Vrijedne žene Podrinja proizvode zdravu hranu u povratničkim mjestima

Vrijedne žene Podrinja proizvode zdravu hranu u povratničkim mjestima

Kada nisu na nastavi, učiteljice Alema i Nizama proizvode mlijeko, suhe šljive, pekmez, salatu… U Cerskoj. U srcu Podrinja.

Svoje proizvode su, zajedno sa drugim ženama iz podrinjskih krajeva, predstavile jučer na sajmu u Tuzli. Građani su znatiželjno razgledali šarolike štandove, raspitivali se o cijenama, kupovali, a mnogi su tražili recepte po kojima vrijedne Podrinjke proizvode domaće proizvode. Neki su se, jednostavno, divili umijeću žena, koje su se nakon najstrašnijih zločina vratile u ove krajeve, započele novi život, i danas proizvode odličnu hranu.

Alema Talović je magistar razredne nastave i dvanaest godina radi u školi u Cerskoj. Uz brigu o obrazovanju tamošnjih mališana, radi poljoprivredne poslove i pomaže ženama u ovom mjestu.

-Želimo predstaviti proizvode naših žena. Ovdje su proizvodi od mlijeka. Tu su razni sirevi, kajmak, suhe šljive, džemovi od šljiva i jabuka, salata, ajvar, govori nam Alema, navodeći da članice Udruženja “Vive Žene” iz Tuzle, koje su i organizovale jučerašnji sajam, daju podršku osnaživanju žena.

Tako se žene, priča ona, bave poljoprivredom, mljekarstvom, pčelarstvom, proizvodnjom šljiva, malina, kupina, krastavaca, a bave se i ručnim radovima.

1476728138proizvodi_podrinje_11

Izolovane od svega

-Žene na selu, prvenstveno u Cerskoj, izolovane su od svega – od škole, od zdravstvenih ustanova, od kultunih dešavanja. Ovo je velika prilika gdje žena može da predstavi svoj trud i rad. Mislim da je ovo jako značajno za žene – govori Alema.

Ona, ali i njene dvije kolegice, žele da osnuju udruženje koje bi se, prije svega, bavilo obrazovanjem žena i organizovanjem raznih edukacija. U tome će joj pomoći njena kolegica Nizama Sejmenović, koja, također, više od deceniju, predaje u školi u Cerskoj.

-Osim što radim kao učiteljica, sa mužem sam 2012. godine napravila štalu i kupili smo muzne krave. Mi proizvodimo mlijeko koje otkupljuje mljekara iz Gradačca. Proizvodimo i mliječne proizvode, pekmez, sirće, priča Nizama, čiji radni dan počinje u pet sati ujutro.

Veli, obzirom da ona radi i u školi, njen muž radi više posla, ali mu i ona dosta pomaže.

Nekih 35 kilometara dalje, u bratunačkom mjestu Suha, proizvodi Abida Karić. Zajedno sa kćerkom se vratila 2002. godine u Bratunac, a sa bratom i snahom u Suhoj ima devet plastenika. Prvu podršku za početak proizvodnje je dobila od Udruženja “Snaga žene” iz Bratunca.

-Proizvodim sušeno voće, sušene čajeve, tu je domaća proizvodnja paprike, salate, džemovi… Dosta nam znače ovi sajmovi. Da svijet zna da i mi postojimo – govori Abida.

Prije rata je imala krojačku radnju, ali, s obzirom na to da je sve porušeno, te da nije imala novca da pokrene stari posao, odlučila se na proizvodnju hrane.

-Puno se radi, ali može da se živi od ovoga, govori ova samohrana majka, čiji je muž preminuo prije rata, dok kosti sina, koji je ubijen u genocidu, još uvijek traži.

Vrijedni su povratnici i u srebreničkoj opštini. Nekih 45 kilometara od Bratunca, uz rijeku Drinu, u naselju Daljegošta, živi Mevlida Mehanović. U ovo mjesto se vratila prije tri godine zajedno sa mužem.

Teško prodati

-Bavimo se poljoprivredom, voćarstvom, uzgojem maline, aronije i borovnice. Od ove godine sam počela probnu preradu voća. Vidjet ćemo, već smo počeli na sajmovima da izlažemo – govori nam Mevlida.

S obzirom na to da je naselje u kojem živi udaljeno 45 kilometara od Srebrenice, kaže da je vrlo teško prodati ono što proizvede, te su joj zbog toga sajmovi velika šansa za prodaju.

-Muž, koji je stopostotni ratni vojni invalid, i ja živimo sami. Imamo kćerku u Živinicama koja ide u srednju školu. Bude kod nas preko raspusta, govori Mevlida, navodeći da zajedno sa komšinicama, koje se također bave poljoprivrednom proizvodnjom, u narednom periodu želi osnovati udruženje.

1476728143vrijedne_podrinje

Iz udruženja “Vive Žene” navode da žele skrenuti pažnju na položaj žene sa sela u BiH i njen doprinos u razvoju bh. društva. Na ovom sajmu, ali i onom koji je prije nekoliko dana organizovan u Bratuncu, žene predstavljaju svoju kućnu i domaću radinost, a također prezentiraju svoje aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, poručuju iz udruženja – piše Faktor.

Previous Dodikov i Čovićev politički dogovor odrađuju četiri člana CIK-a: Mi vama Srebrenicu, vi nama Stolac!
Next U Varšavi i Londonu predstavljene turističke atrakcije naše zemlje

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Pogledajte kako će izgledati naselje ”Nova Ilidža”

Naselje za 40.000 stanovnika / Vrijednost 4 mlrd KM https://www.youtube.com/watch?v=C9Ec2Rn5ltM Rezidencijalno naselje, stambene zone, poslovni centri, parkovi, šetališta i još mnogo sadržaja futurističkog izgleda, mogli bi u bližoj budućnosti da promijene

MADE IN BOSNIA-387

Agrokomercova kafa koja se melje u kamenim mlinovima ponovo na tržištu

  Jedan od najpoznatijih Agrokomercovih brendova kafa Emina nakon 25 godina ponovo je plasirana na tržište. Kafa Emina koja je 80ih godina mamila uzdahe ljubitelja tradicionalne kafe kakva se pije

NASLIJEĐE

Nova nominacija za UNESCO baštinu iz Konjica

Bosna i Hercegovina je UNESCO-u uputila dopunjenu nominaciju, da se Konjičko drvorezbarstvo nađe na listi svjetske baštine. Regionalna inicijativa da se stećci, odnosno srednjovjekovni nadgrobni spomenici kojih ima u više