Kovači: Obilježen Dan šehida

Kovači: Obilježen Dan šehida

Brojne delegacije svih nivoa vlasti posjetile su danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje su odali počast šehidima i prisjetili se cijene kojom su oni platili slobodu Bosne i Hercegovine.

Učenjem Fatihe, Jasina i dove te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida. Cvijeće i vijence položile su delegacije šehidskih udruženja, predstavnici državnih organa, vojske, šehidske porodice, kao i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Članovi delegacija su položili cvijeće i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Izaslanik Bakira Izetbegovića Selmo Cikotić poručio je da su “šehidi referentna linija prošlosti i budućnosti Bosne i Hercegovine”.

kovaci2

– Oni govore o cijeni kojom je plaćena sloboda, mir i mogućnost da se država dalje gradi. Mislim da često na dnevnoj osnovi pokazujemo nedostatak pravog respekta za vrijednost žrtve i cijene koju su šehidi platili. Mislim da nas njihova žrtva svaki dan treba podsjećati koliko košta sloboda, mir i budućnost naroda i građana BiH – kazao je Cikotić.

Naglasio je da borba za Bosnu i Hercegovinu nije završena, te da će se voditi i u budućnosti, trudom, znojem, znanjem i stalnim angažovanjem.

– Šehidi su jako dobra opomena da koliko god mi uradimo danas ne dotičemo nivo koji su plemenitiji i hrabriji i bolji od nas plaćali u prošlosti – dodao je Cikotić.

Među delegacijama koje su položile vijence na Kovačima i prisjetile se šehida bio je i turski ambasador u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay, koji je novinarima kazao da je posjeta mezarima šehida obaveza i da su zbog toga danas došli da im odaju počast.

U ime porodica šehida Almir Škrijelj je kazao da su danas na Kovačima kako bi posjetili svoje očeve, braću i najbliže i čestitaju im Bajram. Zahvalio se što “nisu dopustili da neko sruši njegove snove”.

Škrijelj je poručio da “budemo dobri ljudi, komšije i roditelji i volimo našu domovinu”.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas će povodom Dana šehida biti proučena hatma dova svim bh. šehidima.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Izvor: Agencije

Foto: M. Živojević

Previous Nedžad Salković, princ bosanskog sevdaha
Next Kako je Federacija BiH spasila RS

You might also like

NAŠI DANI

Predstavnici “Merhameta” uručili pomoć migrantima u Salakovcu

  Delegacija Humanitarne organizacije “Merhamet” posjetila je izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara te uručila pomoć u sredstvima za higijenu i ćebadima za sve migrante i paketima s opremom za

MADE IN BOSNIA-387

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću 3D printerom izrađuju zaštitne vizir maske

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću, te njihovi asistenti i profesori počeli su s izradom zaštitnih vizir maski za zdravstvene radnike u Unsko-sanskom kantonu (USK). Prve vizir maske 3D printerom izradili

NAŠI DANI

Apel Damira Belje: Ne glasajte za mene, molim vas pomozite svojim pozivima bolesnom Ernesu

Profesionalni bokser Damir Beljo, „bombarder s Neretve“ oglasio se na svom Facebook profilu povodom izbora za osobu godine na FACE TV, prenosi novinska agencija Patria. – Ja bih zamolio svoje