Pljevlja: Husein-pašina džamija; po svojoj tradiciji, unutrašnjem bogatstvu, spada u red najznačajnijih islamskih objekata na Balkanu

Pljevlja: Husein-pašina džamija; po svojoj tradiciji, unutrašnjem bogatstvu, spada u red najznačajnijih islamskih objekata na Balkanu

Smještena u samom centru Pljevalja, Husein-pašina džamija je jedan od prepoznatljivih simbola ovog grada i predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika istorije i tradicije pljevaljskog kraja.

U ovoj džamiji, koja je jedinstvena po arhitekturi građenja, čuvaju se značajni eksponati iz islamske tradicije. Posebno vrijedna relikvija koja se čuva jeste dlaka iz brade poslanika Muhammeda a.s.

Husein-pašina džamija, po svojoj tradiciji, unutrašnjem bogatstvu, spada u red najznačajnijih islamskih objekata na Balkanu. Posjetivši Pljevlja, grad koji je na samoj granici sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, obilazak ovog vjerskog objekta smatra se poput nečega što je poželjno.

-Jedna od četiri pljevaljske džamije-

Ekipa Anadolu Agency (AA) na samom ulazu džamije sreće Jakuba Durguta, mujezina u Husein-pašinoj džamiji. On je ujedno i sekretar Islamske zajednice u ovom gradu. Na početku naše posjete, Jakub nam pokazuje okolinu džamije, u okviru koje se nalazi Sahat kula, jedna od četiri u Crnoj Gori.

Durgut kroz razgovor ističe da u ovom gradu imaju četiri džamije, dok je jedna porušena šezdesetih godina prošlog vijeka. Ipak, kada je riječ o Husein-pašinoj džamiji, Durgut ističe da je ona jedinstvena po arhitekturi u Crnoj Gori i na širem prostoru.

“Sagrađena je 1569. godine, zadužbina je Husein-paše Boljanića, čovjeka iz ovih krajeva. Od 1961. godine nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore, kao kulturno dobro prvog reda i uvrštena je u kulturnu ponudu Crne Gore“, kaže Jakub.

Priča nam da džamiju često posjećuju turisti i đačke ekskurzije. Razloga za to ima nekoliko. U ovoj džamiji čuvaju se vrijedni eksponati koji su dio islamskog nasljeđa.

“U Husein-pašinoj džamiji čuva se lijepa i vrijedna knjiga, rukopisni Kur'an iz 16.vijeka, pisan 1579.godine i bio je poklon za Husein-pašu. Ovdje se čuva i ćilim koji je urađen 1573. godine u Egiptu. Po predaji koja prati ovaj ćilim, kaže se da ga je tkalo 35 djevojaka i trebalo im je mjesec dana da ga urade. Težak je 400 kilograma i trenutno je na restauraciji“, poručuje Durgut.

-Islamska relikvija koju poštuju muslimani i pravoslavci-

Posebno vrijedna islamska relikvija koja se čuva u ovoj džamiji jeste dlaka iz brade poslanika Muhammeda a.s. koju je prema predaji sultan poslao u Pljevlja kako bi podigao sav autoritet grada.

“Jer, Pljevlja su 257 godina bila centar jedne regije koja se zvala hercegovački Sandžak. Svi ljudi koji znaju za ovu relikviju, sa poštovanjem se odnose prema Husein-pašinoj džamiji, kako muslimani tako i pravoslavci. Posebna manifestacija koja se odnosi na ovu relikviju jeste 27. noći mjeseca ramazana, kada se ona izlaže posjetiocima i tada kroz džamiju praktično prođe po nekoliko hiljada vjernika, ne samo iz Pljevalja, već iz okolnih gradova, Prijepolja, Priboja, Bijelog Polja, Goražda, Sarajeva“, kaže Durgut.

-Minaret džamije među najvisočije na Balkanu-

U kompleksu džamije nalazi se harem sa meziristanom, šadrvan, sahat-kula, mekteb. Unutrašnji prostor džamije osvijetljen je sa 25 prozora, dok je kupola dekorisana arabeskama. Zidovi su kameni. U enterijeru je šestougaoni mihrab, ukrašen geometrijskim motivima.

Fotoreporter:AA/ Adel Ömeragiç

Minaret Husein-pašine džamije koje je visoko 42 metra, spada među najvisočije na Balkanu.

Previous Muzej Hercegovine čuva začuđujuća rješenja neimara Hajrudina za gradnju Starog mosta
Next Dževad Karahasan: Bajram nam omogućuje da osjetimo zajednicu

You might also like

NASLIJEĐE

Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u Prozor-Rami

Arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u općini Prozor-Rama nastavljena su danas, a prva faza istraživanja odvijala se u maju ove godine.  Po završetku iskapanja prve faze voditeljica prof. Snježana Vasilj

NASLIJEĐE

Kameni most kojeg čuvaju smokve (FOTO)

Nedaleko od Čapljine, u mjestu Klepci, skriven od pogleda, smješten je jedan od najstarijih mostova u Bosni i Hercegovini. Mustajbegov most ime je dobio po Mustafa-begu, tadašnjem Osmanskom namjesniku u

NAŠI DANI

Na današnji dan svečano otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most. Svečanost je upriličena u prisustvu najmanje 50 delegacija, pet predsjednika država, dvaju premijera, jednog predsjednika parlamenta, pet