OŠ “Teočak”: Obilježena 646. godišnjica krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića 

OŠ “Teočak”: Obilježena 646. godišnjica krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića 

Učenici Osnovne škole “Teočak” danas su na prigodan način obilježili značajan datum u historiji naše domovine, godišnjicu krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića.

Na ovaj način su podsjetili na važnost sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu.

Tim povodom održana je priredba, koju su sa učenicima pripremili nastavnica bosanskog jezika i književnosti Aldijana Avdičević i nastavnik historije Fikret Hasanović, a na kojoj su učenici od šestog do devetog razreda ove škole prezentovali bogat sadržaj edukativnog karaktera.

Prisutni su uživali u glumi, pjesmi i recitacijama, koje su podsjetile na vrijeme prvih bosanskih banova pa do kraja posljednjeg bosanskog kralja, a centralni dio priredbe bio je posvećen je krunisanju kralja Tvrtka.

Za ovu priredbu učenici su pripremili i rekvizite, štitove sa ljiljanima i krunu, kao simbol Kraljevine Bosne.

Inače, učenici više sekcija su učestvovali u pripremi i realizaciji ove priredbe, a svoj doprinos u obilježavanju su dali i učenici teočanskih područnih škola.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK prošle je godine donijelo pravilnik da se u svim školama na području TK 26. oktobar obilježava kao dan krunisanja  kralja Tvrtka I Kotromanića i dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu, prenosi Glas Drine.

-𝐍𝐚 𝐝𝐚𝐧𝐚𝐬̌𝐧𝐣𝐢 𝐝𝐚𝐧 𝟏𝟑𝟕𝟕. 𝐓𝐯𝐫𝐭𝐤𝐨 𝐊𝐨𝐭𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐜́ 𝐤𝐫𝐮𝐧𝐢𝐬𝐚𝐧 𝐳𝐚 𝐤𝐫𝐚𝐥𝐣𝐚 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐞!

Tvrtko Kotromanć krunisan je u Milama, gdje je i ukopan.

Vladao je kao ban od 1353, a kao kralj do 1391. U njegovo vrijeme Bosna je bila na vrhuncu moći. Tvrtko je vladao i Bosni susjednim teritorijama i narodima.

Kralj Tvrtko kovao je zlatni novac, osnovao grad na obali (Herceg Novi) uspostavljao brodogradlišta (Brštanik, Kotor), flotu.. razvijao trgovačke luke i rudnike…

(MiruhBosne/Glas Drine)

Previous Građani Bihaća izašli na proteste i podržali mir u Palestini
Next 'BiH je uvijek bila jedno društvo, jedna kultura i bosanskohercegovački Jevreji su njen sastavni dio preko pet stoljeća'

You might also like

NAŠI DANI

V. Britanija: “Remembering Srebrenica” uručena Kraljičina nagrada u borbi protiv mržnje

Preko hiljadu volonterskih organizacija djeluje na području Mančestera, ali samo 35 je imalo priliku dobiti ovogodišnju Kraljičinu nagradu/Queen’s Award. Među njima je bila i organizacija Remembering Srebrenica kojoj je u

HISTORIJA

Zapisi o Bosni iz 9. vijeka – zemlja s granicama od Drine do Borove Glave

Iako je u javnosti već dugo uvriježeno mišljenje da se ime naše zemlje prvi put spominje sredinom 10. vijeka u djelu bizantijskog cara-pisca Konstantina Porfirogeneta, historijski zapisi kazuju nam drugačije.

NAŠI DANI

Fond “Bošnjaci”: Podrška učenicima povratnicima u Duvnu, Livnu i Glamoču

Predstavnici Fonda “Bošnjaci” posjetili se Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tomislavgrad i tom prilikom za 62 učenika povratnika dodijelili jednokratnu finansijsku pomoć i dio nastavnih sredstava u iznosu od oko 5.000,00