Obilježen 4. april – dan kada su Tuzlaci odlučili da se suprostave agresoru

38807.jpg

Prije 23 godine tadašnji saziv Skupštine opštine Tuzla donio je odluku o pružanju organizovanog otporu agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Odluku je izglasalo 69 odbornika iz svih političkih stranaka.

Prvih aprilskih dana 1992. godine Tuzla je prihvatila prve prognanike iz istočnih dijelova naše zemlje, a do kraja agresije spas od agresora u tuzlanskoj regiji pronašlo je nekoliko stotina hiljada građana iz svih dijelova BiH. Na čelu SO Tuzla bio je mr. Selim Bešlagić, koji će i 15. maja 1992. godine rukovodstvu JNA poručiti kako nema druge domovine osim Bosne i Hercegovine. “Donesenom odlukom građanima smo stavili do znanja da ima neko ko će ih braniti“, izjavio je mr. Selim Bešlagić na današnjem obilježavanju značajnog datuma u bogatoj historiji slobodarske Tuzle.

Predstavnici Grada te više organizacija, kao i brojni građani položili su cvijeće na spomenike Partizanskim brigadama i Zlatnim ljiljanima te na spomenik poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992- 1995., kao i na groblje civilnih žrtava.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Jasmin Imamović podsjetio je na 4. april ratne 1992. godine, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji grada, te zahvalio svim učesnicima u njegovoj odbrani.

Dio obilježavanja ovog datuma je bilo i svečano postrojavanje članova Udruženja građana demobilisanih policajaca ”Manevarac” te demobilisanih pripadnika 1. manevarske čete Mosnik.

Upriličeno je i druženje građana.

(Klix.ba, Fena)
Previous Sarajevo je dobilo rasvjetu prije Londona, Pariza...
Next Miralem Pjanić odlučio pobjednika u derbiju Italijanske lige

You might also like

OTPOR BOSNE

Sutra Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč bit će obilježen u ponedjeljak, 8. juna 2015. godine, polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Hair

NAŠI DANI

Hava Tatarević, simbol bosanske majke, dobitnica “Povelje Kulina bana”

Direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Adamir Jerković uručio je danas “Povelju Kulina bana” simbolu bosanske majke Havi Tatarević i majkama BiH, “žrtvama agresije na hiljadugodišnju državu Bosnu i suverenu

NAŠI DANI

Kemal Ademović: Učinili smo sve da grad bude spašen

  Bio je najšutljiviji specijalac pod komandom Dragana Vikića, kad je postao komandant Specijalne, šutio je još i više, a kao direktor AID-a Kemal Ademović imao je ispriku što ne