Godišnjica odbrane južnog dijela Mostara: Prije 24 godine ARBiH slomila ofanzivu Hrvatske vojske i HVO-a

Godišnjica odbrane južnog dijela Mostara: Prije 24 godine ARBiH slomila ofanzivu Hrvatske vojske i HVO-a

U okviru manifestacije “Putevima pobjede ARBiH 2017”, a u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Mostar Jugoistok, RVI Mostar Jugoistok i džemata Blagaj počelo je obilježavanje 24. godišnjice odbrane južnog dijela Mostara od HV-a i HVO-a.

Manifestacija je započela obilaskom Šehidskog spomen-obilježja u Blagaju, a nakon čega je upriličen prigodan vjerski program u čast stradalim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i civilima u avliji Tekije u Blagaju. Upriličen je i čas historije za mlađe generacije kako bi se sačuvala prošlost od zaborava. Ovo su mjesta gdje lekcije iz historije ne smijemo zaboraviti, čulo se između ostalog.

Predstavnik boračkih organizacija s prostora gradskog područja Jugoistok Arif Fazlić podsjetio je na događaje od prije 24 godine.

– Pokušali smo da neutraliziramo određene hrvatske snage, jer smo znali da se sprema velika ofanziva na ovim prostorima. Mi smo taj dan, 13. jula, izveli jednu operaciju, pokušaj razbijanja jedinica koje su došle iz Hrvatske. U toj operaciji jedinice Armije RBiH imale su poginulih boraca – rekao je Fazlić.

Samo dva dana kasnije, na južnim prostorima izvedena je najveća operacija HV-a i HVO-a s ciljem da se južni dio mostarske općine stavi pod tadašnju ‘HZHB’ i time stvore preduvjeti za zauzimanje Grada Mostara i stavljanje pod kontrolu HVO-a.

– Njihova operacija je bila zamišljena da ide u tri pravca, područje Vranjevića, brdo Hum, Malo Polje i presijecanje puta na ulasku u Kočine i Gnojnice. Taj dan je nekoliko hiljada granata ispaljeno na tom dijelu, međutim borci 48. brdske brigade, bataljon “Šargan”, i borci 42. brdske brigade na području Bunice pružili su nezapamćen otpor, odigrali su jednu bitku o kojoj se mogu knjige pisati – ističe Fazlić naglasivši da je na terenu koji su kontrolirali živjelo više od 20.000 stanovnika, no bez obzira na jaka granatiranja uspjeli su se odbraniti s minimalnim brojem žrtava.

– Da su uspjeli s nakanom, pitanje je šta bi bilo s mostarskim područjem – ističe Fazlić naglasivši da je ovo bila jedna od borbi od presudnog značaja za opstanak civilnog stanovništva. Podsjetio je da je tada u intenzivnim granatiranjima stradao veliki broj civila, te sedam boraca Armije RBiH, dok su neprijateljske snage imale velike gubitke.

– Da su uz HVO bile i snage HV-a potvrđuju tijela s oznakama hrvatskih vojnika iz tog perioda, koja nisu uspjeli da povuku sa sobom, kada su se povlačile jedinice HVO-a i Hrvatske vojske – rekao je Fazlić.

Danas će biti proučena hatma dova šehidima u Dračevicama, Vrbi i Carskim vinogradima. Manifestacija će biti završena sutra odavanjem počasti šehidima ARBiH i obilaskom šehidskih spomen-obilježja u Dračevicama i Gnojnicama, te spomen-ploče borcima poginulim 15. jula 1993. godine u Carskim vinogradima u Kočinama.

 

(Faktor/MiruhBosne)

Previous Trideset Srebreničana koji su 1995. prebjegli u Srbiju, bilo predato 'Vojsci RS'
Next Bošnjaci Podrinja odgovorili na Dodikovu fašističku izjavu: Podrinje je naše i ne idemo iz njega!

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Hajraga Kulo: Mladi policajac koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva

Hajraga Kulo je prvi policajac koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva. U noći sa 4. na 5. april 1992. u Krteljima kod Ilidže, gdje je bila smještena baza

OTPOR BOSNE

Crni Labudovi: Obilježavanje godišnjice pogibije heroja Hodžića i prisjećanje na herojski put jedinice (FOTO)

  U tuzlanskom kraju i Sarajevu danas su se prisjetili heroja Mehdina Senada Hodžića i herojskog puta elitne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine ‘Crni Labudovi'… SAPNA U Zaseoku kod

NAŠI DANI

Travnik obilježava 25. godišnjicu formiranja Armije RBiH i 23. godišnjicu 7. korpusa

Na području srednje Bosne i Bosanske Krajine nizom aktivnosti  obilježava se 25 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 23 godine od formiranja 7. Korpusa ARBiH. Odavanjem počasti