Bosanski projekt od svjetskog značaja: Prvi pokretni muzej o Poslaniku Muhammedu, a.s., u svijetu

Bosanski projekt od svjetskog značaja: Prvi pokretni muzej o Poslaniku Muhammedu, a.s., u svijetu

U Sarajevu tokom dvije sedmice imali između 10.000 i 11.000 posjetilaca / U Zenici 8.000 posjetilaca za deset dana / U Bihaću Izložbu za samo četiri dana posjetilo oko 5.000 posjetilaca…

Projekt “Muzej Allahovog poslanika, a.s.” već dugo privlači pažnju javnosti širom Bosne i Hercegovine. O kakvom se zapravo projektu radi, otkud ideja za ovakvo nešto i kako je sve počelo, razgovarali smo s autorom i pokretačem projekta dr. Esmirom Halilovićem.

Prije otprilike četiri godine dr. Esmir Halilović je došao na ideju da napravi fotomonografiju Meke i Medine, u kojoj bi objavio što više slika sa svih značajnih lokacija na kojima su se dogodili najznačajniji događaji u islamskoj historiji vezani za hadž i umru. U toj je nakani napredovao svake godine, dok nije sakupio više od 10.000 fotografija koje je lično napravio ili su mu ih ustupili prijatelji koji su bili upoznati s tom idejom.

IMG_2587 copy

“Kad je ova knjiga bila pred završetkom, upoznao sam se s predivnim ljudima – koji će mi kasnije postati istinski prijatelji – iz države Bahrein, i uistinu me zadivio njihov bonton, poslovanje i odgovornost. Doista sam se uvjerio da su primjerni muslimani i ljudi. U razgovorima s njima bilo je govora i o njihovom projektu izložbe o poslaniku Muhammedu, a.s. Došli smo do ideje da nam pošalju tri makete: maketu Poslanikove, a.s., kuće u Medini, maketu Poslanikove, a.s., džamije iz 7. godine po Hidžri i maketu Medine u doba vjerovjesništva. Također su nam poslali i određene slike, slajdove i videosadržaje.

S obzirom na to da sam uvidio da je naše podneblje u potrebi za malo drukčijim sadržajima, pristupio sam izradi drugog koncepta izložbe. Izabran je hronološki pristup siri, te smo u roku od otprilike osam mjeseci pokušali pripremiti audio i videosadržaje za cjelokupan Poslanikov, a.s., životopis. Nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti više razviti ovaj koncept i obogatiti naše postavke”, kaže za Novo vrijeme dr. Esmir Halilović.
Neophodno u savremenom dobu

Ovaj projekt predstavlja više. On je, prije svega, novi vid prezentiranja ranog perioda islama i životopisa poslanika Muhammeda, a.s., što je neophodno u savremenom dobu. Cilj projekta je da se posjetilac, jednim vidom izložbe i u pratnji stručnog vodiča, u kratkom vremenu od 45 do 60 minuta, upozna s posljednjim Božijim poslanikom, a.s. Također, ovaj projekt vidimo kao iznimno važan odgovor na česte napade na ličnost poslanika Muhammeda, a.s., a time i na sve muslimane. Njime se daje odgovor na brojne nedoumice i sumnje oko, primjerice, Poslanikovog ličnog, porodičnog, državničkog i vojnog života, te drugih aspekata njegovog djelovanja.

muzej poslanika izlozba 1

Ono što je posebna odlika ovog projekta jeste jasnoća izloženog materijala, koji je u potpunosti prilagođen svim grupacijama posjetilaca, od najmlađih do najstarijih. U pripremi su se rukovodili načelom vizuelizacije sadržaja koliko je bilo moguće, načelom očiglednosti i jednostavnosti i sl. Sve je to, kako kaže naš sagovornik, umnogome doprinijelo odličnom prijemu kod publike.

“Naš projekt nazvali smo ‘Muzej Allahovog poslanika, a.s.’, odnosno ‘Muzej o Allahovom poslaniku, a.s.’ jer nam je želja da u cijelosti bude posvećen najvećem čovjeku u ljudskoj historiji. U sadašnjoj fazi projekta prezentiramo dio tog sadržaja u izložbi koju smo nazvali ‘Upoznaj poslanika Muhammeda, a.s.’ Cilj nam je da dođemo u što više gradova u Bosni i Hercegovini, zemalja u regionu, ali i da naš projekt, ako Bog da, prezentiramo na području Evrope. S obzirom na to da je ovo postao pravi mali pokretni muzej, možemo slobodno kazati da je to prvi pokretni muzej o Allahovom poslaniku, a.s., u svijetu.

Našu pozitivnu priču smo počeli u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u našem Sarajevu. Organizatori u Sarajevu su bili Medžlis IZ Sarajevo i Muzej Grada Sarajeva, a naša izložba je bila u sastavu manifestacije “Selam ya Resulallah”, koju organizira MIZ Sarajevo. Izložba je otvorena prvog dana ove manifestacije i u potpunosti je opravdala očekivanja organizatora, ali i mene kao autora te cjelokupne ekipe koja realizira ovaj program”, kaže Halilović, dodajući da su u Sarajevu tokom nekih 14 dana imali između 10.000 i 11.000 posjetilaca.

muzej poslanika izlozba 4

Ovakvo interesiranje, tvrdi on, do sada nije zapamćeno za bilo koji drugi kulturno-vjerski događaj u Muzeju Grada, niti u drugim institucijama. Posjetioci su bili učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, imami i mualimi, profesori iz medresa, srednjih škola ili s fakulteta, ali i veoma velik broj građana svih nacionalnosti i vjerskih pripadnosti.

“Time smo posebno bili zadovoljni. Nakon posjete Sarajevu, u drugom dijelu rebiul-evela izložbu smo postavili u Muzeju grada Zenice, a u organizaciji Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Tako se ova pozitivna priča nastavila i u Zenici, gdje smo za desetak dana imali oko 8.000 posjetilaca. I ovdje je to bila historijski najbrojnija posjeta nekoj izložbi ili događaju. Neki od najistaknutijih intelektualaca u Zenici rekli su da je ovaj događaj bio najznačajniji kulturni događaj u 2015. godini!

Nakon kraće pauze, naš je pokretni muzej s izložbom došao u lijepu Krajinu, tačnije u Bihać. U organizaciji Muftiluka Bihaćkog, MIZ Bihać i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, a gostoprimstvom u Gradskoj Galeriji, Izložbu je za samo četiri dana posjetilo oko 5.000 posjetilaca. I zaista smo svi bili i iznenađeni i oduševljeni. Bilo je veoma dirljivih trenutaka, a jedan, koji je na neki način obilježio izložbu, jeste kad je više od 200 školaraca poredano u red čekalo da uđu i posjete nas u Galeriji.”

IMG_2558

U sva tri grada bilo je iznimno mnogo lijepih događaja, mnogo suza radosnica, čestitki, konstruktivnih razgovora, više od 1.500 upisanih u knjigu utisaka i sl. Također, pokrenuta je i internetska stranica pod nazivom www.muzejposlanika.com koja je izuzetno dobro prihvaćena, o čemu dovoljno govori podatak da je samo u jednom danu, broj posebnih posjeta internetskoj stranici bio oko 20.000. Njihovu službenu Facebook-stranicu u jednoj sedmici posjetilo je više od 130.000 posjetilaca, a broj pregleda sadržaja na Facebooku i internetskoj stranici za kratko vrijeme premašio je pola miliona različitih pregleda! “Hvala Bogu, ovo je za nas iznimno velik uspjeh”, ističe Halilović.

 

Izvoz projekta u Evropu

Želja Halilovića je da u ovoj godini, posjete što više bh. gradova, kao i gradova u okruženju, a tu posebno misli na Novi Pazar, Zagreb, Podgoricu, te da otpočnu “izvoz” ovog projekta u Evropu, a to podrazumijeva prevođenje cjelokupnog projekta izložbe na engleski i njemački jezik, što je već u pripremi.

nv55207.jpg

“Stoga slobodno možemo kazati da nam je u ovoj fazi projekta cilj 100.000 posjetilaca. Smatramo da to nije nedostižno s Božijom pomoći i podrškom. Drugo, što nam je posebno važno, jeste uspostavljanje komunikacije i saradnje sa sličnim muzejima u islamskom svijetu te obogaćivanje naše postavke i pravljenje druge, slične izložbe.

Također, dugoročni cilj je uspostavljanje stalnog muzeja o Allahovom poslaniku, a.s., i svetim islamskim mjestima, te da sjedište ovog muzeja za područje Evrope, po mogućnosti, bude u Sarajevu gdje bi se pripremale posebne izložbe, koje bi bile pokretne i nastavljale ovaj hairli projekt. Molimo Uzvišenog Boga da nam u tome pomogne”, kazao je za kraj dr. Esmir Halilović.

(novovrijeme.ba/muzejposlanika.com, mb)

Previous Sandalj Hranić Kosača, veliki vojvoda bosanski
Next Bosna i Hercegovina savladala Italiju: Kadeti pred vratima Evropskog prvenstva

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U općini Pale u FBiH otvoren Agro-kulturni centar

Udruženje za ruralni razvoj općine Pale u FBiH, uz podršku lokalne zajednice, Vlade Bosanskopodrinjskog kantona i IFAD-udruženja otvorilo je Agro-kulturni centar u ovom dijelu BPK Goražde. Po riječima predsjednice udruženja

KULTURA I UMJETNOST

Naučna konferencija ”Alija Isaković i bosanski jezik”

Na naučnoj konfrenciji koja se sastoji od panel razgovora i sesija o Aliji Isakovići govorit će brojni intelektualci, univerzitetski profesori i prijatelji pisca Povodom 20. godišnjice smrti pisca, lingviste i

KULTURA I UMJETNOST

Maher Zain održao bajramski koncert u sarajevskoj Zetri

Koncert jednog od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike i autora brojnih Ilahija Mahera Zaina održan je u sarajevskoj dvorani Zetri, javlja Anadolu. Publika je uživala slušajući duhovnu muziku, a koncert