Poslijeratni razvoj Kalesije: Kalesijski biznismeni kupuju firme širom Bosne i Hercegovine

Poslijeratni razvoj Kalesije: Kalesijski biznismeni kupuju firme širom Bosne i Hercegovine

Kalesija je prije rata bila među najnerazvijenijim općinama u Bosni i Hercegovini. Kažu da je u ondašnjem sistemu Kalesija kažnjavanja, a kao argument potežu i istraživanja da je majevički bazen na prostoru ove općine bogat ugljem, ali da je površinski kop rudnika otvoren u Dubravama, koje pripadaju općini Živinice.

U poslijeratnom periodu Kalesija je doživjela značajan privredni razvoj. Osim što su, nakon privatizacije, sačuvani pogoni “Plastikal”, “Kartonaža”, “Spreča”, “Kaleteks”, UNIS TOK, došlo je i do procvata drvoprerađivačke industrije. Danas ima više fabrika namještaja “Izazov”, “Rile promet”, “Ahi Trade”, “Prima sofa”… u kojima je zaposleno više od 500 radnika.

I osim što kalesijski biznismeni imaju poslove u općini, počeli su i da kupuju firme širom Bosne i Hercegovine. Ovu priču pokrenuo je Kasim Selimović, vlasnik kompanije “Piemonte”, koji je bio i vijećnik u prošlom sazivu Općinskog vijeća. On je u oktobru 2015. kupio Mesnu industriju “Prima Vip” iz Orašja, a među prvima je počeo i izvoz mesa u Tursku.

Firme izvan Kalesije kupio je i aktuelni načelnik Sead Džafić, koji je i vlasnik izvozno orijentirane kompanije UNIS TOK. Prvo je kupio tuzlansku “Livnicu čelika” za 13,9 miliona KM, a nakon toga i “Kovnicu” u Bileći, koju je platio 1,9 miliona maraka. I Džafić sigurno na ovome neće stati.

Taj trend nastavila je i firma “Lafat komerc”, vlasnika Adnana Lovića. Kupili su Fabriku radijatora “Termal” iz Lopara. Cijena nije objavljena. Firma se bavi preradom i obradom lima, proizvodnjom metalnih proizvoda i važi za vodećeg prerađivača lima u regionu. Trenutno zapošljavaju više od 250 radnika.

Priču je nastavio i Ruvejd Imšić, vlasnik firme “Telefongradnja”. Na javnom nadmetanju kupio je imovinu, zemljište i zgradu u Tojšićima tuzlanskog preduzeća “Amos” za 336.200 KM.

Naravno, riječ je o kupovini proizvodnih pogona. Po drugim bosanskohercegovačkim gradovima brojne su i benzinske pumpe, trgovački objekti i osiguravajuća društva čiji su vlasnici Kalesijci.

 

Foto: Državna zastava Bosne i Hercegovine postavljena na Dan nezavisnosti na brdu Vis iznad Kalesije. Zastava je dimenzija 8 x 4 metra, a visina jarbola je 13,5 metara.

Izvor: D. Avaz

 

Previous Susreti Zlatnih ljiljana u Travniku (VIDEO)
Next Banjalučki 'Marš na Drinu' i šizofrenija (anti)fašizma

You might also like

BIZNIS

Tri miliona eura za otvaranje 600 novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini

Evropska unija osigurala je putem projekta nazvanog “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” tri miliona eura, a time bi trebalo biti osigurano 600 radnih mjesta, dok bi

NAŠI LJUDI

Dizajneri iz Bosne i Hercegovine koji su postali zvijezde autoindustrije

Volimo Ferrarije i Lamborghinije, a možda ih nismo ni vidjeli uživo, kamoli vozili. Ono što volimo jeste njihov izgled, a da toga nismo ni svjesni. U državama koje nemaju autoindustrije,

MADE IN BOSNIA-387

Oboren Guinnessov rekord u pravljenju Begove čorbe

U Sarajevu oboren Guinnessov rekord u pravljenju najvećeg jela od piletine na svijetu. Pobijedila je “begova čorba”, bosanski inat i gurmani – riječi su predsjednika Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine