Zgrada od zelenih površina umjesto pijace u Sarajevu

U strogom centru Sarajeva, na lokalitetu gdje se trenutno nalazi pijaca Sirano, uskoro bi mogao biti izgrađen objekat bez presedana u Bosni i Hercegovini, sa zelenim površinama na pojedinim spratovima, kao i na krovu.

Nedavno je u prostorijama sarajevske Općine Centar održana javna rasprava na kojoj se govorilo o projektu “Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano”, koji bi podrazumijevao rušenje objekata koji se nalaze na lokalitetu pijace Sirano i izgradnju novog poslovno-stambenog prostora sa podzemnom javnom garažom.

Protivnici ovog projekta ističu da će biti ugrožena egzistencija 120 osoba koje trenutno rade na pijaci.

Iz bosanskohercegovačke firme Exclusive d.o.o., koja je investitor u ovom projektu, ističu da do toga neće doći, zato što su prodavačima na pijaci besplatno ponuđeni prostori unutar zgrade, gdje bi mogli nastaviti nuditi svoje artikle.

Kako navode, projekat ove zgrade, jedinstvene u BiH, izradio je bosanskohercegovački arhitekt Adnan Omerović.

Zgrada će imati ukupno sedam nivoa, kao i dvije podzemne garaže.

Na drugoj etaži zamišljena je izgradnja takozvanog lebdećeg zelenog vrta, a na posljednjoj etaži bi se nalazio zeleni vrt i vidikovac.

Na prostoru oko zgrade također su planirane zelene površine kojih trenutno skoro da nema, a predviđena je i izgradnja fontane.

“Zelene površine će biti u funkciji svih građana, a bit će projektovane kao gradski park. Planiran je i prostor za djecu, kao i poseban dio za rekreativne aktivnosti. Ukupna površina objekta je 12.000 metara kvadratnih. U suterenu je predviđen prostor za pijacu Sirano. Dva nadzemna nivoa namijenjena su za poslovne sadržaje, dok će ostali nivoi biti stambeni”, navode iz firme Exclusive.

Ukoliko dođe do realizacije projekta, zgrada bi mogla biti izgrađena za godinu i po.

(Klix.ba/mb)
Previous Ganić: Rata neće biti samo ako Srbija krene evropskim putem
Next Cheapflights: Bosna i Hercegovina je najbolja skijaška tajna

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom 322,1 posto

Održana je sjednica Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskorgovinske komore Bosne i Hercegovine. Drvni sektor Bosne i Hercegovine tradicionalno je izvozno orjentisan i već dugi niz godina ostvaruje pozitivan

MADE IN BOSNIA-387

Čapljinske smokve (Video)

  Jedna od najstarijih kultiviranih voćki na svijetu je smokva. Ovo je tržišno vrijedan proizvod, a s obzirom na svoja ljekovita svojstva, poželjna je namirnica u svim domaćinstvima. Ekipa Federalne TV posjetila

Ekonomija/Biznis

Leila Šeta: Uspjeti u Bosni je lakše, vani ste uvijek stranac

Leila Šeta i Emina Ćatić iz kompanije FOODISH, pobjednice 5. emisije SBF Start-up Challenge  „Uspjeti u Bosni i Hercegovini je puno lakše, nego negdje vani. Ovdje ste svoji na svom