Fotografije bosanskih heroja u prostorijama Ministarstva za boračka pitanja

Fotografije bosanskih heroja u prostorijama Ministarstva za boračka pitanja

Fotografije devet najvećih heroja Bosne i Hercegovine, uz prigodan tekst o njima, postavljene su u prostorijama Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Obilježavanje velikih bitki i podsjećanje na poginule heroje odbrane Bosne i Hercegovine jedna je od najvažnijih aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo u 2017 godini.

Izet Nanić, Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Midhad Hujdur Hujka, Hajrudin Mešić, Safet Zajko, Enver Šehović, Adil Bešić i Nesib Malkić su pripadnici Armije RBiH kojima je posthumno dodijeljeno najveće ratno priznanje, Narodni heroj oslobodilačkog rata. Oživljavnje sjećanja na živote ovih devet heroja, na bitke koje su vodili i njihove herojske smrti, s ministarstvima kantona gdje su ovi borci živjeli i poginuli, Ministarstvo za boračka pitanja KS želi staviti u fokus značaj oslobodilačke borbe i njenih poginulih heroja.

“Na mnoge načine, kroz različite manifestacije, prigodne filmove, muziku, muzejske postavke, pisane zapise, zajedno sa borcima iz drugih kantona, uz podršku našeg Fonda Memorijala želimo ove godine napraviti posebno sjećanje na ove heroje odbrane Bosne i Hercegovine. Zajednička nam je zadaća da učimo nove generacije o herojskim bitkama i borcima za slobodu, da znaju više o svojoj domovini i borbi za nju”, poručio je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Postavljanjem u prostorijama ovog ministarstva fotografija devet najvećih heroja Bosne i Hercegovine, uz prigodan tekst o njima, želi se potcrtati ova poruka i istovremeno uputiti poziv i drugim institucijama da slijede ovaj primjer, kako bi generacije koje dolaze više znale o oslobodilačkom ratu Bosne i Hercegovine i njenim herojima.

img_32121.jpgimg_32111.jpgimg_32091.jpgimg_32061.jpg

Previous MOSTAR: Mnogi mještani i turisti su danas proveli dio dana uz Neretvu i ambijent suncem okupanog Starog mosta
Next Hrabrost i plemenitost: Kako je Bosanac Sinan zadivio Nijemce

You might also like

NAŠI DANI

Konjic: Centar za obuku pasa deminera vodeća institucija ove vrste u Evropi

  Oko hiljadu kvadratnih kilometara zemljišta u Bosni i Hercegovini, dva procenta cijele teritorije države, zagađeno je minama. Prijete stanovnicima 129 općina na 1.398 različitih mjesta. Minama je izravno ugroženo

NAŠI DANI

Obilježen Dan općine Kladanj

Kladnjaci su bogatim programskim sadržajem obilježil osmi maj Dan općine i Dan osnivanja Teritorijalne odbrane i oružanih jedinica općine Kladanj,  s ponosom ističući viševjekovni kontinuitet života na ovom području. Povodom

NAŠI DANI

Upornost se isplatila: Neće biti mini hidroelektrana na Buni

Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara odbio je zahtjev investitora ‘Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o. Podružnica obnovljivi izvori Mostar’ za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju dvije mini hidroelektrana Buna I