina Stari Grad

Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, posvećuje puno pažnje tradiciji i kulturi Starog Grada, kao i njegovanju iste i uvijek rado podrži i odazove se promociji ovakvih projekata, jer na taj način čuvamo od zaborava historiju i tradiciju naših predaka, a mladima ostavljamo u amanet bogatstvo koje treba da cijene i njeguju za generacije koje dolaze.

Previous “Za mir ali ne damo svoje” – najavljen protest Bosanaca u Chicagu
Next Ruff Cycles otvara novi pogon u Travniku, povećava proizvodnju i najavljuje nove eBike modele

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U Kalesiji obilježen Dan državnosti, načelnik pozvao sve političare na jedinstvo

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predstavnici Općinskog vijeća, članovi i predstavnici boračkih udruženja i organizacija te predstavnici političkog i vjerskog života danas su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe poginulim

BAŠTINA

Ostrožac – krajiški dragulj polahko vraća stari sjaj

Srednjovjekovne utvrde i gradovi, manje ili više očuvani, prošarali su pitomo i prelijepo područje Cazinske krajine, podsjećajući na minula vremena koja su imala burne tokove u ovom kraju. Općina Cazin ima više takvih

BH RAZGLEDNICA

Povodom Dana grada Sarajeva – Šeher se ukrašava, na Bijeloj tabiji državna zastava na jarbolu visine 15 metara

Nikad pokoreni Grad Sarajevo će 6. aprila proslaviti svoj rođendan, a time obilježiti 555 godina od osnivanja grada, 72 godine od oslobađanja grada od fašizma, te 25 godina od početka