U Travniku obilježena 25. godišnjica savjetovanja komandanata Patriotske lige

U Travniku obilježena 25. godišnjica savjetovanja komandanata Patriotske lige

Odavanjem počasti poginulim braniocima i okruglim stolom “Mehurići 1992. – 2017.”, u Travniku je danas obilježena 25. godišnjica Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine.

Patriotska liga formirana je 10. juna 1991. godine, te je djelovala do aprila 1992. godine, kada ulazi u sastav Armije RBiH.

Kako je rečeno, na Savjetovanju regionalnih komandanata Patriotske lige, koje je održano 7. i 8. februara 1992. godine u Mehuriću kod Travnika, usvojen je plan za odbranu građana Bosne i Hercegovine.

– Cilj okupljanja Pariotske lige bio je da se mobilizuju sve snage, koje su bile spremne staviti se u funkciju odbrane nezavisnosti, samostalnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Tu je bila bitna dominantna ideja i vizija očuvanja Bosne i Hercegovine, a Patriotska liga je u svom radaru imala kompletnu Bosnu i Hercegovinu, sa svim njezinim građanima i narodima – kazao je novinarima Selmo Cikotić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Ministar za pitanja branioca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH Salko Bukvarević istakao je kako je cilj današnjeg skupa u Travniku obilježavanje, kako je rekao, jednog od najznačajnijih datuma iz historije Bosne i Hercegovine, te odavanje počasti onima koji su organizovali odbranu Bosne i Hercegovine.

– Doživjeli smo izuzetno tešku agresiju, kojoj je cilj bio uništavanja države, a najveći značaj ljudi, koji su organizovali odbranu BiH, je taj što su pripremali odbranu svih građana i gradova u Bosni i Hercegovini – kazao je Bukvarević.

Na pitanje novinara da prokomentariše današnji položaj nekadašnjih branioca, Bukvarević je rekao kako se iz Budžeta Federacije BiH godišnje za ovu populaciju izdavaja 555 milijuna KM, što je, po njegovim riječima, makismum u trenutnoj situaciji.

– Odgovorno tvrdim da je Federacija BiH nivo vlasti, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire, koji najveći dio budžeta izdavaja za branioce. Svjesni smo činjenice da to možda nije dovoljno, te ćemo i u narednom periodu raditi na doradi nekih zakonskih rješenja i rješavanju najtežih pitanja – naglasio je on.

Obilježavanju 25. godišnjice Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige RBiH prisustvovali su nekadašnji članovi Patriotske Lige RBiH, te predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini.

 

Izvor: Agencije

Previous Ideja naših mladih stručnjaka prodala na hiljade bosanskohercegovačkih proizvoda
Next Dokumentarni film o gradnji HE Jablanica

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 21. decembra 2021. godine u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

NAŠI DANI

U Sarajevu izložba zastava i ratnih fotografija Prvog korpusa Armije RBiH (Foto)

Izložba zastava i ratnih fotografija Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine otvorena je danas u amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači u Sarajevu. Postavku je otvorio ministar za boračka pitanja Kantona

NAŠI DANI

Jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješne na EUFOR-ovoj vježbi „Brzi odgovor 2020“

Šestog dana EUFOR-ove vježbe „Brzi odgovor 2020“, u koju su uključene i jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u Kampu Butmir kod Sarajeva je u petak upriličen Dan visokih zvanica.