Poslijeratni razvoj Kalesije: Kalesijski biznismeni kupuju firme širom Bosne i Hercegovine

Poslijeratni razvoj Kalesije: Kalesijski biznismeni kupuju firme širom Bosne i Hercegovine

Kalesija je prije rata bila među najnerazvijenijim općinama u Bosni i Hercegovini. Kažu da je u ondašnjem sistemu Kalesija kažnjavanja, a kao argument potežu i istraživanja da je majevički bazen na prostoru ove općine bogat ugljem, ali da je površinski kop rudnika otvoren u Dubravama, koje pripadaju općini Živinice.

U poslijeratnom periodu Kalesija je doživjela značajan privredni razvoj. Osim što su, nakon privatizacije, sačuvani pogoni “Plastikal”, “Kartonaža”, “Spreča”, “Kaleteks”, UNIS TOK, došlo je i do procvata drvoprerađivačke industrije. Danas ima više fabrika namještaja “Izazov”, “Rile promet”, “Ahi Trade”, “Prima sofa”… u kojima je zaposleno više od 500 radnika.

I osim što kalesijski biznismeni imaju poslove u općini, počeli su i da kupuju firme širom Bosne i Hercegovine. Ovu priču pokrenuo je Kasim Selimović, vlasnik kompanije “Piemonte”, koji je bio i vijećnik u prošlom sazivu Općinskog vijeća. On je u oktobru 2015. kupio Mesnu industriju “Prima Vip” iz Orašja, a među prvima je počeo i izvoz mesa u Tursku.

Firme izvan Kalesije kupio je i aktuelni načelnik Sead Džafić, koji je i vlasnik izvozno orijentirane kompanije UNIS TOK. Prvo je kupio tuzlansku “Livnicu čelika” za 13,9 miliona KM, a nakon toga i “Kovnicu” u Bileći, koju je platio 1,9 miliona maraka. I Džafić sigurno na ovome neće stati.

Taj trend nastavila je i firma “Lafat komerc”, vlasnika Adnana Lovića. Kupili su Fabriku radijatora “Termal” iz Lopara. Cijena nije objavljena. Firma se bavi preradom i obradom lima, proizvodnjom metalnih proizvoda i važi za vodećeg prerađivača lima u regionu. Trenutno zapošljavaju više od 250 radnika.

Priču je nastavio i Ruvejd Imšić, vlasnik firme “Telefongradnja”. Na javnom nadmetanju kupio je imovinu, zemljište i zgradu u Tojšićima tuzlanskog preduzeća “Amos” za 336.200 KM.

Naravno, riječ je o kupovini proizvodnih pogona. Po drugim bosanskohercegovačkim gradovima brojne su i benzinske pumpe, trgovački objekti i osiguravajuća društva čiji su vlasnici Kalesijci.

 

Foto: Državna zastava Bosne i Hercegovine postavljena na Dan nezavisnosti na brdu Vis iznad Kalesije. Zastava je dimenzija 8 x 4 metra, a visina jarbola je 13,5 metara.

Izvor: D. Avaz

 

Previous Susreti Zlatnih ljiljana u Travniku (VIDEO)
Next Banjalučki 'Marš na Drinu' i šizofrenija (anti)fašizma

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Uzgajivači jagoda iz Čelića poručuju: Zaobiđite uvozno, kupujte domaće!

Bosanskohercegovački poljoprivrednici proizveli su prošle godine otprilike 12 hiljada tona jagodičastog voća, što zemlju svrstava na 12. mjesto u svijetu i čini je „ozbiljnim igračem“ u ovoj grani. Trend rasta

MADE IN BOSNIA-387

Oznakom geografskog porijekla u Bosni i Hercegovini zaštičeno osam proizvoda

Oznakom geografskog porijekla u Bosni i Hercegovini zaštićeno je osam proizvoda i ta oznaka im osigurava veći stepen konkurentnosti i prepoznatljivost na tržištu. Prva dva zaštićena proizvoda bila su gračaničko

BIZNIS

ZLATNA DŽEZVA NAJČEŠĆI POKLON U BOSNI I HERCEGOVINI

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak d.d. Visoko snimila je novi spot za brand koji ove godine obilježava 45 godina postojanja, pod naslovom Zlatna džezva – najčešći poklon u Bosni i Hercegovini.