Vlašić i dalje top zimska destinacija u srednjoj Bosni (VIDEO)

Vlašić i dalje top zimska destinacija u srednjoj Bosni (VIDEO)

 

Vlašić je i dalje najpopularnija zimska turistička destinacije u srednjoj Bosni, a osim domaćih gostiju, najviše ostvarenih noćenja imali su gosti iz Hrvatske, Turske i Slovenije, izjavio je Feni direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević.

Matošević je istakAo da je od 1. januara do sredine februara, u poređenju sa istim periodom prošle godine, Vlašić zabilježio povećanje broja dolazaka gostiju za 16,32 posto, te broja noćenja za 23,16 posto.

– Ovi pokazatelji nisu u potpunosti vjerodostojni jer se odnose samo na podatke onih koji usluge smještaja prijavljuju Turističkoj zajednici. Najveći broj dolazaka i noćenja zapravo se ne evidentira, pogotovo u privatnim objektima, poput apartmana i vikendica – rekao je Matošević.

Dodao je kako je na Vlašiću bilo problema s vremenskim uslovima, odnosno visokim temperaturama tokom školskih raspusta, što se djelimično negativno odrazilo na očekivani broj posjeta.

– Hoteli i smještajni subjekti, koji imaju razvijen sistem menadžmenta, promocije i imidž, nisu imali većih otkazivanja i radili su veoma dobro u dosadašnjem periodu. Nešto veći problem imali su objekti koji, uglavnom, popunjavaju svoje kapacitete na temelju povećane potražnje i direktne prodaje na samoj destinaciji. Ovo se posebno odnosi na pružanje usluga smještaja u manjim hotelima i vikendicama – ustvrdio je direktor Turističke zajednice SBK-a.

Kada je riječ o ostalih šest skijaških centara u SBK-u, neka od njih su u proteklom periodu, također, imala problema zbog nedostatka snijega, te nisu sva mogla biti otvorena tokom cijele sezone.

– Skijališta Brusnica, Busovačka planina i Pridolci imala su dovoljne količine snijega te su većinu vremena otvorena i u funkciji. Najviše problema po pitanju snijega, imale su planine u zapadnom dijelu srednje Bosne, Raduša i Ranča, dok je ski centar Rostovo, zahvaljujući sistemu umjetnog zasnježivanja, u periodu kad su to vremenski uslovi dozvoljavali, imao veliki broj posjetilaca. Međutim, zbog velikog broja dana s visokim temperaturama, i ovaj skijaški centar je osjetio određene negativne posljedice jer nije bio u mogućnosti raditi cijelu sezonu – istakao je Matošević.

 

Previous BEĆIROVIĆ: GRAĐANSKE STRANKE TREBAJU IMATI JEDNOG KANDIDATA ZA PREDSJEDNIŠTVO
Next 25. godišnjica 105. motorizovane brigade

You might also like

BAŠTINA

Bihać: Top sa sokolačke kule nakon osam decenija opet puca najavljujući iftar

  Tradicija oglašavanja iftarskog vremena putem ramazanskih topova u Krajini je utihla nakon Drugog svjetskog rata. Novije generacije su već navikle da se iftare uz kandilje i ezane sa minareta

BH RAZGLEDNICA

Federacija Bosne i Hercegovine: U septembru za 13,9 posto više turista u odnosu na isti mjesec 2016.

Ukupan broj dolazaka turista u septembru ove godine u Federaciji BiH iznosio je 108.510 što je za 13,9 posto više u odnosu na septembar 2016. godine, a u odnosu na

TURIZAM

Na Bjelašnici najduža sezona u posljednje tri decenije

Snijeg u aprilu obradovao je ljubitelje zimskih sportova u našoj zemlji. – Na vrhu Bjelašnice imamo više od metar snijega i nadamo se da će skijaška sezona biti produžena do