Bosanska građevinska firma GMC radi širom svijeta za poznate klijente

Bosanska građevinska firma GMC radi širom svijeta za poznate klijente

 

Kompanija Global Metal Construction d.o.o. iz Usore radi širom svijeta za poznate klijente kao što je Michelin, a ovih dana prima novih 60 radnika jer kreće sa novim projektima u SAD i Italiji.

Firma je osnovana je 2012. godine i bavila se trgovinom skladišne opreme. Iz godine u godinu ostvarivali su dobre poslovne rezultate i bilježili netipičan rast i razvoj za ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini.

Širili su poslovanje pa su prvo pokrenuli novi sektor za usluge montaže visokoregalnih automatskih skladišta (VRS) a onda su prije dvije godine pokrenuli vlastitu proizvodnju čeličnih konstrukcija, uglavnom automatskih skladišta za limove, cijevi, šipke, zatim kontejnera za elektronički otpad i dijelova postrojenja za proizvodnju stakla.

Dok useljavaju u novu proizvodnu halu kojom će zaokružiti svoje proizvodno-skladišne kapacitete na 3.400 m2 (sa planom početka gradnje dodatnih 2.400 m2 sljedeće godine), rade na gradilištima u Meksiku, SAD-u, Rumuniji, Engleskoj i Rusiji, a izvjesni su poslovi i u drugim zemljama.

Adnan Bajraktarević

– Trenutno imamo naše radnike na gradilištu u Meksiku, gdje upravo završavamo montažu VRS za uglednu multinacionalnu kompaniju Michelin. Osim Meksika, naši radnici su trenutno locirani i u SAD-u gdje također finiširamo jedan iznimno značajan projekat koji je svojevremeno najavljivao bivši američki predsjednik Barack Obama, radi se o direktnoj stranoj investiciji od strateške važnosti za ekonomiju SAD-a. Ovom prilikom ističemo da nam je velika čast biti dio jednog takvog projekta. U toku su također i dva gradilišta u Rumuniji, te po jedno gradilište u Engleskoj i Rusiji – kaže za BiznisInfo Adnan Bajraktarević, generalni direktor kompanije.

Kuriozitet je da GMC sve poslove organizuje i koordinira iz sjedišta u Usori, što je jako kompleksan posao koji podrazumijeva međukulturalni menadžment i upotrebu savremenih alata, znanja i vještina kako bi projekti na različitim stranama svijeta, različitim govornim područjima, vremenskim zonama, političkim prilikama i tako dalje, bili uspješno vođeni.

Trenutno upošljavaju 150 radnika. Od toga u inostranstvu radi 70 montažera, a u skorije vrijeme ovaj broj će se značajno povećati kada krenu sa radom ugovoreni poslovi.

Naime, kompanija je prije nekoliko dana raspisala oglas za prijem 60 radnika na poslovima montažera čeličnih konstrukcija (visokoregalnih skladišta) koji podrazumijevaju različite aspekte: od radova na zemlji, radova na visini, zavarivačkih radova, limarskih radova, montaže panela…

– Ovdje je riječ o poslovima koji se odvijaju isključivo u inostranstvu, gdje naše radnike šaljemo na gradilišta koja organizujemo u potpunosti u našem aranžmanu, po osnovu Ugovora o upućivanju na rad u inostranstvo. Svi radnici upućeni na rad u inostranstvo, imaju pokrivene troškove prikupljanja neophodne dokumentacije (radne dozvole, vize, certifikati za upravljanje mašinama, obuke…), edukacije u našem trening centru, prijevoza (avionom, službenim vozilima i sl.), smještaja (obezbijeđen internet) i hrane. Novi radnici su nam prvenstveno potrebni jer krećemo sa novim projektima u SAD-u i Italiji, a osim toga upućivat ćemo nove radnike na aktuelno gradilište u Engleskoj. Takođe, izvjesno je da bismo uskoro mogli početi sa radom i u drugim zemljama – pojašnjava Bajraktarević.

Prosječna dob uposlenih u GMC-u je 31 godina, na što su u ovoj kompaniji izuteno ponosni, uzevši u obzir da mladi u posljednje vrijeme masovno napuštaju domovinu kako bi osigurali sebi životnu egzistenciju. Radnicima nastoje pružiti što bolje uslove rada, u skladu sa mogućnostima.

A dok nastavlja sa širenjem poslovanja u inostranstvu, GMC podstiče i investicije u Bosnu i Hercegovinu. Upravo posredstvom GMC-a realizovana je investicija italijanske Ferretto grupe koja u Usori gradi fabriku u kojoj će proizvoditi logističke sisteme, paletne regale, opremu za skladišta i softvere.

Osim toga, prošlog mjeseca GMC je zajedno sa potencijalnim investitorom kojeg trenutno zanimaju razni aspekti i mogućnosti poslovanja u BiH posjetio Općinu Zavidovići. Razgovarano je o pokretanju proizvodnje i investiciji u proizvodni pogon koji bi, prema najavama, zaposlio u početku i do 220 radnika. Iako za sada nije dostupno više detalja, Bajraktarević kaže kako će ubrzo biti u prilici da i o ovoj investiciji kažu nešto više.

Previous Apel za pomoć Zeničaninu Alminu Gaziću oboljelom od melanoma
Next Druga epizoda filma "Simbol otpora" o generalu Seferu Haliloviću /VIDEO/

You might also like

NAŠI DANI

Hoće li biti ponovnog pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije i Crne Gore?

U februaru mjesecu 2017. godine navršava se deset godina od presude Haškog tribunala na tužbu za agresiju i genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore u periodu 1992

NAŠI DANI

Hrvati priznali: Bosna ispred RH u mnogočemu!

  Informacija da je Bosna i Hercegovina među prvim članicama Vijeća Evrope ratificirala Istanbulsku konvenciju iznenadila je mnoge u Hrvatskoj. Možda zato što se o tomu u BiH, za razliku

NAŠI DANI

Nećemo srljati za Dodikom u ambis – pismo oficira Oružanih snaga BiH

Pismo od visokog oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, bivšeg oficira Vojske RS, koji govori o trenutnoj situaciji u Oružanim snagama BiH, stavu vojnika i oficira prema posljednjoj Dodikovoj suludoj