Klimatski protestanti blokiraju ulaz u sjedište British Petroleuma zbog ugovora o istraživanju plina s Izraelom

Klimatski protestanti blokiraju ulaz u sjedište British Petroleuma zbog ugovora o istraživanju plina s Izraelom

Klimatski demonstranti danas su demonstrirali protiv energetskog giganta, British Petroleuma, zbog njegove saradnje sa Izraelom u istraživanju gasa u istočnom Mediteranu.

Ispred sjedišta BP-a u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva Londonu, demonstranti iz grupe Fossil Free London blokirali su ulaz noseći transparent s natpisom “Stop potpirivanju genocida”. Također su podigli palestinsku zastavu i skandirali “Slobodna Palestina”.

Na video snimku objavljenom na X, grupa je navela da je BP „nedavno dobio dozvolu od Izraela da istražuje gas u blizini obale Gaze. Dok Izrael čini genocid, BP samo vidi novu poslovnu priliku. Nema klimatske pravde bez palestinske pravde”.

Izrael je krajem oktobra dodijelio 12 licenci šest kompanija za istraživanje prirodnog plina na svojoj obali Mediterana, uključujući BP i italijansku kompaniju Eni. Licence su dio ponude za diversifikaciju dobavljača energije u Tel Avivu kako bi postali energetsko čvorište za izvoz plina u Evropu.

Tokom izraelskog vojnog bombardiranja i invazije na pojas Gaze u posljednjih mjesec i po dana, širom svijeta su izbili protesti protiv ratnih zločina okupacione države, ubijanja civila i genocidnih ciljeva da se protjera cjelokupno palestinsko stanovništvo Gaze.

Neke od tih protesta vodili su klimatski aktivisti – od kojih je najistaknutija bila švedska aktivistica Greta Thunberg – koja je pokušala povezati izraelsku ofanzivu i palestinsku nevolju s klimatskim promjenama i „klimatskom pravdom“, piše Middle East Monitor.

Protestanti su se u proteklom periodu okupljali i ispred tvornica oružja u V. Britaniji za koje su govorili da su povezane s Izraelom. U Australiji se redovno održavaju protesti u lukama usmjereni na brodove.

‘Ova kompanija je u velikoj mjeri integrirana u IDF (Vojska Izraela) i posjeduje oružje za genocid koji se odvija u Gazi.

Borićemo se protiv svih kompanija saučesnika aparthejda u Izraelu’ – navodi se u jednoj od objava na mreži X.

(MiruhBosne/MEMO)

Previous Izvoz gljiva iz Bosne vrijedan 16,4 miliona maraka
Next Parlament Južnoafričke Republike izglasao zatvaranje izraelske ambasade u toj zemlji

You might also like

NAŠI DANI

Apel bivših visokih predstavnika za brzi prijem BiH u EU

Schwarz-Schilling i Inzko traže od EK da se Bosna i Hercegovina “brzo i nebirokratski” primi u EU. Od NATO-a zahtijevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH. Smatraju i da se

NAŠI DANI

UN procjenjuje da će 250.000 ljudi morati napustiti Khan Younis

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je procjenu da će 250.000 Palestinaca morati pobjeći iz grada Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze zbog izraelskih

NAŠI DANI

O politici ‘osmorke’: ‘Prikazuje se podanički mentalitet da je to degutantno gledati’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatrao je da je, u situaciji u kojoj nam je predočen program rada buduće bh. vlade u kojem su izostavljeni ključni elementi za