Zbog stava o Bosni i Hercegovini verbalni sukob ambasada Irana i Izraela

Zbog stava o Bosni i Hercegovini verbalni sukob ambasada Irana i Izraela

Nakon što je Ambasada Izraela u Albaniji, zadužena i za Bosnu i Hercegovinu, saopštila da država Izrael podržava izmjene Izbornog zakona BiH, nizale su se brojne reakcije od kojih je jedna dovela do verbalnog sukoba između Ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini i ambasadora Izraela u Zagrebu.

Nakon što je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u utorak uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova i ambasadi Izraela u Tirani i zatražila zatražila pojašnjenje stavova i svrhe dokumenta objavljenog u bh. medijima, oglasila se i Ambasada Irana Sarajevo:

“Cionistički režim aparthejda nije kvalifikovan da komentariše političku sudbinu Bosne i Hercegovine”, napisali su iz ambasade na Twitteru.

Njihovu poruku kasnije je komentarisao i Ilan Mor, izraelski ambasador u Hrvatskoj.

“Da li je ovaj ubilački i vrlo opasni Mula iz Teherana uopšte kvalifikovan da o bilo čemu prosuđuje…?”, napisao je izraelski ambasador.

Podsjetimo, ranije su iz Ambasade Izraela u Tirani saopštili kako su prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH dobrodošli, kao i to da pozdravljaju ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je kako stavovi koje iznosi Ambasada Izraela u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sadrže nekoliko vidnih kontradiktornosti.

Ministrica Turković je navela da je bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Afganistan gladuje a Zapad snosi sukrivicu
Next Višemilionski projekti Hajriza Brčvaka na Vracama i Čavljaku

You might also like

NAŠI DANI

Javna tribina ‘Hrvatska politika prema Bosni od 1992. do 1995. godine’

Politika koju je početkom devedesetih godina prema Bosni i Hercegovini vodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dovela je do ogromnog stradanja i nepotrebnog rata između Hrvata i Bošnjaka, čije se

NAŠI DANI

Otvaranjem BKC-a i otkrivanjem spomen-obilježja počeli “Dani teočanskog otpora” (VIDEO)

  Otvaranjem novosagrađenog Bosanskog kulturnog centra i otkrivanjem spomenika šehidima Teočaka u naselju Omerovići, počelo je obilježavanje „Teočanskih dana otpora“ – manifestacije koja već 20 godina zaredom podsjeća na zasluge

NAŠI DANI

Preminula srebrenička majka Zejna Suljić – u genocidu joj ubili šest sinova, unučad od 13 i 11 godina

  Zejna Suljić iz Gostilja – Srebrenice, koja je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu u Srebrenici izgubila šest sinova, snahu i dvoje unučadi, preminula je u 85.