Za pola godine bosanski voćari u Rusiju izvezli 3,5 miliona kg jabuka

Za pola godine bosanski voćari u Rusiju izvezli 3,5 miliona kg jabuka

 Nema otežanog izvoza jabuka i sadnica jabuke iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, za razliku od određenih problema koje trenutno imaju proizvođači u Srbiji, te prema riječima vlasnika firmi i voćara iz Bosne i Hercegovine, ova naša sorta voća stiže bez problema u ovu zemlju, ali i na druga strana tržišta.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekli su za “Nezavisne” da je za prvih šest mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno jabuka ukupne količine 4.357.647 kilograma, vrijednosti 5.671.074,27 KM.

“U ovom periodu najviše je jabuka izvezeno u Rusiju, i to 3.442.122 kilograma jabuka ukupne vrijednosti 4.505.332,80 KM, zatim slijedi Hrvatska sa 317.483 kilograma vrijednosti 385.286,99 KM pa Crna Gora 270.561 kilograma vrijednosti 299.467,84 KM”, podaci su UIO BiH.

Dalje u podacima stoji da su jabuke iz Bosne i Hercegovine izvezene u toku ove godine još u Ujedinjene Arapske Emirate, Italiju, Kuvajt, Južnu Afriku, Katar, Srbiju i Njemačku.

Previous Behka i Igbal Ljuca, autentični izvođači bošnjačke lirske pjesme
Next Ambasadorica Austrije u našoj zemlji uručila donaciju od 500.000 vakcina

You might also like

Ekonomija/Biznis

Limena ambalaža iz Maglaja ide za evropske i svjetske kupce – Firma ADV PAX Lutec širi pogon i zapošljava još 50 radnika

  Firma ADV PAX Lutec iz Maglaja, koja proizvodi limene kutije i ukrasne ambalaže za više industrija, nedavno je isporučila prvu seriju proizvoda za EU – njemačkom maloprodajnom preduzeću Aldi.

Ekonomija/Biznis

Jablanica mami turiste iz svih krajeva svijeta, sezona premašila očekivanja

Jablanica svojim prirodnim ljepotama nudi neiscrpan turistički potencijal. Očaravajući prizori rijeka, jezera i planina mame poglede turista. 2022. pokazala je odmak od dvije prethodne pandemijske godine. Turisti dolaze iz svih

Ekonomija/Biznis

Luksuzna jahta proizvedena u srednjoj Bosni otpremljena za daleku Kostariku

Za razliku od vidljivog (npr. ljudska fizička ljepota), nevidljivo (ljudski potencijal) se mora dokazivati iznova i iznova. I radićemo to sve dok dišemo. Poruka je to iz domaće kompanije Derubis