Gračaničko keranje: Nepriznato blago Bosne i Hercegovine (FOTO)

Shares

  • Facebook

Jedinstvenim radovima od čipke i kere danas su se u Bosanskom kulturnom centru Tuzla predstavile gračaničke žene koje stoljećima, pomoću igle i tankog konca, njeguju vještinu keranja.

  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook

Iako je svijet prepoznao vrijednost ovih radova, članice Udruženja Gračaničko keranje usamljene su u borbi da se ova vještina, koja se prenosi s koljena na koljeno, zaštiti i uvrsti na UNESCO-ovu listu.

– Izložbe su uvijek posebne, žive i različite, a nikad ipak monotone. Predstavljamo nove stvari i prilagođavamo ih savremenom životu, kako bismo ručni rad uklopili i prilagodili modernim, mlađim generacijama, mada većina, bez obzira na starosnu dob, zna i cijeni ovu vrstu ručnih radova – izjavila je za Anadolu Agency (AA) Azemina Ahmedbegović, predsjednica Udruženja Gračaničko keranje, koje okuplja 200 bosanskih žena, čije vrijedne ruke strpljivo keraju metre unikatnih radova.

Za keranje stolnjaka dužine jednog metra potrebno je između dva do tri mjeseca. Navodi da je teško definisati koliko vremenski traje izrada jednog predmeta ali i odrediti konačnu cijenu.

– Sve zavisi od mustre i debljine konca, a cijena stolnjaka dužine jednog metra je između 300 i 400 KM. Inače, najveći urađeni stolnjak dvije žene radile su godinu dana. Bio je dug četiri metra i rađen je prema narudžbi, kao poklon za jednu porodicu u Dubaiju – kazala je Ahmedbegović, dodajući da je bio veoma skup.

Govoreći o vještini keranja, sagovornica AA naglasila je da je riječ o umjetnosti u kojoj greške nisu dozvoljene. Kaže da je osim koncentracije i strpljenja, prilikom keranja neophodna preciznost i nepogrešivost te da rad sa šivećom iglom i koncem ne trpi pogreške obzirom da nema peranja i nemoguće je ispraviti i najmanji propust.

  • Facebook

– Međutim, ova vrijednost nije prepoznata i nije zaštićena. Žene koje baštine tradiciju usamljene su u borbi za uvrštavanje gračaničke kere na UNESCO-ovu listu zaštićene kulturne baštine. Nijedno ministarstvo nije se uključilo u tu priču, ali nadamo

http://faktor.ba/wp-content/uploads/2015/05/Gracanicko-keranje-AA-2-658x400.jpg
  • Facebook
se da će uskoro doći vrijeme kada ćemo s ponosom moći kazati da je keranje zaštićeno, jer je ono jedno od brendova našeg podneblja – pomalo je ogorčena Ahmedbegović, koja je dodala da gračaničko keranje nosi geografsku oznaku, što znači da je ova vještina upisana u Registar geografskih oznaka pri Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.

Inače, Udruženje Gračaničko keranje prošle je godine za Dan nezavisnosti napravilo prvu heklano-keranu zastavu Bosne i Hercegovine. Prije četiri godine dizajnirale su i ručni rad “Srebrenički cvijet”, koji predstavlja simbol genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine i ogroman broj žrtava, a cvjetić je sa velikim poštovanjem prihvaćen od strane domaće i inostrane javnosti.

Među brojnim nagradama koje sa ponosom ističu je i priznanje iz Istanbula, s Internacionalnog susreta umjetnika sa manifestacije “Istanbul – Evropski grad kulture 2010”. Neke od izložbi na kojima su Gračanke predstavile svoje radove održale su se u Sarajevu, Goraždu, Visokom, Čeliću, Zagrebu i Šangaju (Kina).

(Faktor.ba ; Foto: Anadolu Agency)

Shares
Previous Dr. Hawas, osnivač Saharagroup: Ovdje je dragi Allah dao sve svoje blagodati
Next Mesna industrija „Bajra“ u Kaknju gradi fabriku vrijednu 50 miliona KM

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Pogledajte kako će izgledati naselje ”Nova Ilidža”

Shares Facebook Naselje za 40.000 stanovnika / Vrijednost 4 mlrd KM https://www.youtube.com/watch?v=C9Ec2Rn5ltM Rezidencijalno naselje, stambene zone, poslovni centri, parkovi, šetališta i još mnogo sadržaja futurističkog izgleda, mogli bi u bližoj budućnosti

BIZNIS

Podrška domaćem: Pomfrit ‘Srebreničanke’ u odabranim Bingo objektima

Shares Facebook Najveći trgovinski lanac u BiH – Bingo, ponovo je pružio je snažnu podršku domaćoj proizvodnji. Konkrentno, radi se o kompaniji Srebreničanka čije je proizvode uključio u svoj prodajni asortiman. “Domaća proizvodnja

BIZNIS

Složni Grgići proizvode juneće meso za pola Bosne

Shares Facebook Najljepših pet kuća u nizu pored puta Gradiška – Banja Luka pripadaju Grgićima, Jasminu, Murisu, Mehmedu, Ademu i Samiru. Kuće složne braće i rođaka Grgić nalaze se u