Uvredljivi grafiti u Bijeljini plod su huligana a ne politike, izgrednici uzor traže u Beogradu

Ako u Beogradu danas osvane uvredljivi grafit protiv muslimana, sutra je isti i u Bijeljini. Jednostavno, huligani iz Bijeljine prate šta rade izgrednici u Beogradu i porede se sa njima – smatra Emir Musli, ugledni bijeljinski novinar u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria.

 

Musli već dugo prati dešavanja na sjeveroistoku Bosne, a naročito ona koja su u vezi sa posljednjim krvavima sukobima u zemlji ‘90-ih godina, kada je sa ovih prostora protjerano i ubijeno više hiljada Bošnjaka, uglavnom civila.

Tenzije, nažalost, ni 20 godina nakon okončanja sukoba u Bijeljini nisu stišane u potpunosti. Naročito u posljednjih nekoliko mjeseci učestalo je pisanje uvredljivih grafita po bošnjačkim vjerskim objektima, koji pozivaju na ubistva i protjerivanje Bošnjaka. U samo nekoliko sedmica grafiti su osvanuli na nekoliko bošnjačkih objekata u ovom mjestu, koji su uznemirili lokalno stanovnišvo.

Huligani pozivaju na ubistva muslimana, i to na najbrutalniji način, poput klanja ljudi.

Musli ne vjeruje da grafiti imaju veze sa zvaničnom politikom u Bijeljini, koju u potpunosti kontroliraju Srbi. Grafiti su, vjeruje, plod lokalnih huligani koji uzor traže u izgrednicima iz Beograda. Prije nekoliko sedmica u Turskoj je ubijen navijač beogradske Zvezde, koja je igrala sa ekipom Galatasaraya u Istanbulu. To je pokrenulo niz izgreda u Srbiji, koji su pozivali na protjerivanje muslimana iz te zemlje. Slika se već sutra prenijela i na Bijeljinu.

– Huligani su, kao i u Beogradu, i u Bijeljini podijeljeni na one koji navijaju za Zvedu i one koji navijaju za Partizan. Sve ono što izgrednici rade u Beogradu, automatski se preslikava ovdje kod nas – rekao je Musli.

– Što se tiče međukomšijskih odnosa između Srba i Bošnjaka u Bijeljini, oni su na jednom dobrom nivou, pa zbog toga milim da iza uvreda ne stoji politika .

No, iako zvaničnu politiku u Bijeljini Musli ne povezuje sa nacionalnističkim ispadima i uvredljivim grafitima, kaže da je politika odgovorna za ekonomski položaj Bošnjaka u ovom mjestu. Naime, skoro niti jedan Bošnjak ne može dobiti radno mjesto u velikim javnim kompanijama u Bijeljini. Ta mjesta rezervisana su za srpsko stanoništvo. A, takva preksa je i u ostalim gradovima u bh. entitetu Republika Srpska. No, nada se Musli, to će se promijeniti, piše Patria.

Previous Enver Imamović: Neki su i prije pokušali prodati Sutorinu, evo kako su prošli
Next Mladi razvili uspješan biznis u 'dolini grobnica'

You might also like

NAŠI DANI

Sanski Most: Obilježena godišnjica slavnog Petog korpusa bosanske armije

Na današnji dan prije 29 godina formiran je Peti korpus Armije RBiH.  U okviru manifestacije obilježavanja ovog datuma, danas je u Sanskom Mostu na Trgu ljiljana održana svečana akademija, kojoj

NAŠI DANI

Absolute Group iz Travnika donirao dezinfekcione tunele

U subotu je vlasnik kompanje Absolute Group d.o.o. iz Travnika, Nihad Selimović sa svojim timom posjetio Sapnu te uručio vrijednu donaciju. Osim dezinfekcionog tunela, Domu zdravlja u Sapni je donirana i zaštitna

NAŠI DANI

Novi Talgo voz stigao u Zenicu

Dugoočekivani Talgo voz Željeznica Federacije BiH stigao je danas i u Zenicu. Nakon što se godinama očekivalo puštanje ovog voza u funkciju, danas je upriličena prva testna vožnja od Sarajeva