Obilježen 4. april – dan kada su Tuzlaci odlučili da se suprostave agresoru

38807.jpg

Prije 23 godine tadašnji saziv Skupštine opštine Tuzla donio je odluku o pružanju organizovanog otporu agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Odluku je izglasalo 69 odbornika iz svih političkih stranaka.

Prvih aprilskih dana 1992. godine Tuzla je prihvatila prve prognanike iz istočnih dijelova naše zemlje, a do kraja agresije spas od agresora u tuzlanskoj regiji pronašlo je nekoliko stotina hiljada građana iz svih dijelova BiH. Na čelu SO Tuzla bio je mr. Selim Bešlagić, koji će i 15. maja 1992. godine rukovodstvu JNA poručiti kako nema druge domovine osim Bosne i Hercegovine. “Donesenom odlukom građanima smo stavili do znanja da ima neko ko će ih braniti“, izjavio je mr. Selim Bešlagić na današnjem obilježavanju značajnog datuma u bogatoj historiji slobodarske Tuzle.

Predstavnici Grada te više organizacija, kao i brojni građani položili su cvijeće na spomenike Partizanskim brigadama i Zlatnim ljiljanima te na spomenik poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992- 1995., kao i na groblje civilnih žrtava.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Jasmin Imamović podsjetio je na 4. april ratne 1992. godine, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji grada, te zahvalio svim učesnicima u njegovoj odbrani.

Dio obilježavanja ovog datuma je bilo i svečano postrojavanje članova Udruženja građana demobilisanih policajaca ”Manevarac” te demobilisanih pripadnika 1. manevarske čete Mosnik.

Upriličeno je i druženje građana.

(Klix.ba, Fena)
Previous Sarajevo je dobilo rasvjetu prije Londona, Pariza...
Next Miralem Pjanić odlučio pobjednika u derbiju Italijanske lige

You might also like

NAŠI DANI

Završne pripreme Oružanih snaga BiH za bilateralnu vježbu „Brzi odgovor 21“

Oružane snage Bosne i Hercegovine realiziraju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vježbu sa Oružanim snagama SAD-a „Brzi odgovor 21“ („Immediate Response 21“). Vježba „Brzi odgovor 21“ realizirat će se u

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica formiranja zloglasnog logora ‘Batković’

  Preživjeli logoraši, borci Armije RBiH, građani, danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježili godišnjicu formiranja zloglasnog logora “Batković”. Koncentracioni logor “Batković” bio je jedan od najvećih logora u

NAŠI DANI

“Moja adresa: Srebrenica” – Ne postoje riječi kojima se može opisati značaj svakog glasa

MOJA ADRESA SREBRENICA, naš centar u kojem proteklih par mjeseci, mladi Srebrenčani danonoćno rade da bi pomogli našim ljudima, u dijaspori i onima koji dolaze ovdje lično, da ostvare pravo