Visoko dobija dva nova teniska terena, na otvaranju i Novak Đoković

Visoko dobija dva nova teniska terena, na otvaranju i Novak Đoković

Iako Visoko slovi za grad rukometa i fudbala, poznato je da Visočani generalno vole sve sportove, a među njima i tenis.

Zanimljivo je da historija tenisa u ovom gradu seže znatno prije Drugog svjetskog rata, a teniski tereni u tom periodu postojali su u krugu Franjevačkog samostana sv. Bonaventure. Kao dokaz tome je i fotografija iz juna 1940. godine, kada je svečano otvoreno novo tenisko igralište, s tim da je teren za tenis postojao i ranije. Pred početak posljednjeg rata tenis se u Visokom ponovo počeo igrati, kako kroz Školu tenisa tako i kroz ocrtane terene na kojima su igrali rekreativci i zaljubljenici u ovaj sport. Također, posljednjih par decenija izgrađeno je nekoliko teniskih terena, dok bi završetkom radova u parku Ravne 2, Visoko trebalo dobiti i dva profesionalna terena sa dvije različite podloge.

Međutim, ono što je jako bitno naglasiti je podatak da Visoko od 2013. godine ima i travnati teniski teren koji se nalazi u Trakinim Barama i koji je kao takav trenutno možda i jedini u BiH i okolini. Teren je vlasništvo Medžida Jolića, a na njemu su priliku trenirati i igrati imali i najbolji bh. teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić. Završetkom izgradnje terena na Ravnama, Visoko će biti jedinstven grad na Balkanu, koji će na malom prostoru imati tri teniska terena sa tri različite podloge. O teniskom terenu sa travnatom podlogom, popularno nazvanim “Mali Wimbledon”, govori njegov vlasnik Medžid Jolić.

YT

Odmah poslije Vimbldona, Novak Đoković će se zaputiti u Bosnu i Hercegovinu, gdje će 13. jula biti specijalni gost na otvaranju dva teniska terena u Visokom. Kako Sportal saznaje, pored njega trebalo bi da učestvuje još tenisera iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Nole će odigrati dva meča, jedan u singl konkurenciji i jedan u dublu. 

Za Sportal je Semir Osmanagić, pronalazač Bosanskih piramida, arheolog i Novakov prijatelj, otkrio šta nas očekuje tog 13. jula. 
– Otvaramo teniski kompleks u Visokom i čitav dan će biti posvećen tenisu i kulturi. Tada će djeca kadetskog uzrasta, iz šest zemalja, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije i Makedonije, uzeti ućešće u ovom događaju. Želimo da skrenemo pažnju na tenis, želimo da popularizujemo ovaj divan sport – rekao je Osmanagić. 

Naravno, glavni gost će biti Novak Đoković. 
– Nole stiže, odigraće dva egzibiciona meča, jedan u singlu, jedan u dublu. Neće to biti cijeli mečevi, već po jedan set. Pored njega u pregovorima smo sa još nekim teniserima iz Hrvatske, Bosne i Srbije, ali ćemo konačan spisak učesnika znati do kraja sedmice. Želja nam je bila da egzibiciju odigraju Damir Džumhur i Novak, ali Džumhur ima problema sa pankreasom, pa moramo da vidimo u kakvom će zdravstvenom stanju biti. Takođe, kako je otvaranje odmah poslije Vimbldona, moramo da sačekamo malo na odgovore igrača, jer ne znaju do kada će boraviti u Londonu – otkriva pojedinosti Osmanagić. 

Đoković redovno odlazi u piramide u Visokom gdje pronalazi mir, meditira… 
– Nole je čovjek koji pokazuje otvorenost i srdačnost prema svima. On je već nekoliko puta bio domaćin teniserima iz regiona u Beogradu, koji vole da dođu kod njega, budu njegovi gosti. On pomaže ljudima, ali ne priča puno o tome. Novak me je osvojio nastupom, cijenim ga i poštujem, u meni će uvijek imati podršku i prijatelja. Hvala mu što je odlučio da dođe i da otvori terene.

Prema riječima Osmanagića biće otvorena dva terena – jedan sa šljakom i jedan sa tvrdom podlogom. 
– Tvrda podloga je ista kao i ona na kojoj će se igrati US Open, pa očekujemo da teniseri dođu na pripreme tokom ljeta. Za sve profesionalne tenisere, iznajmljivanje terena će biti besplatno. Želimo da popularizujemo tenis i da privučemo neke od najboljih igrača da treniraju u Visokom. 

Pored teniskog, 13. jula će biti organizovan i bogat kulturno-umjetnički program. 
– Biće to divan događaj na kojem će se propagirati sport i prijateljstvo između naroda. Biće organizovana i modna revija, a Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine dodijeliće nagradu Noletu za širenje olimpijskog duha, u muzičkom dijelu večeri biće izvedene i arije. Čeka nas divan dan i iskreno se svi radujemo – zaključio je Osmanagić.

Previous Cesta Neum Stolac (Video)
Next Saša Stanišić: "Idite vi zbogom i ostavite Bosnu na miru"

You might also like

NAŠI DANI

U Goraždu bi uskoro trebala početi izgradnja sahat-kule

Na mjestu stare čaršije u Goraždu mogla bi biti izgrađena sahat-kula u bosanskom tradicionalnom stilu. Inicijativu za izgradnju sahat-kule općinskim i kantonalnim vlastima uputilo je Udruženje Stari zanati Goražde koje

NAŠI DANI

Mijatović: Država BiH je iznad svih nas

Danas je u Banjaluci boravio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, a ulicama grada prošetao je sa potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem. – Danas sam u Banja Luci kao potpredsjednik SDP BiH ugostio

NAŠI DANI

U Sarajevu održan miting podrške Dudakoviću: Čast odbrane niko ne može pogaziti

  Bivši borci Armije RBiH i bh. građani održali su danas u Sarajevu miting podrške Atifu Dudakoviću, bivšem generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine, i dvanaestorici pripadnika 5. korpusa Armije