Gaza: Izraelske snage upale u bolnicu Al-Shifa, ispituju pacijente

Gaza: Izraelske snage upale u bolnicu Al-Shifa, ispituju pacijente

Pod okriljem teške vatre i tenkovskih granata, izraelska vojska izvršila je raciju u glavnim zgradama bolnice Al-Shifa – odjelu hitne pomoći, odjelu hirurgije i porodilištu.

Izraelski vojnici pretražuju sobu po sobu, hodnik po hodnik, pojedinačno ispitujući liječnike i medicinsko osoblje.

Izgovor je tvrdnja izraelske vojske da vodstvo ili članovi Hamasa koriste bolnicu Al-Shifa kao komandni centar za izvođenje svojih operacija – iako do sada nije bilo konkretnih dokaza.

Izraelska vojska je postavila kontrolne tačke koje medicinski timovi, pacijenti i povrijeđeni moraju proći da bi ih u konačnici izraelska vojska oficijelno ispitala.

-Nedugo nakon upada izraelskih snaga u najveću medicinsku ustanove opkoljene palestinske enklave, Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi, rekao je da se u bolnici Al-Shifa nalaze “samo liječnici, pacijenti i raseljene osobe”.

“Nemamo se čega plašiti, niti šta sakrivati”, rekao je Al-Qudra, prenosi Al Jazeera Arabic.

Palestinska ministrica zdravstva Mai al-Kaila rekla je da palestinska vlada smatra izraelske snage “odgovornim za živote medicinskih radnika, pacijenata i raseljenih osoba u kompleksu Al-Shifa”, prenijela je palestinska novinska agencija Wafa.

“Ova racija izraelskih snaga je novi zločin protiv čovječnosti, medicinskih radnika i pacijenata”, rekla je.

Al-Kaila je u ranijoj izjavi za Al Jazeeru rekla da palestinska vlada traži “zaštitu svih bolesnih ljudi, liječnika, zdravstvenih radnika, civila i raseljenih osoba u bolnici Al-Shifa”.

Generalni direktor bolnica u Pojasu Gaze Muhammad Zaqout rekao je u telefonskoj izjavi za Associated Press da su pacijenti, uključujući djecu, prestrašeni zbog upada izraelskih snaga u zgradu.

“Oni vrište. Situacija je prestrašna… ne možemo uraditi ništa za pacijente osim moliti se”, rekao je.

Al Jazeera je došla do snimke razgovora između liječnika bolnice Al-Shifa Munira al-Barsha i izraelskih snaga.

“Vaše prisustvo u bolnici stvara strah i histeriju među pacijentima”, govori Al-Barsh izraelskim vojnicima, dodajući da su hodnici “puni”.

“Svi spratovi, od prvog do šestog, su krcati ljudima. Ako želite uđite i uvjerite se, bolnica je puna ljudi. Prijemni i hirurški odjel prepuni su raseljenika. Porodilište, radiologija i administrativni dio su prazni. Odjel za opekotine, koji se nalazi sa druge strane, također je pun pacijenata i raseljenika”, dodao je.

Novinar: U toku ‘brutalno’ ispitivanje u Al-Shifi

Novinar Jihad Abu Shanab, koji se nalazi unutar Al-Shife, rekao je da su ljudi unutar ovog medicinskog kompleksa “uplašeni, poniženi i podvrgnuti brutalnom ispitivanju”.

“Od sinoć traje noćna mora koju ne možete ni zamisliti”, rekao je u telefonskoj izjavi.

“Prije upada u kompleks, gađali su sve spratove, generatore, jedinicu za komunikacije, tako da više nemamo kontakt sa vanjskim svijetom”, dodao je.

Kaže da je u toku “brutalno” isptivanje.

“Očevici u kompleksu Al-Shida su rekli da nema nikakvog otpora i da se u bolnici nalaze samo liječnici, pacijenti i raseljene osobe”, istakao je.

Djeca koja su izašla po vodu ubijena u izraelskom granatiranju

-Palestinski novinar Fadi al-Whidi objavio je na Instagramu video koji prikazuje spasioce koji traže preživjele nakon izraelskog zračnog napada na kuću koja se nalazi pored skloništa u izbjegličkom kampu Jabalia.

Napomenuo je da su u napadu ubijena i djeca koja su izašla napuniti flaše vodom.

-U izraelskim zračnim napadima na kuće u četvrti Sheikh Radwan u gradu Gazi u proteklih nekoliko dana ubijeno je najmanje 25 Palestinaca, prema medijskim izvještajima.

Dopisnik Wafe rekao je da su većina žrtava žene i djeca.

-Izrael je naredio evakuaciju sjevernog dijela Gaze, ali nastavlja bombardovati ‘sigurnu zonu’ na jugu.

Nakon izraelskog napada na Khan Younis, Said Khatib/AFP

-Višd od 11.300 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. U napadu Hamasa na Izrael ubijeno oko 1.200 ljudi.

Previous Povratnik u selo kod Foče otvorio restoran: Ne gledam nikoga prema naciji i vjeri. Sve su to moji gosti. Bitno je ljudstvo i karakter
Next Erdogan: Otvoreno kažem, Izrael je teroristička država

You might also like

NAŠI DANI

Negiranje genocida u Skupštini Srbije i zahvale Mladiću

Vladimir Đukanović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na svom Tviter nalogu, čestitao je, kako se izrazio “srpskom narodu dan oslobođenja Srebrenice”. “Hvala generalu Ratku Mladiću na briljantno izvedenoj vojničkoj

NAŠI DANI

Hutba o nasilju u porodici: Porodice i građani ne smiju biti taoci ničijeg nekontroliranog bijesa i bezumlja

Povodom nezapamćenog porodičnog nasilja u kojem su smrtno stradale četiri osobe, danas je u svim džamijama pročitana hutba kojom se skreće pažnja javnosti na nasilje nad ženama i na posljedice

NAŠI DANI

U Sarajevu proradio gradski prijevoz

Vozila GRAS-a i Centrotransa, kompanija koje obavljaju gradski prijevoz u KS, od jutros su ponovo na gradskim ulicama. U Centrotransu su kazali da su u ovoj prvoj fazi otvaranja pokrivene