Džemidžić: Srednjovjekovni grad Pavlovac proglasiti nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

Džemidžić: Srednjovjekovni grad Pavlovac proglasiti nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

 Zbog neselektivne sječe šume na području oko srednjovjekovnog grada Pavlovca u općini Pale u Federaciji BiH, ostaci zidova ovog spomenika i nekropola stećaka u blizini, mogli bi biti oštećeni – upozorio je kustos Zavičajnog muzeja Goražde Admir Džemidžić.  

Napomenuo je da je i novouređeni šumski put znatno ugrozio nekropolu koja broji oko 20 stećaka te šehidsko mezarje u blizini utvrde.

– Nažalost, sada je došlo i do neselektivne sječe šume u širem području srednjovjekovne utvrde Pavlovac (Novi) u Prači i zidovi koji su očuvani nalaze se u bukovoj šumi te bi njenim isjecanjem mogli biti ugroženi – upozorio je Džemidžić.

Iz Zavičajnog muzeja uputili su prijedlog za proglašenje Pavlovca nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u nadi da će se na taj način spriječiti devastaciju utvrde, a o svemu su upoznali i načelnika Općine Pale u FBiH Almina Ćutuka.

– Moramo se pobrinuti i pokušati zaštiti ovo što imamo. Također, dobili smo informaciju iz Javnog preduzeća ‘Bosansko-podrinjske šume’ da više neće biti sječe šume s tog lokaliteta. U budućnosti Zavičajni muzej će pokrenuti aktivnosti na čišćenju i arheološkom istraživanju grada, da bi se stvorila što bolja slika i da bi se pokušao što bolje zaštititi, eventualno rekonstruisati i što više predstaviti javnosti – kazao je kustos Zavičajnog muzeja Goražde.

Ostaci srednjovjekovne tvrđave Novi koja se danas zove Pavlovac udaljeni su tri kilometra od naselja Prača u općini Pale u Federaciji BiH. Sagrađen je na strmom brežuljku iznad lijeve obale Prače, a metar debeli bedemi opasali su vrh ovog brežuljka. Tragovi bedema još se dobro raspoznaju, kao i ostaci grada u njihovoj unutrašnjosti.

Prema dostupnim podacima, u 14. i 15. stoljeću Prača je bila važan trg u zemlji Pavlovića pa je vojvoda Pavle Radinović tri kilometra jugoistočno od Prače podigao grad. Podaci kažu da je Pavlovac sagrađen prije 1415. godine jer je te godine poginuo vojvoda Pavle.

U vrijeme Radosava Pavlovića, sina vojvode Pavla, grad se zvao Pavlovac Novi grad u Prači.

 Foto: Elma Geca, Fena

Previous Ususret promociji „Historije Bosne i Hercegovine“: Djelo na kojem je radilo 47 doktora nauka
Next PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ZVORNIKA

You might also like

BAŠTINA

Dio izložbe “Pod nebom vedre vjere” je i fenjer od jednog komada kamena

Jedan od eksponata izložbe “Pod nebom vedre vjere” koju realizuje Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je fenjer koji je isklesan od jednog

BAŠTINA

Predstavljena knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”

 U sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2022” održana je promocija knjige „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”, autora Seada Husića. – Radi se zapravo o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića,

BAŠTINA

Bihać: U sevdahu Ahmet sa Dragicom obnovio Točak vodu u svojoj Brekovici

Ahmet Bajrić, poznati izvođač sevdalinke, zajedno sa suprugom Dragicom, obnovio je u rodnom naselju Brekovica u Bihaću vodu – Točak, sa kojom se, kako kaže, kao dijete kupao. Radi se