Sjećanje na Safeta Isovića: Velikan koji je sevdalinku učinio pjesmom širokih narodnih masa (VIDEO)

Sjećanje na Safeta Isovića: Velikan koji je sevdalinku učinio pjesmom širokih narodnih masa (VIDEO)

Na današnji dan, prije osam godina, u Sarajevu je u 72. godini preminuo Safet Isović, prema mišljenju većine muzičkih kritičara i poznavalaca izvornog narodnog melosa, jedan od najboljih izvođača sevdalinki svih vremena. Dženaza ovog velikana je obavljena 4. septembra 2007. godine u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Isović je rođen 1936. godine u Bileći. Od 1956. godine izvodio je sevdalinke na radiju i televiziji. Pobjeđivao je na najboljim muzičkim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i dobitnik je niza najznačajnih muzičkih nagrada.

Vrijeme uspjeha Safeta Isovića počinje solističkim koncertom u “Domu sindikata” u Beogradu 1963. Neki od njegovih antologijskih snimaka su: “Đul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Grana od bora, pala kraj mora”, “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Moj dilbere”, “Kiša bi pala”, “Mujo đogu po mejdanu voda”, “Od sveg’ me je sačuvala majka”, “Kolika je šeher Banja Luka”, “Put putuje Latif-aga”, “Zmaj od Bosne”.

On je izvodio i tzv. komponovane narodne pjesme koje su se temeljile na sevdalinci i drugim oblicima bh. muzičke tradicije kao što su: “Kad sretneš Hanku”, “Jablani se povijaju”, “Zelen orah od roda se savija”, “Bosno moja”, “Na mezaru majka plače”, “Šta se ovo Bosnom čuje”, “Oj, Safete, Sajo Sarajlijo”…

Koliko je bio bitan na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, potvrđuje da su pjevači od diskografske kuće dobijali dva posto, vrhunski četiri, a Safet Isović jedini šest posto od prodajne cijene albuma. U impresivnoj muzičkoj karijeri izdao je 35 zlatnih i srebrenih ploča.

– I nakon osam godina od smrti teško je govoriti o velikanu koji je sevdalinku učinio pjesmom širokih narodnih masa. Nažalost, Bosanci i Hercegovci vrlo brzo su zaboravili na Safeta Isovića, ali i na druge legende kao što su Zaim Imamović, Himzo Polovina i Meho Puzić. Oni su utemeljili sevdalinku i ostavili su nam ogromno bogatstvo koje, nažalost, ne čuvamo kako bi trebali. Velika je bruka za Sarajevo, ali i cijelu BiH što Safet Isović nema ulicu u centru Sarajeva – kaže prva dama bh. estrade Hanka Paldum.

Enver Šadinlija, poznati znalac sevdalinke, ističe da je Safet Isović bio jedinstven i da je bio jedinica mjere za interpretaciju sevdaha.

– Imao sam čast i priliku da sarađujem i radim intervjue sa Isovićem. Naš Sajo je najviše uradio na očuvanju sevdalinke. Sa razlogom su govorili da se takav čovjek i pjevač rađa jednom u sto godina. On je stvorio vlastiti stil i bio omiljen u cijeloj Jugoslaviji. Pobijedio je na prvom Ilidžanskom festivalu. Kompozicija „Jablani se povijaju“ izabrana je za najljepšu pjesmu svih ilidžanskih festivala, a „Kad sretneš Hanku“ za najljepšu pjesmu komponovane muzike u 20. vijeku – kaže Šadinlija.

https://youtu.be/vTIQqUXt0tM

(Faktor.ba/mb)

Previous Košarkaši Bosne i Hercegovine sutra putuju na EP: Dati sve od sebe u svakoj utakmici!
Next Kreće isporuka Energoinvestove opreme za najveću trafostanicu u Africi

You might also like

SEHARA

Antun Hangi o islamskoj toleranciji

.. Mi smo istina naučni da vjerujemo, da je islam netolerantan, ali ko bolje prouči zakone te vjeroispovjesti, uvjeriće se, da islam traži od svojih pristaša ljubav i snošljivost naspram

SEHARA

Sarajevo prije 100 godina: Kako se nekada spremao iftar

Svako vrijeme nosi neko svoje obilježje po kojem se kasnije pamti. Stariji se prisjećaju i pričaju, a mlađe generacije slušaju, pamte i kasnije prepričavaju. Tako je i naš sagovornik Zijad

SEHARA

Tako je govorio Adil-beg Zulfikarpašić

Za nas je Bosna centar i cilj, naš ideal i naša nada – naša nedjeljiva domovina. (Bosanski pogledi, 1962.)   Bošnjaštvo je uvijek u sebi uključivalo stanovnike Bosne, a kroz