Fotografije bosanskih heroja u prostorijama Ministarstva za boračka pitanja

Fotografije bosanskih heroja u prostorijama Ministarstva za boračka pitanja

Fotografije devet najvećih heroja Bosne i Hercegovine, uz prigodan tekst o njima, postavljene su u prostorijama Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Obilježavanje velikih bitki i podsjećanje na poginule heroje odbrane Bosne i Hercegovine jedna je od najvažnijih aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo u 2017 godini.

Izet Nanić, Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Midhad Hujdur Hujka, Hajrudin Mešić, Safet Zajko, Enver Šehović, Adil Bešić i Nesib Malkić su pripadnici Armije RBiH kojima je posthumno dodijeljeno najveće ratno priznanje, Narodni heroj oslobodilačkog rata. Oživljavnje sjećanja na živote ovih devet heroja, na bitke koje su vodili i njihove herojske smrti, s ministarstvima kantona gdje su ovi borci živjeli i poginuli, Ministarstvo za boračka pitanja KS želi staviti u fokus značaj oslobodilačke borbe i njenih poginulih heroja.

“Na mnoge načine, kroz različite manifestacije, prigodne filmove, muziku, muzejske postavke, pisane zapise, zajedno sa borcima iz drugih kantona, uz podršku našeg Fonda Memorijala želimo ove godine napraviti posebno sjećanje na ove heroje odbrane Bosne i Hercegovine. Zajednička nam je zadaća da učimo nove generacije o herojskim bitkama i borcima za slobodu, da znaju više o svojoj domovini i borbi za nju”, poručio je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Postavljanjem u prostorijama ovog ministarstva fotografija devet najvećih heroja Bosne i Hercegovine, uz prigodan tekst o njima, želi se potcrtati ova poruka i istovremeno uputiti poziv i drugim institucijama da slijede ovaj primjer, kako bi generacije koje dolaze više znale o oslobodilačkom ratu Bosne i Hercegovine i njenim herojima.

img_32121.jpgimg_32111.jpgimg_32091.jpgimg_32061.jpg

Previous MOSTAR: Mnogi mještani i turisti su danas proveli dio dana uz Neretvu i ambijent suncem okupanog Starog mosta
Next Hrabrost i plemenitost: Kako je Bosanac Sinan zadivio Nijemce

You might also like

NAŠI DANI

Vlada FBiH izdvojila skoro 3,5 miliona maraka za zbrinjavanje radnika zeničke Željezare

  Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, večeras na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti

NAŠI DANI

Njemački novinar o našoj zemlji: Bosna je postala najsigurnije mjesto u Evropi. Duh tolerancije u Sarajevu

  Berlinski list „Die Tageszeitung“ je objavio tekst svog balkanskog dopisnika Ericha Rathfeldera, u kojem se navodi da „njegovi prijatelji, kolege i poznanici iz Njemačke ponovo odlaze u Bosnu.“ Erich

OTPOR BOSNE

Zarobljeni agresorski tenk: Bosanski specijalci dobijaju spomenik

Bosanski specijalci, konačno će dobiti spomenik koji će zauvijek sjećati na njihovu hrabrost i borbu protiv neprijatelja u prošlom ratu. Udruženje veterana Odreda policije Bosna odabralo je idejno rješenje po