Bella Hadid: Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu priuštiti našu šutnju

Bella Hadid: Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu priuštiti našu šutnju

Američko-palestinska manekenka i aktivistica, Bella Hadid, prekinula je u četvrtak šutnju o tome šta se dešava u Palestini.

Otišla je na svoj zvanični Instagram nalog i napisala sljedeće:

“Oprostite mi na šutnji. Još nisam pronašla idealne riječi za ove duboko zamršene i užasne protekle 2 sedmice, sedmice koje su skrenule pažnju svijeta na situaciju koja je decenijama oduzimala nevine živote i pogađa porodice. Imam mnogo toga za reći, ali za danas ću biti kratka.

Dnevno su mi slali stotine prijetnji smrću, procurio je moj broj telefona i osjećala sam da je moja porodica u opasnosti. Ali ne mogu više biti ućutkana. Strah nije opcija. Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu priuštiti našu šutnju. Mi nismo hrabri, oni jesu.

Moje srce krvari od bola od traume koju vidim kako se odvija, kao i od generacijske traume moje palestinske krvi. Gledajući posljedice zračnih napada u Gazi, žalim sa svim majkama koje su izgubile djecu i djecom koja plaču sama, svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom.

Žalim za izraelskim porodicama koje su se nosile s bolom i posljedicama 7. oktobra. Bez obzira na historiju zemlje, osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje. Nanošenje štete ženama i djeci i nanošenje terora ne čini i ne bi trebalo biti dobro za pokret Slobodne Palestine. Duboko u srcu vjerujem da nijedno dijete, nigdje ljudi, ne smije biti oduzeto porodici, bilo privremeno ili na neodređeno vrijeme. To važi i za Izraelce i za Palestince.

Važno je razumjeti teškoće onoga što znači biti Palestinac, u svijetu koji nas vidi samo kao teroriste koji se opiru miru. Štetno je, sramno je i kategorički neistinito. Moj otac je rođen u Nazaretu u godini Nakbe (raseljenje 750.000 Palestinaca 1948.). Devet dana nakon što se rodio, on je, u naručju svoje majke, zajedno sa svojom porodicom protjeran iz svoje domovine Palestine, postajući izbjeglice, daleko od mjesta koje su nekada nazivali domom. Moji djed i nana, nikad im nije dozvoljeno da se vrate. Moja porodica svjedočila je 75 godina nasilja nad palestinskim narodom – prije svega, brutalnih invazija doseljenika koje su dovele do uništenja čitavih zajednica, hladnokrvnih ubistava i prisilnog uklanjanja porodica iz njihovih domova. Praksa naseljavanja na palestinskoj zemlji i dalje se nastavlja do danas. Bol od toga je nezamisliv.

Moramo svi zajedno stati u odbranu čovječnosti i suosjećanja – i zahtijevati da naši lideri učine isto. Sve religije su miroljubive, vlade su korumpirane, a ispreplitanje ove dvije čini najveći grijeh od svih. Mi smo jedno, a Bog je stvorio sve jednake. Sva krvoprolića, suze i tijela treba oplakivati ​​s istim poštovanjem.

U Gazi postoji hitna humanitarna kriza na koju se mora obratiti pažnja. Porodicama je potreban pristup vodi i hrani. Bolnicama je potrebno gorivo za napajanje generatora, zbrinjavanje ranjenika i održavanje ljudi u životu.

Ratovi imaju zakone i oni se moraju poštovati, bez obzira na sve.

Moramo zadržati pritisak na naše lidere, gdje god da se nalazimo, da ne zaboravimo hitne potrebe naroda Gaze i da osiguramo da nedužni palestinski civili ne budu zaboravljene žrtve ovog rata.

Stojim uz čovječnost, znajući da mir i sigurnost pripadaju svima nama.” – poručila je Hadid, vjerovatno vodeće ime svijeta manekenstva i mode posljednjih godina.

Mohamed Hadid, otac manekenki Gigi i Belle, ispričao kako su izbačeni iz svog doma, u koji su ranije primili izbjegle Jevreje iz Evrope

Previous FUDBAL: Bosanke bolje o Čehinja
Next ‘Gaza je u potpunosti izolovana od svijeta’

You might also like

RIJEČ

SAD moraju uvesti sankcije Vučiću i njegovom režimu

Sve aktivnosti na destabilizaciji regiona generira Aleksandar Vučić preko svojih satelita, a uz snažnu podršku Rusije, ali i Kine. SAD se tome moraju odlučno suprotstaviti i povesti Evropu u pravom

RIJEČ

Husagić: Neke evropske zemlje podržavaju one snage u Bosni i Hercegovini koje rade protiv evropskih vrijednosti

Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta „Snaga domovine“, nakon razgovora sa parlamentarcima Evropske unije o krizi u našoj zemlji, ekskluzivno je govorio za Hayat TV. Husagić je s potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem

RIJEČ

Redžepi: Bošnjaci u Bosni previše šute. Trebate imati čovjeka poput Kurtija, da jednostavno ne da na bošnjački narod

Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova govorila je za FTV. „Uvijek je nešto turbulentno kod nas na Kosovu. Prošle godine smo imali teroristički akt na našu državu, konstantno su neke tenzije