Prije 23 godine RBiH dobila zastavu s ljiljanima

http://www.nap.ba/images/slike/ljiljani0.jpg

Prva zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine, prenosi bh. novinska agencija Patria, a pred zgradom UN-a u Njujorku zaviorila se 22. maja 1992. godine u momentu dok je agresor već napadao.

Prva zastava nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Bijela zastava pravougaonog oblika, sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini.

Grb je replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Plavi štit, podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju.

Ova zastava i grb, kao i himna “Jedna si jedina” (prihvaćena u novembru 1995.), bili su zvanična obilježja Republike Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada su odlukom visokog predstavnika zamijenjeni današnjom zastavom i himnom, zbog navodnog “isključivanja” Srba i Hrvata, iako zastava, grb i tekst himne nije sadržavao niti jedan simbol ili ime etničkih grupa u BiH.

No, zastava RBiH uvijek će ostati ona pod kojom su odbranjeni suverenitet, nezavisnost, samostalnost, sloboda Republike Bosne i Hercegovine. Pod ovom zastavom pobijeđena je ideja fašizma, a hiljade bh. patriota dalo je svoje živote braneći se od agresora.

Previous Restauriran arheološki park Atmejdan: Sutra svečano otvorenje
Next BOSNA U VRIJEME BANA KULINA (II) - Križarska opasnost

You might also like

HISTORIJA

Na zapadnom obronku Trebevića dokaz života od eneolita, pa sve do kraja VI stoljeća

Na zapadnom obronku Trebevića nad Sarajevom smješteno je Debelo brdo, najznačajnije arheološko područje na kojem je nađeno prahistorijsko gradinsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekat. Kao takvo 2005. godine je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Danas ove

BAŠTINA

Ostaci jedinog preživjelog molitvenika pripadnika Crkve bosanske

RUKOPISI CRKVE BOSANSKE Izvor: Tragom pisane baštine BiH

HISTORIJA

Bosansko bogumilstvo (Nastavak 2.)

Autor: Prof. dr. Enver Imamović Biskup koji ne zna krstiti Bosna je bila dugo na glasu kao zemlja gdje se heretičko učenje slobodno propovijeda i gdje proganjani iz drugih zemalja