Niz aktivnosti u povodu dana formiranja Armije Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu

Niz aktivnosti u povodu dana formiranja Armije Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu

Nizom aktivnosti ove godine na području Tuzlanskog kantona bit će obilježen 15.april, dan kada je formirana Armija Bosne i Hercegovine.

Zakonom o značajnim datumima, događajima i ličnostima TK-a Dan armije je jedan od pet događaja čije obilježavanje je u direktnoj nadležnosti Ministarstva za boračka pitanja TK-a.

Posebnom odlukom Ministarstvo je za nosioca operativnih aktivnosti ovlastilo Savez demobilisanih boraca TK-a. Centralo okupljanje branilaca Bosne i Hercegovine bit će održano na području općine Lukavac, a akademija u Tuzli.Podrška socijalno ugroženim braniocima, akcija  darivanja krvi, obilazak mjesta na kojima su odigrane odlučujuće bitke za odbranu Bosne i Hercegovine, uz održavanje historijskog sata, dio su aktivnosti koje će biti provedene u okviru obilježavanja 25. godišnjice Armije Bosne i Hercegovine.

– Planiran je obilazak socijalno ugroženih demobilisanih boraca u UKC Tuzla kao i podjela određenih prehrambenih paketa i jednokratnih novčanih pomoći u Lukavcu, u Mjesnoj zajednici Prokosovići, gdje ćemo taj dan položiti cvijeće na centralnom spomen-obilježju nakon Lukavca  – rekao je predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK-a Niaz Hodžić.

– Kada je u pitanju naš zakon o dopunskim pravima mislim da mi, na području cijele Federacije BiH, odmah nakon Kantona Sarajevo,  imamo najbolji sistem, da  je ovaj kanton u proteklih 15-ak godina izdvojio oko 73 miliona KM za stambeno zbrinjavanje branilaca i članova njihovih porodica, a to osim Kantona Sarajevo nijedan nije uradio – kazao je ministar za boračka pitanja TK-a Fahrudin Skopljak.S obzirom na to da se prava koja uživaju branioci Bosne i Hercegovine razlikuju od kantona do kantona, borci smatraju ključnim donošenje zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

 

Previous Vodopad Kravica - Hercegovački dragulj koji privlači brojne turiste (Video)
Next Ponos Bosne - Stari grad Srebrenik (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Druga strana medalje! Bosna i Sarajevo ’80-ih – dok su u fokusu javnosti bila olimpijska borilišta, iscrtavane su mape nekih drugih borilišta

U danima dok se javnost nostalgično prisjeća na Zimske olimpijske igre 1984 u Sarajevu, suvislo je prisjetiti se i zlokobnih političkih planova iz tog vremena, što je ubrzo rezultiralo agresijom

NAŠI DANI

Da Murat Badić može vidjeti novu Ferhadiju…

Prije 15 godina, na postavljanju kamena temeljca, ubijen je Cazinjanin kojem je bio san da ponovo vidi najljepšu banjalučku džamiju. Piše: Mirza Sadiković, Al Jazeera Još su svježe slike događanja od

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Više od 1.000 potpisa preživjelih genocida i rata u Bosni poziva sud UN-a da spriječi ponavljanje historije provođenjem “privremenih mjera”

Nakon što je prošle sedmice gledala tužbu Južne Afrike protiv Izraela na sudu UN-a, optužujući ga da je počinio genocid u svojoj vojnoj kampanji u Gazi, preživjela u ratu u