ZVIZDIĆ PORUČIO DODIKU: POSTOJI I POSTOJAĆE SAMO JEDNA DRŽAVA, A TO JE BOSNA I HERCEGOVINA

ZVIZDIĆ PORUČIO DODIKU: POSTOJI I POSTOJAĆE SAMO JEDNA DRŽAVA, A TO JE BOSNA I HERCEGOVINA

 

Izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “kojim pokušava osporiti državnost Bosne i Hercegovine i krivotvoriti stvarni status entiteta Republika Srpska, predstavljaju opasan pristup prizivanja neustavnog i nezakonitog djelovanja”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić povodom jučerašnjih izjava Dodika na otvaranju Poliklinike u Istočnom Sarajevu kada je “RS nazvao državom”, saopćilo je Vijeće. 
 Dodao je da je Dodik jučerašnju manifestaciju iskoristio da “pošalje negativne i radikalne poruke, od kojih niko neće imati koristi, a ponajmanje građani kojima se obratio”. 

“Dodikov pokušaj da predizbornu kampanju za člana Predsjedništva BiH, kao najviše državne institucije, započne negiranjem države Bosne i Hercegovine, još jednom pokazuje hipokriziju njegovog vlastitog političkog stava i predstavlja još jedan u nizu blijedih pokušaja da na ‘toplom režimu’ održi opsjenu o nepostojećem ‘državnom’ statusu RS-a”, rekao je Zvizdić.

Pozvao se na riječi njemačke političke teoretičarke Hannah Arendt koja je rekla: “Ukoliko neko ko se u vezi sa nekom temom stalno bavi demagogijom postiže određeni uspjeh, utoliko je vjerovatnije da će postati žrtvom svojih vlastitih izmišljotina”.

“Zato podsjećam Dodika da je Dejtonski mirovni sporazum, za čije se dosljedno poštivanje upravo on javno zalaže, potvrdio kontinuitet državnosti BiH i da Republika Srpska, kao jedan od dva entiteta, nema, niti će ikada imati državne atribucije. Na ukupnoj povrsini od 51.197 kilometara kvadratnih, postoji i postojaće samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina sa svojim punim suverenitetom, teritorijalnim integritetom i međunarodno-pravnim subjektivitetom”, poručio je Zvizdić i dodao da su ovakve i slične “zapaljive” izjave, pa makar bile i u dnevnopolitičke svrhe, “opasne i štetne po unutarnje odnose u BiH, jer nas vraćaju unazad kada cijeli svijet od BiH očekuje da se nastavi kretati naprijed”.
Država Bosna i Hercegovina, smatra Zvizdić, posljednjih godina na evropskom putu napravila je značajan iskorak i to su prepoznali svi relevantni međunarodni faktori, “ali nažalost ne i pojedini domaći političari poput Dodika, koji u nedostatku svježih ideja i programa, nude samo retrogradnu političku retoriku”.

 

Izvor: Agencije
Previous Bosnalijek ostvario rekordnih 107 miliona KM prihoda na inozemnim tržištima
Next Stari grad Srebrenik – historijsko područje

You might also like

NAŠI DANI

RH ministar pokušao poljubiti njemačku ministricu – neuspješno!

Na nedavnom skupu EU u Berlinu, ministar vanjskih poslova RH Grlić Radman pokušao je poljubiti njemačku kolegicu – NEUSPJEŠNO! A. Baerbock je izmakla glavu a na snimku možemo vidjeti ‘momenat’

ZDRAVLJE

Nema dokaza za širenje koronavirusa putem hrane

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zvanično je potvrdila da nema dokaza za širenje novog koronavirusa putem hrane. Svakako se preporučuje osobama koje dolaze u kontakt s hranom, koje pripremaju

NAŠI DANI

SAD čestitaju Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana

Sjedinjene Američke Države čestitaju Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana BiH za kupovinu vakcina protiv COVID-19, čije su prve doze danas stigle u Sarajevo,