Tešanjski B&M Comerc proizvodi moto kožna odijela za BMW

Tešanjski B&M Comerc proizvodi moto kožna odijela za BMW

 

Kompanija B&M Comerc iz Tešnja već 11 godina uspješno proizvodi moto kožna odijela za BMW i jedini su na ovom području koji rade za velikog giganta.

“Na preporuku prijatelja 2007. godine u novembru počeli smo sa probnim nalozima za BMW. Ta saradnja sa BMW-om traje već 11 godina na obostrano zadovoljstvo. Kada smo počeli raditi za BMW imali smo 12 uposlenika”, kazao je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba Fikret Omahić, vlasnik i osnivač B&M Comerca.

Za BMW proizvode moto kožna odijela, kao što su Dark knight jakna i hlače, Atlantis hose jakne muške i ženske, Double R jakna, te drugo. Ističe da se tokom godine uradi oko 12 hiljada jedinica opreme, u što spadaju hlače i jakne, što podrazumjeva 6 hiljada kompleta.

Određeni kriteriji

Omahić ističe da postoje određeni kriteriji koje trebaju ispuniti prilikom proizvodnje, te da su neki od kriterija validan rok isporuke, kvalitet, te kontrola svakog proizvedenog komada.

“Dakle radimo 100 posto kontrolu proizvoda, jer bez toga nema prodaje. Da bi zadržali poslovanje sa BMW-om, pored svega nabrojanog, saradnja mora biti na obostrano zadovoljstvo”, dodao je Omahić

Cijene proizvoda određuje BMW, dodaje, dok kompanije B&M Comerc za njih proizvodi.

“Dakle dobijem sav repromaterijal od firme za koju radim, a oni isporučuju za BMW”, objasnio je Omahić.

Istakao je da se uglavnom rokovi za isporuku dogovaraju, te da iz BMW-a nisu toliko rigorozni kada je u pitanju rok isporuke.

“Nekada bude potrebno malo više posla za uraditi, a nekada malo manje, ali uglavnom da se ne poštuju rokovi, saradnja bi se davno prekinula. Naravno, uvijek se potkradu greške u smislu da nam ne dostave na vrijeme repromaterijal, te me s te strane ne mogu pritiskati po pitanju rokova kada oni pogriješe”, ispričao je Omahić.

Kada je u pitanju širenje proizvodnje prema BMW-u kaže da o tome ne odlučuju oni, nego ipak menadžment BMW-a.

“Mi se prilagođavamo onome što oni traže od nas. Trenutno imamo ugovorene poslove do aprila iduće godine za BMW, a dalje širenje zavisi od njih. Ipak, u ovoj industriji se planovi ne mogu dugoročno praviti”, naglasio je Omahić.

Nova zgrada

Kaže da 90 posto rade proizvode za BMW, te da ostatak rade MTZ opremu, odnosno kožnu konfekciju sa akcentom na rukavice za bh. tržište sa čime su prvobitno počeli raditi i po čemu su poznati u Bosni i Hercegovini. Godišnje naprave oko 25 hiljada pari rukavica za domaće tržište.

“Svaka vrsta proizvodnje je specifična i kod nas je hronični manjak uposlenika u svakom segmentu proizvodnje. Tešanj ima preko 2 hiljade uposlenih u ovoj branši, tako je teško doći do dobrog radnika, dosta se stanovništva iselilo vani, a nedostatak radne snage se vidi u svim branšama jer se svakodnevno objavljuju oglasi poslodavaca u potrazi za uposlenicima”, ispričao je Omahić.

Trenutno imaju oko 76 uposlenih, a Omahić kaže da im uglavnom radnici dolaze po preporuci, te da iste nastoje zadržati što duže.

Ova tešanjska kompanija je osnovana 2006. godine, a počela je sa pet radnika proizvoditi MTZ opremu i kožnu konfekciju.

“Do prije četiri godine, firma je bila konstantno u podstanarskom odnosu, te smo napravili svoj objekat zahvaljujući općini Tešanj koja je raspisala konkurs za kupovinu zemljišta, koje sam otkupio te izgradio novu poslovnu zgradu od 1100 kvadratnih metara gdje se obavlja proizvodnja”, poručio je Omahić.

Previous Ramazan u Bosni: Bratunčani uživali u zajedničkom iftaru i vjerskom programu
Next Slučaj Mašetović: Bosanski student bi naredne sedmice trebao biti pušten iz pritvora u Turskoj

You might also like

Ekonomija/Biznis

Teletović: Ovdje je moguće uspjeti, imam ogromno povjerenje u naš narod i u Bosnu i Hercegovinu

  Mirza Teletović košarkaški dres okačio je o klin, ali ’’trojke s parkinga’’ nastavio je pogađati na ’’poslovnom parketu’’. Bosnu i Hercegovinu je pod svjetlima reflektora uvijek predstavljao u punom sjaju

Ekonomija/Biznis

“Igman” uskoro otvara novi pogon, posao za još 100 radnika

  Privredno društvo Igman Konjic uskoro otvara novi pogon. Pogon će se pustiti u probni rad u februaru, a 6. marta, na godišnjicu Igmana, trebao bi biti i zvanično otvoren.

Ekonomija/Biznis

Čak 18 bosanskih kompanija izlaže na najvećem svjetskom sajmu namještaja u Kelnu

  U Kelnu, Njemačka, danas je započeo najvažniji svjetski sajamski događaj u oblasti interijera i namještaja imm cologne 2019, koji se ove godine odvija uporedo sa Međunarodnim sajmom kuhinja Living