Krivaja Zavidovići ponovo u punom kapacitetu – izvozi svoje proizvode širom planete

Krivaja Zavidovići ponovo u punom kapacitetu – izvozi svoje proizvode širom planete

Dvije godine od požara i milionske štete Krivaja Zavidovići uspjela se oporaviti i izvozi svoje proizvode širom planete. Požar koji se desio 2015-e godine uništio je nekoliko pogona Krivaje, te napravio toliku štetu da su rijetki mislili da se ova kompanija može ponovo pokrenuti, ali uspjela je.

Krivaja Zavidovići zapošljava oko 200 radnika, a bavi se proizvodnjom montažnih kuća. Iz menadžmenta tvrde da je jedina podrška koju su tada dobili od Vlade ZDK u iznosu od 20.000 KM. Radnici Krivaje su brinuli za svoje sudbine,a jedan dio potrebnih sredstava dobio se od osiguranja, tako da je menadžment Krivaje uspio cijelu kompaniju ponovo staviti na noge i to u punom kapacitetu.

Danas je Krivaja na istom nivou proizvodnje kao i prije požara. Glavni proizvod Krivaje su montažne kuće koje se izvoze širom svijeta. Najveći broj montažnih kuća izvozi se u Njemačku, Švicarsku i Švedsku. Iako je planirano da se većina proizvoda plasira u Bosni i Hercegovini, to se nije desilo. Krivaja je pregovarala sa vlastima da radi kuće za poplavljene, ali to se nije desilo, tako da sada 95 % proizvoda ide van granica Bosne i Hercegovine.

Odnosi i ugovori Bosne i Hercegovine i drugih država stvaraju dodatni problem za Krivaju. Naime, radnici Krivaje nemaju pravo sklapati kuće u drugim državama, zbog čega se isporučuju paneli, a nestručna lica vrše sklapanje kuća. Također, i visoki nameti države stvaraju problem, ali i činjenica da je cijena drveta kao sirovine skuplja u Bosni i Hercegovini nego kada se naruči iz vana.

Nameti od 70 % na platu radnika su preveliki, kažu u Krivaji, te iz tog razloga Krivaja nije u mogućnosti dati radnicima platu koliku bi željeli. To je jedan problem na koje vlastodržsci moraju naći odgovor.

Krivaja sada proizvede oko 150 do 200 kuća na godišnjem nivou, a planira se i povećati proizvodnja zbog dodatnih narudžbi, tako da će Krivaja zasigurno rasti kako u tehnološkom smislu, tako i na tržištu.

Izvor

Previous U njegovu izgradnju je uloženo 4,6 milijardi dolara - BBC u Titovom nuklearnom bunkeru u Konjicu
Next U Bayernu potvrdili interes za Vedada Ibiševića!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanska Krupa – „UnaOture“ gradit će kamp za turiste iz cijelog svijeta

U turističkoj ponudi Bosanske Krupe već iduće godine mogao bi se naći i kamp na obali rijeke Une koji planira izgraditi Tarik Halkić i njegova supruga Naida.  Ideja bračnog para

Ekonomija/Biznis

Svim radnicima u rudnicima povećanje plata za 230 maraka

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić potvrdio je danas za Fenu da je sa Sindikatom radnika rudnika FBIH postignut dogovor o produženju kolektivnog ugovora.  Dodao je da će

Ekonomija/Biznis

Bosna je jedina država ovog dijela Evrope koja ima suficit s Austrijom

  Bosna i Hercegovina jedina je država ovog dijela Evrope koja ima suficit u razmjeni s Austrijom. I to već godinama.   Kako u razgovoru za „Dnevni avaz” prenosi Ulrike