Za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine  – 45 miliona maraka

Za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – 45 miliona maraka

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potpisao danas, 3. marta 2021. godine u Ankari, Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske i Implementacijski protokol o finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojima se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

U ime Vlade Republike Turske navedene dokumente potpisao je turski ministar odbrane Hulusi Akar, a njihova implementacija trajat će narednih pet godina.

Implementacijski protokol utvrđuje i načela za provođenje dijela finansijske pomoći u iznosu od 3,5 miliona turskih lira, koju Vlada Republike Turske donira odbrambenom resoru BiH i to za potrebe obuke i kurseva za pripadnike MO i OS BiH u Republici Turskoj.

Ovim je osiguran nastavak procesa modernizacije OS BiH, a samim tim i dobar osnov za jačanje kapaciteta i sposobnosti pripadnika OS BiH za izvršenje zakonom definiranih zadataka i dostizanje većeg nivoa interoperabilnosti sa NATO snagama.

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođena ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem boravi u službenoj posjeti Rеpublici Turskoj od 2. do 6. marta 2021. godine.

Prije potpisivanja navedenih dokumenata, ministri su tokom službenog susreta razgovarali o aktuelnim dešavanjima i bilateralnoj odbrambenoj saradnji.

Ministar Podžić se zahvalio ministru Akaru na pomoći i podršci koju Republika Turska pruža MO i OS BiH, posebno u pogledu dugogodišnje finansijske pomoći, omogućavanjem školovanja naših kadrova u vojno-obrazovnim ustanovama Republike Turske, na doprinosu u očuvanju mira i stabilnosti u BiH, pomoći u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Također, ministar Podžić je kolegu Akara upoznao sa trenutnim statusom dokumenta “Program reformi BiH” i stepenom realizacije zadataka iz odbrambenog resora.

Naglasio je značaj implementacije dokumenta “Pregled odbrane” i “Plan modernizacije OS BiH” kao sastavni dio ovog dokumenta, čijoj će bržoj implementaciji značajno doprinijeti i realizacija danas potpisanih dokumenata o vojno-finansijskoj pomoći.

Delegacija MO i OS BiH svoje aktivnosti nastavlja u popodnevnim satima kada će, u skladu sa planom, posjetiti Vojnu akademiju kopnenih snaga Republike Turske u Ankari, gdje će se susresti sa kadetima iz Bosne i Hercegovine, ali i sa zvaničnicima ove vojno-obrazovne ustanove.

U delegaciji MO i OS BiH se nalaze i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Turskoj brigadir Željko Drljača.

Previous UKC Tuzla: Nana Fata Orlović otpuštena na kućno liječenje
Next Zagreb ispratio preminulog gradonačelnika Bandića - Bosanac koji je dvije decenije bio na čelu glavnog grada RH

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Dvadeset devet godina poslije postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović danas su se okupili veterani ove brigade, porodice šehida i poginulih boraca, članovi boračkih udruženja, predstavnici

NAŠI DANI

Visočanin pokušao podmititi sarajevskog policajca sa 10 KM

U ulici Bistrik, općina Stari Grad Sarajevo, Pripadnici Prve PU jučer su 11:50 sati uhapsili S. M. (44), rođen u Kiseljaku, nastanjen u Visokom, zbog sumnje da je počinio krivično

NAŠI DANI

Glas razuma iz Vojvodine: Poziv vlastima da pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku o odnosu prema ratnim zločinima i zločincima

  Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozdravila je danas presudu Međunarodnog suda u Hagu, kojom je Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike srpske, osuđen na doživotnu robiju i pozvala vlast i dio