Hajka na „ljiljane“ u RS dio je plana za osporavanje i rušenje države Bosne i Hercegovine

Hajka na „ljiljane“ u RS dio je plana za osporavanje i rušenje države Bosne i Hercegovine

Zamjene teza, na koje su svi gotovo nasjeli, da je državna zastava međunarodno priznate i nezavisne Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima navodno „ratna zastava Armije RBiH“ posljednjih mjeseci služi kao izgovor pripadnicima MUP-a manjeg bh. entiteta za neselektivna hapšenja bošnjačkih povratnika, piše novinska agencija Patria.

Zastava sa ljiljanima zavijorila se na East Riveru u New Yorku ispred zgrade UN-a 22. maja 1992. godine. Bila je legitimna i legalna državna zastava sve do početka februara 1998. godine.

Ljiljani se nisu slučajno i ničim izazvano našli na državnoj zastavi Republike Bosne i Hercegovine.

Zastava Banovine, a potom i Kraljevine Bosne, zasnivala se na grbu bosanske dinastije Kotromanić, Kralja Tvrtka I i njegovih nasljednika.

Zastava srednjovjekovne Bosne bila je bijele boje sa grbom dinastije Kotromanić na sredini. Zastava Kraljevine Bosne se razlikovala od zastave Republike Bosne i Hercegovine (1992 – 1998.), po tome što je imala krunu sa heraldičkim ljiljanima.

Zastava usvojena 1992. godine svojom modrom podlogom i žutim ljiljanima sugerirala je historijsku poveznicu novouspostavljene države Bosne i Hercegovine sa srednjovjekovnom bosanskom državom, s bosanskim kraljevstvom.

Ljiljani svjedoče o kontinuitetu i hiljadugodišnjem postojanju države Bosne i Hercegovine koje svim silama, posebno sada, nastoje osporiti vlastodršci u manjem bh. entitetu, „mitovima“ kako je BiH nastala tek u Dejtonu 1995. godine.

Otuda, nimalo slučajno da je sada kada se donosi rezolucija o samostalnosti RS, kada se na ulice svih gradova u manjem bh. entitetu izvode policajci sa dugim cijevima, pretresaju kuće i privođenjima zastrašuju Bošnjaci, intenzivirana i hajka na „ljiljane“, uz podmetanje kako je to „ratna zastava Armije R BiH“.

Previous Dan džamija: Prije 22 godine do temelja je srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci
Next Bošnjaci se ne smiju odreći presude MSP

You might also like

NAŠI DANI

Hasečić: Gospođu Cvijanović pozivam da prizna genocid i presude međunarodnih sudova i da doprinos istini i pravdi

Reakcija Udruženja “Žena žrtava rata” na izjave Željke Cvijanović u Izraelu “da nema negiranja genocida” Gospođi Cvijanović poručujemo da prvo prizna genocid, odnosno presude međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu

NAŠI DANI

Ugljanin: Status Sandžaka preduslov za rješenje spornih pitanja Bosne i Srbije

  Rješavanje ustavno-pravnog statusa Sandžaka i bošnjačkog naroda je preduslov za trajno rješenje svih spornih pitanja koji opterećuju odnose Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i odnose bošnjačkog i srpskog

NAŠI DANI

Vlada KS odobrila 50.000 BAM Novom Pazaru za pomoć u borbi protiv koronavirusa

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti na Sporazum o dodjeli transfera Gradu Novi Pazar u iznosu od 50.000 KM. Kako je, ovom prilikom, potcrtao