Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda nastavlja sa dobrim rezultatima

Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda nastavlja sa dobrim rezultatima

 

Sektor ljekovitog i aromatičnog bilja, gljiva, šumskih plodova, eteričnih ulja, začina i meda u 2017. godini ostvario je izvoz od 36 miliona KM, uz pokrivenost uvoza izvozom od 338 posto, pakazuju podaci koji su danas predstavljeni u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Ukupan izvoz tog bh. sektora porastao je 11 posto u odnosu na 2016. dok je uvoz u 2017. iznosio 11 miliona KM i manji je za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu.

U izvozu dominiraju gljive sa 48 posto, a slijede eterična ulja sa 27 posto, ljekovito bilje sa 12 posto, šumsko voće sa sedam posto, te začini sa pet  i med sa jedan posto.

Kad je riječ o uvozu, najveći dio otpada na ljekovito bilje (41 posto), gljive (20 posto) i med (19 posto).

Izvoz je ostvaren u 41 zemlju, a kao najznačajnija tržišta izdvajaju se Italija i Njemačka, potom Hrvatska, Švicarska, Francuska i Belegija.

Previous Ljepote Bosne u zimskom periodu: Martin Brod u snježnom ruhu oduševljava posjetioce
Next Sarajevo: Konkurs za idejna rješenja obnove bob i sankaške staze na Trebeviću

You might also like

Ekonomija/Biznis

Uzgajivači jagoda iz Čelića poručuju: Zaobiđite uvozno, kupujte domaće!

Bosanskohercegovački poljoprivrednici proizveli su prošle godine otprilike 12 hiljada tona jagodičastog voća, što zemlju svrstava na 12. mjesto u svijetu i čini je „ozbiljnim igračem“ u ovoj grani. Trend rasta

ŽIVOT

Jasenko Ćurovac: Bosanski inat mi je pomogao da uspijem u svijetu biznisa

Bosanac Jasenko Ćurovac, porijeklom iz Goražda, poznatiji pod imenom John Curovac izvan Bosne i Hercegovine, prije tri decenije je izbjegao u Švedsku i danas je nakon mnogo rada i truda

Ekonomija/Biznis

Tuzlanski aerodrom ruši rekorde: U 2018. očekuje 600 hiljada putnika

  Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) u 2017. godini prevezao je čak 161 hiljadu putnika više nego u godini ranije, te dostigao cifru od 526 hiljada putnika u toku jedne godine.