Državna vlada usvojila politiku saradnje sa bosanskohercegovačkim iseljeništvom

Državna vlada usvojila politiku saradnje sa bosanskohercegovačkim iseljeništvom

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo Politiku odnosa sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine, saopćava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Riječ je o prvom dokumentu kojim se institucionalizira saradnja između Bosne i Hercegovine i njenog iseljeništva, a koji je plod saradnje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i brojnih drugih institucija u našoj zemlji s ciljem unaprijeđenja saradnje sa iseljeništvom na obostrani interes.

Politika predstavlja putokaz i izraz volje dugoročne saradnje između države Bosne i Hercegovine i njenog iseljeništva. Tim dokumentom se definiraju principi kojim će se rukovoditi sve institucije prilikom poduzimanja aktivnosti i stvaranja uslova za saradnju sa iseljeništvom. Ovim dokumentom su postavljena tri osnovna cilja, a to su: razvoj pravnog sistema i institucionalnih kapaciteta, pružanje podrške iseljeništvu i unaprjeđenje saradnje te stvaranje uslova za veći doprins iseljeništva razvoju Bosne i Hercegovine.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je nakon sjednice istaknula kako o značaju dokumenta govori i podatak da u svijetu živi oko dva miliona Bosanaca i Hercegovaca i to neračunajući “staru emigraciju”. U ogromnoj većini to je ekonomski jako i obrazovano iseljeništvo koje je snažno privrženo domovini BiH.

Kao najvažnija karika u procesu saradnje sa iseljeništvom prepoznate su lokalne zajednice. Pored jačanja kapaciteta lokalnih zajednica za saradnju sa iseljeništvom, planirana je i izrada liste investicijskih projekata koja će biti dostupna iseljeništvu i na taj način se stvaraju pretpostavke da iseljeništvo investira svoj kapital s ciljem pružanja podrške ekonomskom razvoju svoje domovine, a istovremeno i sticanja dobiti iz pomenutih investicija.
Politikom se predviđa i izrada razvojnog dokumenta kojim će se uspostaviti program za investiranje i štednju iseljeništva, kao i uklanjanje administrativnih barijera.

 “Usvajanjem Politike BiH šalje snažnu poruku da nije zaboravila na svoje iseljeništvo, poručila je ministrica Borovac najavivši kako će u narednom periodu se pristupiti izradi strategije i akcionog plana saradnje sa iseljeništvom BiH čime će dodatno biti konkretizirana ova oblast od koje će korist imati i iseljeništvo i bosanskohercegovački građani.

Previous 18. aprila 1993. – 'HVO' izveo teroristički napad na Bošnjake u Starom Vitezu sa cisternom punom eksploziva (Video)
Next Kupujmo domaće: Predstavljena BH. korpa

You might also like

NAŠI LJUDI

Obilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor. Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

Na današnji dan 1992.godine, Općina Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole započelo je obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija.

NAŠI LJUDI

Bosanski jezik u danskim institucijama

Uz veliko uzbuđenje roditelja i djece u petak su se po prvi put održali časovi bosanskog jezika u Langelinieskole u istočnom dijelu Kopenhagena. Kopenhagen Komuna je po prvi put pružila

NAŠI LJUDI

Na Islandu je već 15 godina: Djeca nam pričaju bosanski kod kuće i nikad islandski, takav je dogovor

Rašid Ramljak je Bosanac, porijeklom iz Donjeg Vakufa, koji već skoro dvije decenije živi i radi na Islandu. U razgovoru za Anadolu Agency govori o tome kako mu je bilo