Bećirović uputio inicijativu da se 9. januar proglasi danom sjećanja na žrtve ratnih zločina

Bećirović uputio inicijativu da se 9. januar proglasi danom sjećanja na žrtve ratnih zločina

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je zahtjev članovima Kolegija Predstavničkog doma PS BiH da u dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma uvrste tačku dnevnog reda: „Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine/Republike Srpske“

Bećirović je zahtjev uputio predsjedavajućoj Borjani Krišto, kao i njenim zamjenicima Šefiku Džaferoviću i Mladenu Bosiću, javlja agencija Patria.

Ovaj državni poslanik SDP-a BiH podsjeća da je presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno je da se 9. januar 1992. može vezivati samo za: agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara.

„Dakle, i sudski i naučno je dokazano da je to najcrnji datum u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata“, navodi Bećirović u pismu rukovodstvu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Bećirović navodi da je potpuno ispoštovao sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove tačke nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, te je pozvao rukovodstvo Parlamenta da prestanu opstruirati uvrštavanje u dnevni red “legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga.”

Neuvrštavanem ovih tačaka u dnevni red Predstavničkog doma, podsjeća Bećirović, je grubo prekršeno više odredbi Poslovnika.

„Dok Kolegij Predstvaničkog doma PS BiH opstruira legalno dostavljene prijedloge poslanika na državnom nivou, u bosanskom entitetu RS nastavlja se nelegalna praksa flagrantnog kršenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH. Time se očigledno nastavlja antidejtonska aktivnost s ciljem rušenju ustavnog poretka države Bosne i Herecgovine. Antidejtonsko i neustavno obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu RS predstavlja nesagledivo opasno kršenje suštinskih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“, kaže Bećirović,

„Očigledno je da predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, zajedno s njegovim mentorima iz Beograda, i dalje otvoreno i brutalno ruše ustavni poredak države Bosne i Hercegovine“, navodi Bećirović dalje.

On smatra da je nelegalno proglašenje „Srpske republike BiH“ bilo u funkciji ostvarenja zločinačkog projekta stvaranja velike Srbije i pripreme oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tog dana je, podsjeća, grupa odmetnutih poslanika legalne Skupštine Bosne i Hercegovine suprotno Ustavu proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije. Zbog toga, smatra Bećirović, Srpski narod u Bosni i Hercegovini treba da se ugleda na antifašiste Srbe koji su zajedno sa antifašistima iz drugih naroda učestvovali na zasjedanjima ZAVNOBIH-a, a nikako na presuđene ratne zločince koji su proklamovali politiku razdvajanja naroda i ukidanja odluka ZAVNOBIH-a.

„Nažalost, političko rukovodstvo i druge strukture bosanskog entiteta RS, u skladu sa velikosrpskom ideologijom, politikom i praksom, i dalje falsificiraju historijske činjenice i negiraju počinjeni genocid nad Bošnjacima, te na sve moguće načine opstruiraju jačanje države Bosne i Hercegovine i konstantno sprovode antidejtonsku politiku secesije, uništavanja i uništenja države Bosne i Hercegovine. To se mora zaustaviti!“, kaže Bećirović.

Dodaje da je obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu uvredljivo i za modernu Evropu i Ujedinjene nacije jer predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila i sprovela sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid. Ta politika je, između ostalog, dodaje dalje, osmišljena i u neustavnim dokumentima za formiranje tzv. srpske države na teritoriji države Bosne i Hercegovine upravo 9. januara 1992.

„Imajući u vidu da zvaničnici bosanskog entiteta RS nastavljaju kontinuirano negiranje Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine, pozivam i ovlaštene predstavnike međunarodne zajednice da odlučno reagiraju na ovo očito kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“, naveo je Bećirović u pismu.

Na kraju, dodao je, entitetski čelnici iz RS-a moraju znati da „nepoštivanjem ustavne odredbe o Ustavnom sudu BiH direktno dovode do nepoštivanja i odredbe o postojanju entiteta u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini.“

Previous Bh. firma stolarima nudi do 2.000 KM neto plate
Next Bosanski brend Kulin na tržištu Dubaija

You might also like

NAŠI DANI

FBiH bi mogla dobiti 2500 rezervnih policajaca

Vanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za utorak, a povod su najave da će RS formirati rezervni sastav policije, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik ove komisije Damir

NAŠI DANI

Vučić u parlamentu Srbije: ‘Ovakve divljake nisam vidio’

U Skupštini Srbije danas je nakratko prekinut rad, jer je nakon verbalnog sukoba između dijela opozicije i predsjednika Srbije Aleksadra Vučića, umalo došlo i do fizičkog obračuna. U jednom trenutku,

NAŠI DANI

U Foči hapšenja za zločine iz ’92.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU FOČE, 1992. GODINE Osumnjičeni se terete za krivična djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke