Željeznice FBiH povezuju BH Vozom Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku

Željeznice FBiH povezuju BH Vozom Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku

Željeznice Federacije BiH od 1. augusta BH Vozom će povezati Sarajevo, Tuzlu i Banjaluku, saopćila je Uprava Željeznica FBiH nakon uspješno okončanih neophodnih priprema i postignutog sporazuma sa Željeznicama RS.

„Ovo je prvi put da Tuzla bude povezana željezničkim putničkim saobraćajem sa Banjalukom. Mi na ovaj način, modernim ‘Talgo garniturama’ povezujemo tri najveća centra u državi. Ranije smo BH Voz stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje prema jugu.

Ostaje nam da završimo projekat elektrifikacije dijela pruge u Krajini i na taj način povežemo i Bihać sa glavnim gradom i regionalnim centrima. To bi značilo konačno i potpuno uvezivanje putničkog željezničkog saobraćaja u državi“, izjavio je Enis Džafić generalni direktor Željeznica FBiH.

Ovim se u saobraćaj uvodi BH Voz na relaciji Sarajevo-Doboj-Banjaluka, kao i lokalni putnički vozovi na relaciji Doboj-Tuzla-Doboj, koji će ostvarivati veze sa Sarajevom i Banjalukom.

Džafić dodaje da Željeznice FBiH jačaju iz dana u dan i da su u posljednjih godinu dana značajno unaprijedile usluge putničkog saobraćaja u zemlji.

„Bez obzira na prepreke, Željeznice FBiH ostaju kičma razvoja Bosne i Hercegovine u transportno-komunikacijskom smislu. I na ovaj način, povezivanjem velikih gradova u državi, ŽFBiH na najbolji način ostvaruju svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na cijeloj teritoriji države“, zaključio je Džafić.

Željeznice FBiH omogućavaju povlastice učenicima, studentima, penzionerima, novinarima i grupama.

Previous Inicijativa: Iz naziva javnih preduzeća izbaciti “Herceg-Bosna” i druge nacionalne prefikse
Next Obilježena 22. godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića

You might also like

NAŠI DANI

Udružuju se DF, Platforma za progres, SD, GS..

Demokratska fronta, Platforma za progres i Socijaldemokrate u zajedničkoj inicijativi političkog ukrupnjavanja. Da li prave novu, a gase svoje stranke, još nije poznato. O ovome se ipak uveliko priča. Novi

NAŠI DANI

750 iftara za hrabre ljude velikog srca

-Oni ne samo da nisu sa svojim porodicama na iftaru, oni su 150 metara ispod zemlje, ili u blatu gdje kopaju crno zlato, u vatri, pod rotacijom, na točkovima, u

NAŠI DANI

Instalacija Anite Zečić za čuvanje sjećanja na civilne žrtve Prijedora (Video)

U Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu postavljena je umjetnička instalacija masovnih grobnica pod nazivom ‘Dokaz’, umjetnice Anite Zečić, a posvećena je civilnim žrtvama općine Prijedor nad