Kladanj: Nakon deminiranja stećci u Noćajevićima dostupni posjetiocima

Kladanj: Nakon deminiranja stećci u Noćajevićima dostupni posjetiocima

 

Sukladno urgentnom zahtjevu Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona i načelnika općine Kladanj, po hitnom postupku je urađena projektna dokumentacija za deminiranje terena na projektu „Njivice – Stupari – Noćajevići“ na području općine Kladanj.

Veliki broj stećaka koji nisu istraženi, a pristup njima onemogućen zbog sumnje na postojanje zaostalih mina i minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava predstavljao je osnovni razlog da se ovaj prostor što prije deminira.

Nakon obavljenog reizviđanja terena od strane predstavnika Regionalnog ureda BHMAC-a iz Tuzle, rizična površina je svedena na 1.949,00 m2.

Izvođenje deminerskih radova povjereno je Timu civilne zaštite za deminiranje Žepče „B“ i trajali su 5 radnih dana.

Obzirom da se deminirani prostor  u velikom pojasu koji se vodi kao sumnjiv teren na zaostale mine, bilo je neophodno izvršiti postavljanje polutrajne ograde sa upozoravajućim znakovima na opasnost od mine.

Cjelokupan proces izvođenja deminerskih radova praćen je od strane inspektora  Regionalnog ureda BH MAC-a iz Tuzle.

Ceremonija primopredaje deminirane površine obavljena je u  petak 31.08.2018. godine uz prisustvo organa lokalne vlasti, Regionalnog ureda BHMAC-a, Općinske službe CZ Kladanj,  Federalne i Kantonalne uprave CZ – javlja rtvtk.    

Previous Red Bull Cliff Diving naredne subote u Mostaru
Next Zmajevi se pripremaju za Ligu nacija: Imamo kvalitet i moramo to pokazati na terenu

You might also like

BAŠTINA

Džemidžić: Srednjovjekovni grad Pavlovac proglasiti nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

 Zbog neselektivne sječe šume na području oko srednjovjekovnog grada Pavlovca u općini Pale u Federaciji BiH, ostaci zidova ovog spomenika i nekropola stećaka u blizini, mogli bi biti oštećeni –

BH RAZGLEDNICA

Javne česme – vjekovni simbol Sarajeva

  Javne česme s pitkom vodom već nekoliko vijekova nesvakidašnji su i dekorativni simboli grada Sarajeva. Ove česme prvenstveno su služile domaćem stanovništvu, ali i putniku namjerniku da zastane napije

BAŠTINA

Kada bi svo opljačkano blago vratili Bosni, bio bi potreban još jedan Zemaljski muzej da to smjestimo

Profesor historije i arheologije Enver Imamović smatra da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih država u svijetu, posebno u Evropi, čije je kulturno-umjetničko blago najugroženije i do sada kroz