UN: Uzgoj opijuma u Afganistanu 2023. godine opao je za 95 posto nakon zabrane droge

UN: Uzgoj opijuma u Afganistanu 2023. godine opao je za 95 posto nakon zabrane droge

Uzgoj opijumskog maka u Afganistanu opao je za oko 95 posto nakon zabrane droge koju su de facto vlasti uvele u aprilu 2022., prema novom istraživačkom izvještaju Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC), objavljeno je danas.

Zvaničnici UN-a napomenuli su da se očekuje da će skoro potpuna kontrakcija ekonomije opijata imati dalekosežne posljedice i naglasili hitnu potrebu za pojačanom pomoći ruralnim zajednicama, praćenu alternativnom razvojnom podrškom za izgradnju budućnosti bez opijuma za narod Afganistana .

Uzgoj opijuma opao je u svim dijelovima zemlje, sa 233.000 hektara na samo 10.800 hektara 2023. godine. Smanjenje je dovelo do odgovarajućeg pada ponude opijuma za 95 posto, sa 6.200 tona u 2022. na samo 333 tone u 202. godini.

Oštro smanjenje imalo je trenutne humanitarne posljedice za mnoge ranjive ruralne zajednice koje su se oslanjale na prihod od uzgoja opijuma. Prihod farmera od prodaje žetve opijuma iz 2023. trgovcima pao je za više od 92 posto sa procijenjenih 1.360 miliona dolara za žetvu 2022. na 110 miliona dolara u 2023.

“Ovo predstavlja stvarnu priliku za izgradnju dugoročnih rezultata protiv ilegalnog tržišta opijuma i štete koje ono uzrokuje na lokalnom i globalnom nivou”, rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica UNODC-a. “Istovremeno, postoje važne posljedice i rizici kojima se treba pozabaviti za ishod koji je u konačnici pozitivan i održiv, posebno za narod Afganistana.

“Danas je narodu Afganistana potrebna hitna humanitarna pomoć kako bi zadovoljio svoje najneposrednije potrebe, apsorbirao šok izgubljenog prihoda i spasio živote”, dodala je gospođa Waly. “A u narednim mjesecima, Afganistanu su prijeko potrebne snažne investicije u održive izvore za život, kako bi avganistanskim poljoprivrednicima pružio mogućnosti daleko od opijuma.”

“Skoro osamdeset posto stanovništva ovisi o poljoprivredi, a Afganistan se već suočava s akutnim izazovima nestašice vode”, rekla je Roza Otunbayeva, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za Afganistan i šefica misije pomoći Ujedinjenih naroda u Afganistanu. “Napori održivog alternativnog razvoja moraju biti usmjereni na poljoprivredne aktivnosti otporne na sušu i efikasnu zaštitu i korištenje resursa.”

Do 2023. samo vrijednost afganistanskog izvoza opijata često je premašivala vrijednost legalno izvezene robe i usluga iz zemlje. Očekuje se da će snažna kontrakcija ekonomije opijata 2023. godine, koja se sveukupno smanjila za 90 posto, u većoj mjeri utjecati na ekonomiju Afganistana.

Mnogi farmeri su se umjesto toga okrenuli uzgoju pšenice, uz ukupno povećanje od 160.000 hektara u uzgoju žitarica u provincijama Farah, Hilmand, Kandahar i Nangahar. Iako uzgoj pšenice može donekle ublažiti nesigurnost hrane, usjev donosi mnogo manji prihod od opijuma – farmeri u četiri provincije izgubili su oko milijardu američkih dolara potencijalnog prihoda 2023. prelaskom na pšenicu.

Izvan Afganistana, manje heroina može dovesti do smanjene trgovine i upotrebe – ili bi moglo potaknuti pojavu štetnih alternativa, kao što su fentanil i drugi sintetički opioidi.

Podaci o zapljenama pokazuju da trgovci rasprodaju svoje zalihe opijuma iz prošlih rekordnih žetvi kako bi prebrodili manjak u 2023. godini, dok je prerada heroina smanjena. Trgovina drugim drogama, odnosno metamfetaminom, porasla je u regionu.

Iako postoji visok nivo upotrebe opijata u Afganistanu, mogućnosti liječenja zasnovane na dokazima ostaju ograničene. Istraživanje je ukazalo na potrebu da se liječenje zasnovano na dokazima integrira u mjere javnog zdravlja i pomoć, uključujući i sprječavanje ljudi s poremećajima upotrebe opijata da se okrenu potencijalno još štetnijim supstancama.

 Afghanistan Opium Survey 2023.

Previous Izrael bombardovao izbjeglički kamp Al-Shati u Gazi, u potpunosti uništen stambeni blok
Next Vlasnici štandova u "Kvadrantu" sumnjaju: Požar izbio u dijelu pijace koji je prazan, zašto se vatra proširila tako brzo?

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Kasarna ”Safet Zajko” pretvorena u najveći park u Sarajevu

    Vojna kasarna “Safet Zajko” u sarajevskom naselju Halilovići dobila je potpuno novu funkciju. Dječiji parkovi, ljetne pozornice, sportski tereni zamijenili su stražarnice i vojne objekte. To će biti

NAŠI DANI

Pandurević o eventualnom referendumu za otcjepljenje entiteta RS: Ukoliko bi krenuli u takvu vrstu avanturizma bojim se da bi samo dobili po nosu

Američke sankcije su uticale na Milorada Dodika koji polako “spušta loptu”, kazala je za N1 Aleksandra Pandurević, potpredsjednica Srpske demokratske stranke i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

Ustavni sud BiH: Privremeno stavljen van prave snage Zakon o nepokretnoj imovini u Rs-u

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na današnjoj sjednici odluku kojom se privremeno stavlja van prave snage Zakon o nepokretnoj imovini u Republici srpskoj. Time je Ustavni sud BiH