Bosna i Hercegovina predstavljena na najznačajnijem svjetskom sajmu turizma u Londonu

Bosna i Hercegovina predstavljena na najznačajnijem svjetskom sajmu turizma u Londonu

 Bosna i Hercegovina predstavljena je tokom ove sedmice pred publikom od gotovo 40.000 posjetilaca na World Travel Market (WTM) u Londonu, najutjecajnijem svjetskom događaju u oblasti turizma.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Turistički klaster Hercegovina i Fortuna Tours Mostar bili su organizatori štanda Bosne i Hercegovine koji se prostirao na više od 100 m2, uz podršku Vlade SAD-a.

Na štandu Bosne i Hercegovine su se predstavile i turističke zajednice Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona, hoteli Marriott, Monti, Ilidža, Hills, Hollywood i Grand, te turističke agencije Holiday Bosnia, Funky Tours, Bosnia Travel, Espy Bosnia, BTS, Elegance Tours, Dream World Travel, BH Passport i 2m Travel.

Direktor projekta USAID Turizam Feđa Begović je rekao da mu je veoma drago što je Vlada SAD-a putem tog projekta podržala organizaciju štanda.

– Zajednički štand je ključan korak ka jačanju jedinstvenog brenda BiH na globalnoj turističkoj sceni. Kroz ovu inicijativu, uspjeli smo predstaviti bogatu kulturu, prirodne ljepote i gostoljubivost BiH, otvoriti vrata za brojne poslovne prilike i partnerstva i unaprijediti vidljivost zemlje na svjetskom tržištu – dodao je Begović.

WTM London je jedan od ključnih događaja u svjetskom kalendaru turističke industrije, koji okuplja 3.500 izlagača iz više od 180 zemalja kako bi razmijenili ideje, sklopili poslove i saznali najnovije trendove i inovacije u turizmu. Učešće na tom događaju pruža priliku za promociju destinacija, proizvoda i usluga, kao i za izgradnju mreže kontakata, učenje od međunarodnih lidera turističkog sektora i ostvarivanje strateških partnerstava.

WTM London postavlja najnovije trendove u sektoru turizma, omogućavajući učesnicima da steknu prednost nad konkurencijom, budu ukorak s tržišnim zahtjevima i prilagode svoje ponude svjetskim turističkim potrebama. Taj događaj nudi jedinstvenu priliku za unapređenje poslovanja, razumijevanje tržišnih kretanja i pozicioniranje na globalnoj turističkoj sceni.

Izvršni direktor turističke agencije BH Passport Damir Krupalija je rekao da je učešće na World Travel Marketu u Londonu bilo izuzetno dragocjeno za njega i kolege iz Bosne i Hercegovine.

– Ovakvi događaji ne samo da pružaju platformu za predstavljanje onoga što naša predivna zemlja nudi, već i otvaraju brojne prilike za učenje, ostvarivanje kontakata i stvaranje poslovnih partnerstava s kolegama iz cijelog svijeta. Posebno je značajno što smo kao predstavnici BiH nastupili zajedno pod jednim štandom koji je bio veći i uređeniji nego ikada prije. Kroz ovaj zajednički nastup, uspjeli smo privući veću pažnju posjetitelja, medija i partnera, što je rezultiralo konkretnim poslovnim prilikama i u konačnici će dovesti do povećanja broja posjetitelja i dužeg boravka turista – dodao je Krupalija.

Ovogodišnji WTM protekao je u znaku pitanja utjecaja tehnologije na budućnost turizma, uključujući etiku umjetne inteligencije, pametnog turizma i virtuelne realnosti. U okviru WTM-a, održan je i 17. Ministarski samit pod naslovom Transformacija turizma kroz omladinu i edukaciju.

Pridružujući se uglednim govornicima iz cijelog svijeta, predstavnici projekta USAID Turizam su istakli impresivan rast turističkog sektora Bosne i Hercegovine na panelima posvećenim mladima koji započinju karijeru u turističkom sektoru i investiranju u turistička tržišta u razvoju, saopćio je USAID Turizam.

Previous Jesu li arapski režimi izdali Gazu?
Next Pioniri savremene rasvjete: Oni pale svjetla naših gradova

You might also like

TURIZAM

U aprilu više od 110 hiljada turista – 18,2 % više nego u aprilu prethodne godine

U Bosni i Hercegovini u mjesecu aprilu 2017. turisti su ostvarili 111.694 posjete, što je više za 47,9% u odnosu na mart 2017. i za 18,2% više u odnosu na

BH RAZGLEDNICA

Pored Ćire Banovići turističku ponudu obogaćuju turističkim vozićem

  JU Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići u cilju unaprjeđenja turističke ponude grada nabavila je turistički vozić panoramskog izgleda, kojim će se omogućiti obilazak kulturno- historijskih znamenitosti

BH RAZGLEDNICA

FOTO Povratak turista na Baščaršiju

Posljednjih dana, posebno tokom prošlog vikenda, ohrabruju nas slike koje dolaze iz najuže gradske jezgre. Ulice su ispunjene turistima, kako domaćim tako i stranim koji se polako vraćaju svojoj omiljenoj