Bosanci žele preuzeti giganta njemačke autoindustrije

Bosanci žele preuzeti giganta njemačke autoindustrije

Kompanije u vlasništvu bosanske porodice Hastor pokušavaju preuzeti punu kontrolu na njemačkom firmom Grammer, koja je jedan od najznačajnijih proizvođača autodijelova u ovoj državi.

Kompanija Grammer AG bavi se izradom sjedišta i opreme za unutrašnjost vozila. Kompanija je u prvih šest mjeseci prošle godine imala prihode od 860 miliona eura. Grammer ima 12.000 zaposlenika i radi u 20 zemalja širom svijeta.

Porodica Hastor, preko svojih kompanija Cascade i Halog, već ima 20 posto vlasništva u Grammeru.

No, prije nekoliko dana Hastorove komapanije uputile su zahtjev rukovodstvu Gremmera u kojem su praktično zatražile da im se u potpunosti prepusti rukovođenje kompanijom. Zatraženo je, naime, da im se prepuste ključne pozicije u kompaniji, odnosno pozicija glavnog izvršnog direktora i čak pet članova Nadzornog odbora.

Njihov prijedlog je odbijen, a uprava njemačke firme o ovom se oglasila na svojoj internet stranici.

“Cascade traži da pet od šest članova Nadzornog odbora koji predstavljaju ostale dioničare, uz izuzetak Dr. Hansa Lieblera, budu zamijenjeni drugim osobama koje su skoro sve sadašnji ili bivši uposlenici Prevent Grupe, koju kontrolira porodica Hastor. Uz to, zatražena je i zamjena glavnog izvršnog direktora Grammera AG”, navodi se u obavijesti.

Cascade posjeduje 10 posto vlasništva u Grammeru. Vlasnik Cascadea je kompanija Eastern Horizon Group Holandija, čiji su, pak, vlasnici Kenan i Damir Hastor, sinovi Nijaza Hastora.

Osim toga, Kenan i Damir su također vlasnici kompanije Halog, preko koje imaju još deset posto vlasništva u Grammeru.

“Namjere i ciljevi kompanija Cascade i Halog u Grammeru su još uvijek nejasne, ali su veoma važne za Izvršni i Nadzorni odbor radi daljeg razvoja firme u interesu dioničara, uposlenika i kupaca. Grammer AG je u više navrata tražio sastanak s predstavnicima porodice Hastor, ali termin tog sastanka još nije zakazan”, navodi se u obaviještenju koje je 31. januara ove godine objavljeno na internet stranici kompanije Grammer.

Njemačka kompanija dalje navodi da je zahtjev za smjenu pet članova Nadzornog odbora i izvršnog direktora “potpuno neočekivan i neshvatljiv”.

Navodi se da, ukoliko bi ovaj zahtjev bio ispoštovan, to bi značilo da jedan manjinski dioničar praktično preuzima kontrolu nad kompanijom na štetu svih ostalih dioničara.

Iz Grammera također navode da Cascade i Halog nikada nisu imali nikave zamjerke na rad kompanije niti njenog Nadzornog odora i menadžmenta već da su, naprotiv, iskazivali zadovoljstvo radom organa kompanije.

Ostaje da se vidi koji će biti naredni korak porodice Hastor i hoće li pokušati da preuzmu veći paket dionica u ovoj njemačkoj kompaniji.

Porodica Hastor oglasila se danas povodom saopštenja iz Grammera.

Saopćili su da zahtjev za zamjenu članova Nadzornog odbora “ne treba tumačiti kao agresivan korak ka preuzimanju kontrole nad kompanijom”.

“Intenzivirana supervizija u svjetlu deficita ne treba biti pogrešno protumačena kao nasilno preuzimanje”, saopćeno je iz kompanije Cascade – piše biznisinfo.

Previous Davis Cup: Sutra u zeničkoj Areni počinje duel Bosne i Hercegovine i Poljske
Next Predrag Matvejević na dan rušenja Starog mosta: U povijesti barbarstva, najgore mjesto dobili su rušitelji gradova. Mostar su počeli rušiti “Srbi”, nastavili “Hrvati”

You might also like

BIZNIS

“Bosnaplod” Brčko lansirao na bosanskohercegovačko tržište liniju sokova Kulin

Nakon preuzimanja od strane Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo te zahvaljujući značajnim ulaganjima u infrastrukturu i proizvodne kapacitete, kompanija Bosnaplod d.o.o. Brčko lansirala je na bosanskohercegovačko tržište liniju sokova Kulin.

BIZNIS

Investicije u TK: U Lukavcu bi se trebalo otvoriti 800 novih radnih mjesta

Planovi za poslovni razvoj kompanije Boxmark, izgradnja novih proizvodnih kapaciteta, a time i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića

BIZNIS

Bosna i Hercegovina će u poljoprivredu uložiti više od milijardu maraka!

  Bosna i Hercegovina će do 2021. godine u razvoj poljoprivrede uložiti više od milijardu maraka budžetskih sredstava, navodi se u Strateškom planu ruralnog razvoja, koji je objavilo Ministarstvo vanjske