U herojskom Nezuku okupili se Podrinjci: Sin Nasera Orića ponio zastavu 28. divizije

U okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici večeras je u herojskom naselju Nezuk kod Sapne, održana manifestacija “Preživjeli smo”, na kojoj su se okupili bivši podrinjski borci.

U okviru programa postrojene su brigade 28. divizije. Zastave su uglavnom nosili sinovi bivših boraca, komandanata i zlatnih ljiljana iz Podrinja. Zastavu 28. divizije je ponio Amar Orić, sin Nasera, nekadašnjeg komandanta ove divizije.

– Cilj ovog okupljanja je prvenstveno da odamo počast poginulim pripadnicima 28. divizije, da evociramo uspomene na jul 1995. godine, da pokušamo pričati o onome što se desilo, s ciljem da svi oni koji su počinili stravične zločine i zločin genocida, da ne izmaknu lica pravde, kazao je Zulfo Salihović, jedan od preživjelih Srebreničana.

Istakao je da se i 20. godina nakon genocida bivši borci 28. divizije progone, te da se hapse na osnovu potjernica koje raspisuje Republika Srbija, zemlja koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

– Mi nećemo dozvoliti da se izjednačava žrtva i agresor. Zato vas molim da ne odustajemo od borbe za naše dostojanstvo i pravdu – kazao je Salihović.

Pored njega, okupljenim posjetiocima su se obratili i drugi pripadnici 28. divizije Armije RBiH, komandanti, te predstavnici vlasti. Svi su u svojim obraćanjima kazali da Srbija mora prestati sa progonom bh. patriota.

 

(faktor.ba/mb)

Previous Muhizin Omerović, bježeći iz Srebrenice, 62 dana proveo u šumi
Next Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu

You might also like

NAŠI DANI

Građani Sarajeva odali počast koloni s tabutima žrtava genocida u Srebrenici

Kolona s tabutima 50 žrtava genocida u Srebrenici stigla je u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i, kao i prethodnih godina, zaustavila se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su

NAŠI DANI

Konferencija u Banjaluci: Bosanski jezik je nemoguće negirati

Na konferenciji učestvuje 36 stručnjaka iz BiH i susjednih zemalja, a biće prezentovano preko 20 radova Konferencija “Milenij opstojnosti bosanskoga jezika” u organizaciji Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, počela je

NAŠI DANI

Negiranje genocida u Skupštini Srbije i zahvale Mladiću

Vladimir Đukanović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na svom Tviter nalogu, čestitao je, kako se izrazio “srpskom narodu dan oslobođenja Srebrenice”. “Hvala generalu Ratku Mladiću na briljantno izvedenoj vojničkoj