Srbija nastavlja po starom: Rehabilitovali četničkog zločinca Kalabića, Nikolić priželjkuje pola Bosne

Srbija nastavlja po starom: Rehabilitovali četničkog zločinca Kalabića, Nikolić priželjkuje pola Bosne

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, potvrđeno je danas agenciji Beta u Višem javnom tužilaštvu.

 
Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu, donijetim od aprila do oktobra 1945, a koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina, kao i pravne posljedice tih odluka, pa se “rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosuđivanim”.

-Kalabić je tokom rata bio jedan od najistaknutijih četničkih komandanata, kome se stavlja odgovornost više masakara koji su počinili pripadnici Korpusa gorske garde u kosmajskom, smederevskom i aranđelovačkom kraju tokom druge polovine 1943. i prve polovine 1944., kao što je masakr u Drugovcu.

Ranijih godina Srbija je rehabilitovala i četnički pokret, kao i vođu istoga – Dragoljuba Mihailovića.

 

 NIKOLIĆ I DALJE SANJA VELIKOSRPSKE SNOVE

 

 
Istovreno, još uvijek aktuelni predsjednik Srbije, i sam četnički vojvoda – imenovan na Romaniji 1993. u jeku velikosrpske agresije na našu zemlju, danas je rekao da se iskreno nada da će Srbija i bosanskohercegovački entitet RS jednoga dana “biti jedno”.

-Na svu sreću, još uvijek ne hapse Srbe za izrečene želje, rekao je Nikolić novinarima poslije obilaska radova na mostu između Ljubovije i Zvornika i istakao da je ponosan što i u Srbiji i u RS konačno postoje rukovodstva koja misle na oba dijela srpskog naroda istovremeno.

Nikolić je naglasio da je, što se Srbije tiče, njoj RS jedan dIo koji želi da razvija, zajedno sa svim ostalim dijelovima, a da se nada da će se ostvariti želja svih građana Srbije i RS, koja je poznata i javno izrečena više puta – prenosi Danas.

 

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Kada će se Povelja Kulina bana vratiti u Bosnu i Hercegovinu
Next Sarajevo: Top sa Žute tabije najavio Ramazan (Video)

You might also like

RIJEČ

Ed Vulliamy o bosanskoj borbi protiv agresije i genocida: Možemo reći da je to bio drugi partizanski otpor na ovim prostorima

Bio je među prvim stranim novinarima koji su svijetu otkrili postojanje koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini. Njegovo izvještavanje iz Prijedora postalo je neizbježan element mnogih suđenja u Haškom tribunalu.

RIJEČ

Perović: Glavni uzrok ratova bila je srpska velikodržavna politika, koja i danas živi

Historičarka iz Beograda Latinka Perović izjavila je sinoć da je velikodržavna nacionalistička politzika Srbije glavni uzrok raspada Jugoslavije, ratova i strašnih zločina koji su počinjeni. “Uzrok strašnih zločina je politika

RIJEČ

Bosanci su srčani i strašni ratnici – da su imali 10% naoružanja kao Srbi ili Hrvati, završili bi rat u svoju korist u maju ’92.

Zanimljiv komentar na platformi YouTube ostavio je komentator pod pseudonimom Savo Ras Popović (ime crnogorskog oficira i ustanika protiv srpske aneksije CG iz 1918.). On se predstavio kao pravoslavni Crnogorac